De documentaire die Menna Laura Meijer over Colin Benders, beter bekend als Kyteman, maakte, is vanaf 1 december in de bioscoop te zien. De documentaire verbeeldt de compromisloze artistieke keuzes die Benders maakt, zijn verlangen naar vernieuwing, de dagelijkse praktijk, de organisatie, de samenwerking en de liefde die gepaard gaat met opvoeden, opgroeien en groter worden.

Colin Benders brak in 2008 in één klap door. Hij overwon Nederland met zijn album The Hermit Sessions en met liveshows met zijn Hiphop Orkest. Recensenten spreken vol lof en het publiek is uitzinnig. Toch beslist Benders tot ieders verbazing om in december 2009 zijn laatste concert te geven. ‘Pas als je het bekende loslaat, risico’s neemt en je verlangen naar vernieuwing volgt, kun je ware kunst maken. Ik maak geen muziek om geld te verdienen. Ik verdien geld om muziek te maken’, aldus Benders.

Regisseur Menna Laura Meijer volgt in deze documentaire de onrustige en creatieve zoektocht van Kyteman naar (de bron van) nieuwe muziek. De film geeft een indringend beeld van een uitzonderlijk getalenteerd muzikant. Benders is compromisloos in zijn kunstenaarschap en durft, met ogenschijnlijk gemak, groots te denken. Maar de dagelijkse praktijk, het geld en de organisatie, laten zich niet zo makkelijk in banen leiden en staan vaak in schril contrast met de plannen en idealen van de muzikant. Ook de liefde van zijn ouders en vrienden, en de steun van zijn management en de leden van het orkest maken de weg vrij voor Benders om verder te gaan na het grote succes.
Kyteman. Now What? ging in première op het IDFA 2011 en eindigde op een gedeelde achtste plek in de publieksprijs-competitie met een 8,7. De film werd genomineerd voor een IDFA/PLAY Award voor ‘best music documentary’.

Speellijst KYTEMAN. NOW WHAT?
Vanaf 1 december 2011
Amsterdam       De Melkweg, Studio K
Utrecht                                Louis Hartlooper Complex
Apeldoorn         Gigant
Deventer            Filmhuis De Keizer
Den Bosch          Verkadefabriek

Vanaf 15 december 2011
Rotterdam         Lantaren/Venster

Vanaf 29 december 2011
Nijmegen           Lux

Een film van Menna Laura Meijer – Montage Albert Markus

Camera Jefrim Rothuizen – Geluid David Spaans

Een productie van 100% Halal Productions in coproductie met Mint Film en NTR, met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties, het Nederlands Filmfonds en het Rotterdam Media Fonds. Speelduur: 87 minuten.