lemmy scheldenEen icoon, een boegbeeld van de rock and roll is heengegaan. Met verdriet in het hart ontving de wereld deze morgen dat Lemmy Kilmister op 28 december is overleden, twee dagen nadat hij te horen had gekregen dat hij een acute vorm van kanker onder de leden had en vier dagen nadat hij zijn zeventigste verjaardag had gevierd.

Op de Facebookpagina van de band wordt het volgende geschreven:

Er is geen makkelijke manier om dit te zeggen, maar onze krachtige en nobele vriend Lemmy is vandaag overleden na een kort gevecht met een extreme agressieve vorm van kanker. Dit was hem pas om tweede kerstdag duidelijk geworden.

Er zijn geen woorden voor om deze schok en het verdriet te omschrijven.

Binnenkort zal er meer bekend worden. Maar tot dan, alstublieft, draai een plaat van Motörhead, van Hawkwind ontzettend hard en neem er een borrel bij. Wissel verhalen uit en vier het leven zoals deze lieve en geweldige man het vierde. Dat is wat hij het liefst wil.

BORN TO LOSE, LIVE TO WIN

Voor condoleances, wensen of het delen van herinneringen kun je naar de officiële tributepagina:

https://www.facebook.com/lemmykilmisterforlifemotorhead-new-promo

Twee jaar geleden kreeg Lemmy al te maken met gezondheidsproblemen, maar dat weerhield hem er niet van om te doen wat hij graag wilde doen: muziek maken en op tour gaan.

Zijn carrière startte bij Jimi Hendrix om daarna in verschillende kleine bandjes te spelen waaronder The Rockin’ Vicars (waarschijnlijk een verwijzing naar zijn vader (een dominee) die de benen nam toen Lemmy slechts drie maanden oud was. Het zou tot 1971 duren tot hij zijn opwachting maakte bij het psychedelische Hawkwind. In 1975 verliet hij de band en richtte Motörhead op en rock and roll zou nooit meer hetzelfde zijn. Zeker niet toen de band (toen nog met Phil “Animal” Taylor en “Fast” Eddie Clarke) het album Ace Of Spades uitbracht.
Na een aantal jaren met wat wisselingen in de bezetting bestaat Motörhead sinds 1992 naast Lemmy uit gitarist Phil Campbell en drummer Mikkey Dee. In deze bezetting is de, al zeer omvangrijke discografie, verder uitgebreid en brachten ze afgelopen jaar het album Bad Magic nog uit.

We weten en beseffen dat aan alles een einde moet komen, maar wilden dit nieuws naar het einde van 2015 niet horen. Lemmy is versmolten met mijn heavymetalhart en heeft daar al decennia lang een belangrijke plaats ingenomen. Lemmy Kilmister was niet zomaar een bassist, zanger en componist. Lemmy was voor miljoenen een voorbeeld, een schijnbaar onaantastbaar instituut dat nimmer zou vervagen. En om met zijn eigen woorden te spreken: “We’re Motörhead, don’t forget us”

If you squeeze my lizard
I’ll put my snake on you
I’m a romantic adventure
And I’m a reptile too

But it don’t make no difference
‘cos I ain’t gonna be, easy, easy
the only time I’m gonna be easy’s when I’m
Killed by death
(Killed by death: Motörhead)

If you think that Jesus saves, get back in line
(Get back in line: Motörhead)

https://www.youtube.com/watch?v=XUJ0IYZKLvE