Of Navarone met het nieuwe werkstuk Vim and Vigor de draad oppakt van het zo bejubelde debuut? Nee, absoluut niet. Met Darker Shade Of White zette de Nederlandse groep iedereen op het verkeerde been. Met lang uitgesponnen stukken, geweldige instrumentaties en waarachtig mooie vocalen, deden de vijf mannen een greep naar de top. Met ongelooflijk overtuigende live-optredens werden eventuele twijfelaars over de streep getrokken. Dat spelen op festivals en clubs heeft Navarone goed gedaan. Dat de heren kunnen spelen wisten we al. Maar de saamhorigheid is groter geworden, het zelfvertrouwen gegroeid. ,,We zijn absoluut naar elkaar gegroeid. Dat merk je hier in de studio. Het komt er allemaal veel beter uit.”

Vim and Vigor is niet een stapje voorwaarts. Nee, met Zevenmijlslaarzen neemt Navarone afstand van het debuut. Vanaf de openingssong Time is het raak. ,,We zijn eigenlijk met dezelfde intentie de studio ingegaan als bij het debuut. Maar je merkt gewoon dat de band enorm is gegroeid. We hebben ons geen moment laten begrenzen”, aldus drummer Robin Assen. Vim and Vigor klinkt als een toverbal. Telkens komt er iets nieuws en verrassends naar voren.

Opvallend is de terugkerende naam van de Amerikaanse technicus Vance Powell. De man is de vaste rechterhand van de befaamde Jack White. En net als bij het debuut, koos Navarone er wederom voor om met hem in Nashville te werken. Die interesse is volgens Powell overigens wederzijds. ,,Het zijn allen hele goede muzikanten die de geschiedenis van de rockmuziek snappen en ook meenemen in hun spel. Dat is een voorwaarde maar niet iets vanzelfsprekends. Zij kunnen balanceren en doseren en dat kenmerkt een grote groep. Daarnaast zijn ze beter gaan spelen, betere songs gaan schrijven en simpelweg een betere band geworden. De composities zijn ongelooflijk avontuurlijk, zonder dat het saai of voorspelbaar is. Voor een jonge groep is dat een enorme kwaliteit.” De 11 songs op Vim and Vigor schreeuwen om aandacht en om een plaats in de rockgeschiedenis van Nederland. Navarone is klaar voor Nederland en de rest van de wereld. Laat daar geen misverstand over bestaan.

20:00 – Deuren open
20:45 – Aanvang

Rockportaal.nl is aanwezig voor een live review.