Van 17 t/m 19 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de uitverkochte twintigste editie van “A Campingflight to Lowlands Paradise” plaats. Naast een uitgebreid alternatief muziekprogramma is er op het festival ook een rijk aanbod aan andere kunstdisciplines waaronder een Theater- en Dansprogramma.

Het uiteenlopende aanbod van dans en theater trekt traditiegetrouw een groot aantal bezoekers naar de Juliet, de theatertent op Lowlands. Doordat de stukken uit de theaters worden gehaald en in een festivalsetting worden gespeeld, is voor veel bezoekers de drempel om een voorstelling te bezoeken laag. Veel toonaangevende gezelschappen spelen dan ook graag op Lowlands omdat ze op deze manier met een nieuw publiek in aanraking komen. Het eerste deel van het Theater- en Dansprogramma wordt vandaag aangekondigd.

Het Scapino Ballet Rotterdam is dit jaar voor de 10e keer te zien op Lowlands. Dit jaar danst Scapino ‘Kathleen’ van Ed Wubbe. Twintig jaar geleden werd de danswereld wakker geschud door de explosieve choreografie met rauwe dans op de ruige trashrock van Godflesh. Het stuk beleeft nu een revival en heeft inmiddels een ware cultstatus verworven.

In ‘Snuff’ van het Vlaamse theatermakercollectief Abbatoir Fermé wordt de bezoeker ondergedompeld in een universum van gestileerde moord en onderhuidse passie. Een woordloze, caleidoscopische verbeelding over moord en dood door de geschiedenis heen. Er wordt gebruik gemaakt van cinematografische beelden en de grens tussen esthetiek en kitsch wordt op indringende wijze opgezocht.

The Sadists van muziektheatergezelschap Orkater brengen met ‘Rockabilly Roadkill’ live-muziek, humor en gruwelijke waanzin naar Lowlands. ‘Rockabilly Roadkill’ is een kleurrijk, postapocalyptisch sprookje geïnspireerd op Elvis, ’50s rock ‘n’ roll, ’60s rockabilly, de Openbaringen van Johannes en horrorfilms. Een voorstelling met veel muziek, humor en zelfs fysiek geweld.

Choreograaf Nicole Beutler is ook een oude Lowlands-bekende. Voor haar muzikale dansvoorstelling ‘Piece’ werkte ze met veertien jongeren tussen 16 en 23 jaar. Ze vormen nu één gemeenschap, een koor, dat met één stem spreekt. Met totale overgave vragen ze om liefde, om schoonheid, om nuance en vergiffenis.

‘Low Yo Yo Stuff’, gespeeld door Frank Lammers en een vijfkoppige band, is een muzikale zoektocht naar Beefheart’s lost record. Dit album dat Captain Beefheart and the Magic Band in 1973 hebben opgenomen is als gevolg van juridische verwikkelingen nooit uitgebracht. Frank Lammers speelt de hallucinerende Rikkie Black, die ergens in zijn leven de beslissing heeft genomen geen onderscheid meer te maken tussen het reële, het surreële en het totaal absurde. Hij creëert een bizarre wereld waarin zich het idee ontwikkelt dat hij geboren is in het hoofd van Beefheart tijdens een van psychedelica en bier doordrenkte nacht ergens in de sixties, ergens in de Mojave-woestijn. Deze voorstelling van het Noord Nederlands Toneel is geknipt voor Lowlands en dat is niet alleen vanwege de passende titel.

De wereldwijd geprezen choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten van het International Choreographic Arts Centre (ICK) laten zich in de dansvoorstelling ‘La Commedia’ van hun komische kant zien. ‘La Commedia’ toont de highlights uit de Dante-cyclus en verrast met een circusarena waarin de dansers de 7 dagen van de week voor hun rekening nemen. Zo is Maandag een melancholicus die zit te kniezen, Dinsdag een diva en schittert Zaterdag als ultiem feestbeest.

Het tweede gedeelte van het Theater- en Dansprogramma wordt op een later moment aangekondigd.

—-
A CAMPINGFLIGHT TO LOWLANDS PARADISE
17 + 18 + 19 augustus 2012
Evenemententerrein Walibi Holland Biddinghuizen
UITVERKOCHT

A Campingflight to Lowlands Paradise 2012 wordt mede mogelijk gemaakt door Grolsch, Converse, Shoestring en Nedap.