Ergens in Nederland bestaat een plek waar je als bluesliefhebber helemaal aan je trekken komt. Elke kamer die je in dit Bluesmotel betreedt heeft een fijne verwelkoming. Het lijkt gebouwd op goede muziek en op de echte Chicago-blues huist in deze accommodatie. Deze plek is “Built for Comfort” en is debuutplaat van de bluesformatie Bluesmotel.

Het collectief Bluesmotel kent geen thuisbasis. De leden komen uit het gehele land en blijken de behoefte te hebben aan hun motel, een plek waar ze met z’n allen muziek kunnen maken. En muziek maken, dat kunnen ze! Op hun debuutplaat brengen ze een hommage aan de Chicago-blues. Deze hommage bestaat dan ook uit goed uitgevoerde covers van onder andere Muddy Waters, Willy Dixon en Robert Johnson. Een rijtje wat absoluut de top van de Blues behelst en waarbij de klanken van “Hoochie Coochie Man”, “Stop Breakin’ Down” en “I Just Wanna Make Love to You” velen zullen plezieren.

 Het gevaar van deze band is dan ook het coveren van deze klassiekers. De regel van een cover is dan ook, een cover moet goed uitgevoerd worden, of gewoon helemaal niet. Bluesmotel blijkt echter totaal geen moeite hebben met deze regel. De klassiekers worden prima uitgevoerd en het vijftal heeft zich vol overgave gestort in de uitvoeringen. Lekker lopende basloopjes, een mondharmonica die uitstekend klinkt, de instrumenten worden allemaal prima bespeeld. Ook de vocalen van zanger Kevin de Harde zijn prima op orde, een geweldige stem maakt het geheel compleet. Wat echter wel ontbreekt op deze debuutplaat is de originaliteit. Vaak hoor je op een debuut composities waar een band vanaf het begin op heeft zitten broeden. Deze hoor je op “Built for Comfort” enkel op het nummer “I’m Free” terwijl er vast wel wat meer materiaal is geschreven. Dit is dan ook absoluut een gemiste kans.

“Built for Comfort” is overigens wel een schitterende plaat. De clichés die je in de bluesmuziek tegenkomt zijn op de plaat ook aanwezig, de ingespeelde nummers zijn echte favorieten, waardoor wel te begrijpen is waarom de band deze nummers heeft gekozen. Men weet wel waarmee men bezig is en brengen een goede ode aan hun geliefde Chicago-blues. De energie en het plezier van Bluesmotel knalt duidelijk door de speakers en hopelijk wordt de originaliteit hierdoor vanzelf wat aangewakkerd om in de toekomst meer met eigen composities te gaan doen. Maar eerst mag er lekker worden genoten van de fundamenten van hun Bluesmotel, “Built for Comfort”!