Festyland-20131012- 699De tweede dag begint met een verrassend zonnetje. Een beduidend beter begin dan gisteren. Het is direct te merken aan de vele festivalgangers die al vroeg op de been zijn en tevreden het eerste pilsje drinken in de zonnestralen. Sommigen wagen het zelfs met enkel een t-shirtje buiten te staan. Het terrein is weer opgeruimd en de grootste modder is bedekt. We kunnen er tegenaan voor een tweede dag!

Navarone heeft de eer deze dag af te trappen op het Jupiler Live Stage. Navarone timmert al jaren aan de muzikale weg maar het laatste jaar lijkt hun succes een vogelvlucht te nemen. Ze speelden bij De Wereld Draait Door en tourden door Nederland heen. De jongens van Navarone laten zien dat ze muzikaal veel in huis hebben met een continue energie die aanstekelijk werkt. De grote tent vult zich snel en vooral het grote bereik van zanger Merijn gooit hoge ogen bij het publiek. Navarone brengt eigen nummers ten gehore met een stoner/rock sound en soms hebben ze iets weg van Aerosmith.  Wellicht volgend jaar wat later op de dag om een nog groter publiek te kunnen bereiken?

We gaan naar de 3FM Serieus Talent Stage waar Mozes & the firstborn vandaag de dag opent. 3FM noemt ze niet voor niks talent en ze zijn dan ook steeds vaker op de radio te horen. Muzikaal gezien lijkt het weinig uitdaging te geven maar de jonge knapen zijn zeker muzikaal. Vooral bij de radiohit ‘Skills’ is het publiek enthousiast. Echter lijkt het lastig voor de jongens om het publiek te blijven boeien en het wordt iets rustiger in de tent. Muzikaal zit het prima in elkaar maar aan het performance mag nog wel iets meer gewerkt worden, dan hebben we ook iets om naar te kijken!

Festyland-20131012- 289Snel terug naar Jupiler Live Stage want het is tijd voor een goed feestje met de Memphis Maniacs. Als er één act is die feestgarantie afgeeft dan moeten het wel de Memphis Maniacs zijn. Met een mix van oude en nieuwe hits, dance, rock en het nodige entertainment er om heen weten ze het publiek in beweging te krijgen.  Hoewel het eigenlijk nog vroeg op de dag is, weten de Memphis Maniacs een sfeer te creeeren die je bijna doet denken dat het eind van de avond nadert. Niks hiervan is waar…als we naar buiten lopen is het gewoon nog licht en er staat ons nog veel moois te wachten! We proppen ons in de Spektakulair waar De Kraaien het feeststokje moeiteloos overnemen. Aatuurijk moeten ze het vooral hebben van hun bekende nummers ‘Pechvogel’ en ‘Ik vind je lekker’ waar ook uitbundig op meegedanst en gezongen wordt. Maar ook de cover ‘Gepijpzeik’ die is ontstaan in de ochtendshow van 3FM is razend populair.

We verlaten deze tent om een bezoekje aan de kerk te brengen. Bij de ingang vinden we ‘The Church waar vooral veel rockbandjes optreden. ‘Loud from the south’ luidt het motto van deze kerk. Hier zien en horen we Dead Man’s Curse. Een band uit de regio die steeds grotere podia opzoeken. Zo stonden ze de afgelopen tijd onder andere in het voorprogramma van Soundgarden en verzorgen ze binnenkort de afterparty voor niemand minder dan Nickelback. Stevige stoere rock van sterke muzikanten! Ze leveren een energieke show en weten het publiek goed te boeien. Snel even naar de kleine tent van Festyland Acoustic alwaar Robin Borneman van Dearworld samen met Merijn van Haren van Navarone een acoustische set laat horen. De setting is sowieso al heel knus omdat de tent is gevuld met stoelen en banken zodat er voor velen even een rustmomentje is. De stemmen van de twee jongens lijken als puzzelstukjes in elkaar te passen. Het klinkt warm en straalt vooral rust uit. Wat een heerlijk moment in deze drukke festival dag.

Tussendoor nemen we een hapje te eten. Ook dit jaar is er in de eetertaintent genoeg keus om de hongerige magen te stillen. Er is vooral veel gefrituurde keus maar ook aziatisch. In de eetertaintent is altijd wat te beleven; vermaak van de dj’s, een bandje of even lekker bijkletsen met oude bekende. Onder het genot van de vrolijke meezingers van de Heinoos eten we een frietje en dan kunnen we weer door.

Festyland-20131012- 493Miss Montreal laat op het Jupiler Live Stage zien dat ze heel muzikaal is. Met een band vol goede muzikanten krijgt ze de hele tent mee om te dansen en te zingen. Het publiek is nog lang niet moe, dat is snel duidelijk. Sanne Hans laat haar bekende hits horen als ‘Wish I could’ en ‘Just a flirt’. Prima muziek van Nederlandse bodem. Ondertussen is er wat in het programma gerommeld en gaan we -later dan verwacht-  kijken naar Soul Sister Dance Revolution op het Serious Talent Stage. Een jonge, energieke band die afgelopen jaar steeds meer onder de aandacht is gekomen, helemaal na het scoren van de radiohit ‘Hold the Line’. Een pop/rock geluid wat strak in elkaar zit. Een aanrader!

We nemen een kijkje bij Di-rect die als een na laatste band op het Jupiler Live Stage staan. Di-rect is in de afgelopen jaren natuurlijk 100% gedraaid in muziekrichting en de sfeer die ze uitstralen. Dit lijkt elk optreden weer vager te worden. Muzikaal is er niets op aan te merken maar je moet er wel van houden. Wij draaien om en gaan snel kijken bij Dearworld; uit eerdere ervaringen weten we al dat daar gegarandeerd de voetjes van de vloer gaan. De electro/rock/dance muziek van Dearworld is een schot in de roos bij het festivalpubliek en er wordt volop gedanst. Wat een veelbelovende band!

Festyland-20131012- 755De avond wordt traditioneel afgesloten door BZB. We zagen ze gisteravond ook al maar opnieuw staat de tent bomvol om deze festivaldag met een goed feest af te sluiten. Ze spelen hit na hit en het bier vloeit rijkelijk uit de tap en door de lucht. Alle hits komen weer voorbij en ze geven alles om deze avond tot een groot succes te maken.

En een succes was het. Dankzij de goede line-up, prachtige aankleding en natuurlijk alle gezellige mensen was Festyland 2013 weer een geslaagd weekend! We kunnen nu al niet wachten tot volgend jaar!