Aanstaande vrijdag 27 juli vindt om 16:00 uur de officiële opening van de jubileum editie van Summer Darkness plaats. Deze tiende editie van het dark underground festival wordt ingeluid door de beiaardier van de Domkerk Malgosia Fiebig, die diverse nummers uit het dark underground genre ten gehore brengt vanaf het carillon.

Summer Darkness begon in 2003 als een dark underground muziek festival en is in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een interdisciplinair dark underground lifestyle festival. Altijd spraakmakend, fotogeniek en vooral volstrekt eigenzinnig weet Summer Darkness een breed nationaal en internationaal publiek te binden en boeien. Het programma van 2012 vindt plaats op diverse locaties in de stad Utrecht, te weten: Tivoli Oudegracht, Tivoli de Helling, Vredenburg Leeuwenbergh, Ekko, het Domplein en Flora’s Hof.

Dark underground markt op Summer Darkness
Tijdens Summer Darkness is de markt op het Domplein weer het middelpunt van het festival. Hier vinden diverse modeshows en live optredens plaats. Dit festivalhart is gedurende het hele weekend gratis toegankelijk. Naast de diverse modeshows en live optredens zijn er ook verschillende stands en terrassen aanwezig.

Programma Summer Darkness 2012
Summer Darkness pakt uit tijdens deze jubileum editie met meer dan 50 programmaonderdelen. Headliners zijn Combichrist, Suicide Commando en mede-oprichter van Joy Division Peter Hook. Speciaal voor deze editie zal Suicide Commando op vrijdag optreden met een “best of 25 years set” en op zondag met een “rare vintage set”. Peter Hook, speelt tijdens deze exclusieve Nederlandse show integraal Closer, het meest duistere album van Joy Division.

De spectaculaire openingsavond van Summer Darkness: Bal du Masque: “The Grim Reaper’s Nostalgia” wordt verzorgt door Medusa, een fantastisch gemaskerd bal met muziek, mode, heksen, spectaculaire optredens. In de Vredenburg Leeuwenberghkerk staat onder andere Post Nuclear Steam-City of Echoes op het programma, een unieke show van dansers, videoartiesten en diverse getalenteerde ontwerpers. Tevens is er een gratis toegankelijke filmvertoning van de Russische stomme film Aelita die begeleid wordt door een organist.

Concertzender
Speciaal deze tiende editie is de betrokkenheid van de Concertzender bij het festival. De Concertzender maakt opnames van diverse concerten tijdens Summer Darkness. Tevens worden deze opnamen (live) gestreamd.