Voor iedere liefhebber van muziek is de aanschaf van goede audioapparatuur en de daarbij passende luidsprekers een weloverwogen keuze. Over het algemeen is goede audioapparatuur niet goedkoop maar ondanks dat het geld meer dan waard. Bij de aanschaf zijn eigenlijk twee dingen van groot belang. Koop kwaliteit en stem de keuze van de apparaten goed op elkaar af. De beste speaker voor klassieke muziek is niet ook de beste speaker voor rockmuziek. Dit zelfde geldt overigens ook voor het uitzoeken van een kwalitatief goede koptelefoon.

wall of sound Rockmuziek is over het algemeen minder fijngevoelig waardoor je makkelijker goede speakers kunt vinden voor rockmuziek dan voor klassiek. Zo is er bij rockmuziek vaker spraken van een zogenaamde wall of sound. Deze opnametechniek, uitgevonden door Phil Spector, typeert zich onder andere door:

  • Snelle percussie
  • Lange bastonen
  • Een heel zware bassdrum
  • leadzang die niet (duidelijk) boven de begeleiding uitkomt

Elementen die vaak in stevige rockmuziek zitten. Het fijner gevoelige ‘midden’ in geluid is minder belangrijk om rockmuziek ‘goed’ te laten klinken. Ga er dus voor rockmuziek dan ook niet te lang na zitten denken welke speakers je precies moet hebben maar ga luisteren en zorg dat je goede combinaties in apparatuur maakt.

De basisregel hierbij is dat je geluid zo goed klinkt als de zwakste schakel. Dat wil zeggen dat als je bijvoorbeeld speakers van duizenden euro’s hebt en deze aansluit op een versterkertje van de Kruidvat, dat deze speakers nooit beter klinken als het beste geluid dat uit zo’n Kruidvat versterker kan komen. Vergelijk het met een Full HD tv, wanneer je deze aansluit op een oude videorecorder heb je alsnog slecht beeld. Het beeld wordt pas mooi wanneer je de tv aansluit op een bron met HD beeld zoals een blu-ray speler.

Let er dus op dat wanneer je het budget voor je audioapparatuur samenstelt je componenten koopt uit dezelfde prijscategorie. Een goede vuistregel hierbij is dat een versterker evenveel mag kosten als de prijs van één speaker. Koop je dus een versterker van €250,- zorg er dan voor dat je speakers ook in deze prijsklasse zitten.

Modern living roomMaar de basis van dit alles blijft smaak, wat voor de een goed klinkt, is voor de ander waardeloos. Ga daarom altijd luisteren voordat je iets koopt en neem dan bijvoorbeeld je versterker of versterker of luidsprekers mee. Koop je iets online? Denk dan aan het recht dat je hebt om spullen terug te sturen, zo kun je alsnog thuis luisteren. Dit laatste heeft als voordeel dat je de apparatuur in je eigen akoestiek kunt beluisteren.