Brabant Open Air barst over een kleine drie weken weer los op Strijp-S in Eindhoven. En dit jaar heeft het festival een zo duurzaam mogelijk karakter: van groene stroom tot gratis water en van recycling van het afval en een groene registratiewagen tot aan duurzaam reizen, overal is aan gedacht. Organisator Marc Meeuwis: “Een festival gaat niet alleen over feestvieren en biertjes drinken met je vrienden. We vinden het belangrijk om onze bezoekers te laten zien dat we zoveel mogelijk het milieu willen ontzien.”

Meeuwis: “We zijn blij dat we een samenwerking hebben kunnen aangaan met een paar grote (Brabantse) partijen die in het verleden hebben bewezen dat ze erg innovatief zijn op het gebied van duurzaamheid. Zo draait het festival op groene stroom, iets wat wat mij betreft in deze tijd niet meer mag ontbreken op een festival. En de NS brengt voor vijf euro iedereen naar het festival en ook weer netjes thuis. Dus als je een kaartje koopt, ook al woon je in Groningen, dan reis je voor vijf euro op en neer. Ook worden er extra treinen ingezet tot vier uur ’s morgens. Op die manier hopen we dat veel mensen hun auto thuis laten.”

Ook de gemeente Eindhoven onderstreept het belang van duurzaamheid op festivals: “Dat bedrijven Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is al bijna vanzelfspekend, maar bij veel evenementen staat het nog in de kinderschoenen. De gemeente Eindhoven hecht eraan om ook bij evenementen MVO te stimuleren en heeft dat ook in het nieuwe evenementenbeleid opgenomen. Ik ben dan ook verheugd dat Brabant Open Air duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en in Eindhoven op verschillende manieren laat zien dat MVO goed toe te passen is bij zo’n groot, mooi evenement,” aldus wethouder Joost Helms (Mobiliteit, Milieu, Sport & Evenementen).

Brabant danst op water
Nóg een primeur voor het festival: bezoekers kunnen op vier plekken op het festivalterrein gratis kraanwater tappen, beschikbaar gesteld door Brabant Water. Meeuwis: “Ze kopen eenmalig een speciaal voor Brabant Open Air gemaakt flesje van gerecycled materiaal en kunnen onder het mom van ‘Brabant danst op water’ de hele dag zoveel kraanwater drinken als ze willen.”

Esther Gloudemans, woordvoerder van Brabant Water vult aan: “Het is belangrijk om alcohol af te wisselen met voldoende water. En wij vinden het belangrijk om uit te dragen dat kraanwater gezond is.”

“En ter plekke vers getapt water is vele malen minder milieubelastend dan elke keer een nieuw flesje water kopen. Dus kunnen de bezoekers op het terrein gratis kraanwater tappen bij onze vier nieuwe watertappunten. Die overigens zijn ontworpen door een student van de Design Academy in Eindhoven.”

Duurzame afvalverwerking
Tijdens en na het festival ruimt afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel letterlijk de troep op. Ron van Nistelrooy, accountmanager bij Van Gansewinkel: “Het is niet voor het eerst dat we festivalafval recyclen. Ook bij Xtrema, Dance Valley, De Groots met een Zacht G-concerten van Guus Meeuwis en Mysteryland doen we dat. Het is wel nieuw dat we van het ingezamelde plastic andere producten maken als fleecetruien, parkbankjes en perkpaaltjes.”

“Tijdens het festival staan her en der bakken waar bezoekers hun afval in kwijt kunnen. Ook lopen we rond met de zogenaamde walking bins: letterlijk rondwandelende vuilnisbakken. Want onze ervaring leert dat mensen niet altijd zin hebben om naar een vuilnisbak te lopen als ze staan te genieten van de muziek op een festival. En als de laatste bezoeker ‘s nachts het veld heeft verlaten, komen onze mensen meteen in actie: we blazen al het afval bij elkaar en het wordt zo snel mogelijk gescheiden. Een uur na het festival is alles opgeruimd om ook op deze manier zo min mogelijk belastend te zijn voor het milieu.”

Groene regiewagen
Ook dit jaar neemt DutchView uit Hilversum de televisieregistratie van Brabant Open Air op zich. En dat gebeurt op een revolutionaire manier: met de nieuwste duurzame registratiewagen (de DV9) die op de vrijdagmiddag van het festival voor het eerst wordt gepresenteerd aan de pers. “Daarmee zetten we wederom een grote stap richting het verduurzamen van onze werkwijze. Televisieland is energieverslindend. Het is helaas nog steeds zo dat er in Hilversum te weinig wordt nagedacht over duurzaam televisiemaken. Wij vinden dat dat anderskanen moet. Dus hebben wij een tweede HD registratiewagen ontwikkeld die 30% zuiniger is in energieverbruik, 40% minder uitstoot en die door gebruik te maken van gerecycled materiaal en zuinige apparatuur direct energiebesparing oplevert”, aldus Nico Roest, directeur van DutchView.