unnamed (1)Le Guess Who? is een internationaal toonaangevend festival voor experiment, avontuur en muzikale grensverlegging. Het festival viert haar tiende editie van 10 tot en met 13 november in de gehele binnenstad van Utrecht.

Elza Soares
Na liefst acht decennia vol triomfen en tragedies wordt Braziliaanse protestzangeres Elza Soares beschouwd als Grande Dame van de samba en een krachtige stem tegen onderdrukking en onrecht omtrent geslacht, huidskleur, seksuele geaardheid en klasse. Op zaterdag 12 november geeft de legendarische zangeres een zeldzaam optreden op Le Guess Who? Festival in Utrecht.

Voor haar 34e album The Woman at the end of the world verliet Soares haar geboortestad Rio de Janeiro om samen te werken met muzikanten uit São Paulo’s samba sujo (‘dirty samba’) scene. Ze creëerden een 21e-eeuws meesterwerk met zowel invloeden uit avant-garde, rock, noise, jazz, soul en funk als samba. Daaroverheen zingt, schreeuwt en spuugt Soares haar verhalen over een leven in Brazilië dat allesbehalve paradijselijk en exotisch is.

The Ex Festival
De Nederlandse experimentele band The Ex onderscheidt zich als een van de meest gretige en vooruitstrevende acts van onze tijd. Op zaterdag 12 november treedt de band op samen met het Ethiopische Fendika, een uitzinnig dans- en muziekensemble met radicale punkethiek, dat een vreugdevolle viering teweeg brengt op het podium.

The Ex organiseert daarnaast ‘The Ex Festival’ op zondag 13 november: een drie en een half uur durende improvisatiesessie met een eclectische groep medemuzikanten, waaronder Ethiopische performers Zerfu Demissie, Circus Debre Berhan, Endris Hassen, Nardos Tesfaw, Melaku Belay en Zenash Tsegaye. Andere artiesten die deelnemen zijn Arnold De Boer’s Zea, Franse noiserockers Api Uiz, saxofoonspeler John Butcher, Lena, Paal Nilsson-Love en percussionisten George Hadow en Han Bennink.

Le Guess Who? 2016
Voor de jubileumeditie van Le Guess Who? in 2016 stellen Wilco, Savages, Julia Holter en Suuns ieder hun eigen programma’s samen. Eerder aangekondigde artiesten zijn verder o.a. JUNUN featuring Shye Ben Tzur, Jonny Greenwood and the Rajasthan Express; Swans; mystieke jazz-zangeres Patty Waters; Dinosaur Jr.; Digable Planets en Scott Fagan.

De grootste platenbeurs ter wereld
Tijdens Le Guess Who? 2016 vindt de Mega Record & CD Fair plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Met meer dan 500 dealers is het de grootste platenbeurs ter wereld, die internationaal bekend staat om zijn overweldigend aanbod vinyl en pop memorabilia.

Tickets
Dagkaarten voor Le Guess Who? verkrijgbaar voor € 40,- (exclusief servicekosten); passe-partouts zijn beschikbaar voor € 125,-. Zie www.leguesswho.nl voor meer informatie en de dagindeling van het programma.