Blunt ontstaat uit het ter ziele gegane Arth-Uur. Rik Vandewalle (viool en zang), Gino Verstraete (drums), Vincent Messely (gitaar) en Frank Deleersnijder (basgitaar) spelen uitgerekend op St Patricksday hun eerste concert bij de plaatselijke middenstand van Wevelgem.

Kort daarna wordt bassist Frank Deleersnijder vervangen door Stijn Deldaele. Stick Management (huidige management van Blunt) en Kaft Producties zorgen voor de eerste boekingen.
2 jaar na de start wordt het eerste album opgenomen onder leiding van Peter Boone, die later Blunt zou vervoegen op toetsen. Het album krijgt de titel “On to the Battlefield” mee, verwijzend naar de westvlaaamse slagvelden tijdens de oorlogsjaren. Dit album zorgt ervoor dat Blunt een plaatsje krijgt in de folkscene en op diverse podia.
Peter Boone wordt vervangen door Lander Deroo. In deze bezetting wordt het tweede album “People” opgenomen. Achter de knoppen schuilt deze keer Peter Itterbeke, die tevens enkele optredens met Blunt speelt. Ondertussen werkt Blunt een drukke concertagenda af en zijn zij voor het eerst te zien op enkele grote festivals zoals : Gentse Feesten, Folkfestival Dranouter, Fonnefeesten Lokeren, Beleuvenissen Leuven, Genk on Stage e.v.a.
We zijn twee jaar en vele optredens later en nog steeds in dezelfde bezetting wordt “Where Minds Touch” opgenomen. Verschillend van de twee vorige albums zijn deze keer de meerderheid van de nummers een stuk radiovriendelijker. De ruwe, ruige, ongepolijste rock maakt plaats voor meer melodieuzere melodieën. Dit resulteert voor het eerst in airplay op onze nationale radiozenders. “Lucky me” wordt een tijdje opgenomen in de playlist van Radio 2.
Net voor de opnames van het vierde album verlaat Vincent Messely, één van de oprichters van Blunt, de groep. Zijn plaats wordt ingenomen door Stéphane Landtmeters, die eerder al tijdens enkele concerten als vervanger inviel voor Vincent. De titel “Changes” is dan ook niet bij toeval gekozen, want nog voor het album verschijnt verlaat ook toetsenist Lander Deroo de groep. De drukke agenda die Blunt zou afwerken en het kersverse vaderschap dragen ertoe bij dat hij een stap achteruit zet. In zijn plaats komt Pieter Nuyttens, de jongste spring-in-„t-veld van Blunt.

Met “Changes” wil Blunt opnieuw back to basic, naar dat waarvoor het 9 jaar geleden boven de doopvont werd gehouden : het brengen van pure no-nonsense-recht-voor-de-raapse-folk-rock die de energie van hun live concerten weerspiegelt, al zorgt de single “The Proof” dan toch bewust weer voor een buitenbeentje. “The Proof” valt in de smaak bij de radiomakers van Radio 2, wordt in mei 2010 gebombardeerd tot “Favoriet van de week” en is uiteindelijk maandenlang in de playlist van de zender opgenomen. Voor het eerst speelt Blunt ook met veel overtuiging en naast voorbeelden als The Levellers en Fiddlers Green op het Duitse festival Folk im Schlosshof in Bonfeld. Ook Denemarken en Nederland komen op de concertagenda te staan.

Pyrates! zijn een stel zeevarende muzikale rovers, zeilende vanuit de oevers van het laaglandige Nederland naar elke zee van de wereld! Een beruchte band van vrijbuiters welke echte piraten muziek in een folk-stijl weet te brengen en hierdoor gevreesd wordt door alle andere zeevarende piraten en wereldwijde landrotten. Gewapend met gitaar, bas, drums en een viool, gekleed in volle piraat kostuum spelen ze vanaf de kades van de wereldzeeën en overal daar buiten. ARRR!

Pyrates! spelen talloze bekende volksmelodieën en zeeliederen, bekend van de zeilers van de wereldzeeën door de eeuwen heen. Schunnige ballades, korte meezingers, Ierse deuntjes, zee liederen, drink liedjes en arr’cappella volksmuziek zullen zeker de voetjes van de vloer krijgen en binnen een mum van tijd wordt het een groot meezingfeest!

Pyrates! geven scheurbuik een volledig andere betekenis zoals door de jaren heen al is bewezen op 100en festivals waaronder: New Orleans Pyrate Week, Sidmouth volksfeest, Kendal Calling, Bearded Theory, The South West Pirate Festival, Teignmouth Folk Festival, Four Winds Festival, ScurvyScum Pirate festivals, Bideford Folk Festival, Brixham Buccaneers Festival, Watchett Music Festival, Spirit Of The Sea Festival, Okehampton Battle of The Bands (winnaars 2007), World Walking The Plank Championships, Lulworth Castle Pirate Festival, Bradninch Music Festival, The Sealed Knots 50e verjaardag, Lömpe Klompe, Lynton en Lynmouth Music Festival, Bimble Bandada en vele andere havens die worden aangedaan.

Pyrates! hebben ook uitgevoerd op: café’s en clubs, open mic sessies, verjaardagsfeestjes, kleine wedstrijden, goede doelen, Parades, rollenspel evenementen, Halloween partijen, theater, schepen, Reenactments, Bruiloften en nog veel meer!

Wanneer: zaterdag 14 juli
Waar: Rambler Eindhoven
Aanvang: 21:30 uur
Deuren open: 19:00 uur

Rockportaal.nl zal aanwezig zijn voor een live verslag.