Als je naar de Staat luistert, kun je bijna niet geloven dat het om een band van Nederlandse bodem gaat. IJzersterk, moddervet, met een masculien karakter, maar niet zonder inhoud en Nederlandse nuchterheid.

Frontman Torre Florim schrijft en produceert voor zijn afstuderen debuutalbum ‘Wait for Evolution’, dat in 2009 uitgebracht wordt. De nummers slaan in als een bom. Zowel luisteraars als critici zijn laaiend enthousiast over de band, en nog voordat Nederland even fatsoenlijk op adem heeft kunnen komen van deze aanslag, weet de Staat binnen een jaar een podiumplek op onder andere Lowlands, Sziget, Dour en zelfs Glastonbury te krijgen.

‘Machinery’, de opvolger van het debuut, zorgt wederom voor lovende kritieken. “De Staat are genre-hopping Gremlins of the first order who take in the eclectic, grand slamming funk of Beck, the dance grooves of Kelis’ ‘Milkshake’, the horny soul of QOTSA via “Make it wit chu” and the lost, gothic romanticism of Nick Cave often within the same song. (www.sonicabuse.com over ‘Machinery’).

Charlie Jones’ Big Band is sinds 2008 de muzikale uitlaatklep van songwriter en kunstenaar Jan Verstraeten. In een dynamisch geheel van zowel duistere, cabareteske, melancholische als vrolijke songs legt Charlie Jones zijn ziel bloot. Een meeslepend autobiografisch verhaal, verteld met een doordringend en doorleefd stemgeluid.

Het moge duidelijk zijn: De Staat gaat de nationale (en ongetwijfeld ook de internationale) muziekgeschiedenisboeken in.

Wanneer: vrijdag 25 november
Waar: Paard van Troje Den Haag
Aanvang: 20:30 uur
Deuren open: 19:00 uur