Festival Mundial voegt acht nieuwe namen toe aan de line-up. Blaudzun, Movits!, Blitz The Ambassador, Goodluck, Dropkick Murphys, Makadam Kanibal, Picto Facto en De Movers zijn allen te zien op Festival Mundial 2012. Eerder werd bekend dat Dope D.O.D., Caro Emerald, Stephen Marley met special acts Jo Mersa & Jasmin Karma, Chef’Special, Dearworld, AfroCubism, MallakhambIndia en SubWays op 16 & 17 juni in het Leijpark Tilburg spelen. Creatief directeur Erwin Schellekens: ‘Het programma bounced alle kanten op en we zijn nog lang niet klaar.’

Blaudzun bracht begin dit jaar zijn derde album Heavy Flowers uit. Dit album bevat ingetogen liedjes, met bombastische uitspattingen op het juiste moment. Zijn Nederlandse clubtour die deze maand staat gepland is volledig uitverkocht. De Zweedse band Movits! combineert hiphop met aanstekelijke en swingende ‘dansband’-muziek, zoals dat in het thuisland heet. Daarnaast wordt er louter in de Zweedse taal gerapt. Zowel in Zweden als in de Verenigde Staten geniet de band al veel populariteit. Ook de muziek van het Zuid-Afrikaanse Goodluck staat garant voor dansbare muziek. Goodluck is de nieuwste upcoming band uit het dancecircuit van Kaapstad en maakt electro-swing met jazzy melodieën. Frontman Ben Peters heeft familiebanden met leden van Goldfish (vorig jaar op Mundial) en dat is zeker terug te horen in de muziek. Voor de New Yorkse MC Samuel Bazawule (Blitz The Ambassador) is zijn Ghanese afkomst een rode draad is in zijn muziek. Zijn Amerikaanse hiphop samengesmolten met de eigen lokale muziek Afrocentric resulteert in de langspeler Native Sun met swingende Afrikaanse ritmes en koperen blaasinstrumenten, ontleend uit de Ethiopische jazz. De Amerikaanse folkpunkers van Dropkick Murphys maken muziek van een heel ander kaliber. Sinds 1996 hebben ze meer dan een dozijn albums geproduceerd en een wereldwijde fanbase opgebouwd. Dropkick Murphys touren nog steeds graag rond om hun energieke Ierse feestmuziek ten gehore te brengen.

De performing arts zijn dit jaar sterker dan ooit vertegenwoordigd op Festival Mundial. Makadam Kanibal zet de toon met een rauwe voorstelling, waarbij de pijngrens vaak wordt opgezocht. Letterlijk, welteverstaan. Deze cultureel verantwoorde artiesten laten je met hun vertoning Gavalo Kanibal sidderen van opwinding. Coquecigrues van Picto Facto is een straattheatervoorstelling, te herkennen aan de grote gekleurde ‘vogelmannen’. Naast theater is ook dansvoorstelling Paard van Troje te aanschouwen op Festival Mundial 2012. Paard van Troje wordt uitgevoerd door De Movers en was eerder al winnaar van de Publieksprijs Buitenkans 2011 en werd bekroond met 3 sterren.

De 25ste editie van Festival Mundial vindt plaats op 16 en 17 juni 2012 in het Leijpark te Tilburg. De reguliere verkoop is inmiddels van start gegaan. De kaarten zijn te koop via www.festivalmundial.nl of via facebook.com/festivalmundial. Festival Mundial presenteert een mix van wereldwijde cross-overs en toonaangevende talenten. Naar verwachting komen er 40.000 festivalbezoekers op het tweedaagse festival af.