Norsk Svart Metall! Twee van de grootste bands uit de Noorse underground blackmetal scene, Taake en Aeternus, bundelen vanavond hun krachten voor een exclusieve Nederlandse clubshow.

Achter Taake gaat icoon Hoest schuil. Waar Hoest zich in de studio afzondert en al zijn platen zelf inspeelt en -zingt, heeft hij voor liveshows een solide band om zich heen verzameld om deze nummers naar een live ritueel te vertalen. Kenmerkend zijn de hoge, bezeten krijsen van Hoest, begeleid door een dikke muur van intense, rauwe gitaarriffs en spijkerharde blastbeats. Ondanks dat de basisinvloeden van Taake diep geworteld zijn in traditionele Noorse blackmetal als (oude) Darkthrone, Mayhem en Gorgoroth, bewijst hij op zijn laatste plaat ‘Noregs Vaapen’ dat er ook ruimte is voor experiment. Zoals de bluegrass banjosolo (!) op ‘Myr’.

Taake deelt vanavond het podium met cultband Aeternus. De lijntjes tussen de bands zijn kort, want Taake (live-)bassist V’Gandr was verantwoordelijk voor de lyrics en het concept van het laatste Aeternus album ‘…And The Seventh His Soul Detesteth’ (2013). Aeternus werd halverwege de jaren ’90 bekend als de pionier van de stroming ‘darkmetal’, een genre waar black- en deathmetal gecombineerd worden met melodische, symfonische intermezzo’s en atmosferische gitaarpartijen. Dit leverde de underground klassieker ‘Beyond the Wandering Moon’ (1997) op. Qua studiomateriaal is de band altijd productief geweest maar, op enkele festivals en one-off shows na, is het lang geleden dat de band de tourbus in is gedoken. Daar komt gelukkig verandering in!

Slegest is de nieuwe band van Vreid gitarist Ese. Verwacht Black Sabbath riffs met een smerig blackmetal randje. De Spaanse band Noctem tourde al eerder met bands als Incantation, Gorgoroth en Marduk. Razendsnelle black/deathmetal, vergelijkbaar met Behemoth en Hate.

Tijdschema (onder voorbehoud):
19:00-19:30 – Noctem
19:50-20:20 – Slegest
20:40-21:40 – Aeternus
22:00-23:00 – Taake