Na een zeer geslaagde en zonnige tweede editie eerder dit jaar maakt FortaRock de datum en eerste twee bands voor FortaRock – The Festival 2011 bekend. Het eendaagse metalfestival vindt wederom plaats in het gezellige Park Brakkenstein in Nijmegen, op zaterdag 2 juli 2011. De organisatie zal er weer alles aan doen om een mooie mix van gevestigde en nieuwe namen uit de metalwereld neer te zetten.

De eerste twee bevestigde namen voor FortaRock 2011: IMMORTAL en SACRED REICH – Beide bands komen voor een exclusieve show naar FortaRock.

Voor Immortal is het optreden op FortaRock de enige show in Nederland in 2011, voor Sacred Reich is het in 2011 alweer 15 jaar geleden dat de band op een Nederlands festival stond, in 1996 speelde de band op Dynamo Open Air.

Voorverkoop: Vanaf dinsdag 16 november gaan de eerste kaarten in de voorverkoop. Deze early bird tickets kosten €39,50. Wees er snel bij, want dit aantal is gelimiteerd en deze actie loopt maar tot 13 december! Vanaf 13 december gaan de kaarten over de toonbank voor €49,50. Tickets kunnen worden gekocht via www.fortarock.nl en de volgende VVK-adressen: State Off Art Metalstore, Kroese Arnhem/Nijmegen, Waaghals Arnhem/Nijmegen, Uitburo Nijmegen.

IMMORTAL
Met de nieuwe plaat ‘All Shall Fall’ blies Immortal in 2009 de band weer nieuw leven na een stilte van zeven lange jaren. De plaat verraste echter vriend noch vijand. Immortal klonk namelijk net zo vertrouwd als de maniakale gitaarsolo’s van Kerry King, alsof er niets was veranderd. Het staat echter buiten kijf dat de plaat tot een van de beste in 2009 behoort. De Motörhead van de black metal, zoals de band ook wel eens gekscherend genoemd wordt, laat met nummers als ‘The Rise Of Darkness’ en ‘Hordes Of War’ horen nog immer te beschikken over een hondsbrutaal geluid overgoten met een rock ’n roll saus waar Lemmy bijkans jaloers op zou worden. De band uit Bergen behoort al sinds de oprichting in 1991 tot de absolute top van de black metal scene. Platen als ‘Pure Holocaust’ en ‘At The Heart Of Winter’ zijn regelrechte klassiekers en staan in elke platenkast van iedere zichzelf respecterende metalhead. De band is altijd dichtbij bij de kern gebleven van de pure black metal en die keuze heeft de band duidelijk geen windeieren gelegd. Immortal klinkt nog immer majestueus en machtig, maar bovenal rockt de band nog steeds als geen ander!

SACRED REICH
In 2007 waren ze even terug voor een paar exclusieve optredens waaronder een tweetal zeer goed bezochte shows in Nederland. Deze kortstondige reünie van Sacred Reich zou eenmalig zijn, maar gelukkig is de band rond zanger/bassist Phil Rind op deze beslissing teruggekomen, want in 2011 staan ze voor een exclusieve Nederlandse show op FortaRock! Sacred Reich, de band met de immer maatschappij kritische teksten is wat dat betreft weer helemaal van nu, alsof de tijd heeft stil gestaan, want ook nu zijn het politiek gezien weer roerige tijden. De band debuteerde in 1987 met ‘Ignorance’ en deze sloeg in als de spreekwoordelijke bom. Vooral in de underground scene werd de band op handen gedragen. De plaat stond vol agressieve songs waarmee de band de ware essentie van de speed- en thrashmetal perfect wist bloot te leggen. Met de legendarische EP ‘Surf Nicaragua’ posteerde Sacred Reich zich als band in de voorhoede van de metal, de show op Dynamo Open Air was legendarisch. Opvolger ‘The American Way’ uit 1990 mag gerust tot een van de klassieke metal albums uit de jaren negentig gerekend worden. Nummers als ‘Crimes Against Humanity’ en ‘Who’s To Blame’ zijn nog steeds onovertroffen. Niet in de laatste plaats te danken aan het typerende zangwerk, maar ook zeker de treffende lyrics. Dat Sacred Reich een paar puike platen op haar naam heeft staan moge duidelijk zijn, maar de band dankt de populariteit voor een zeer groot gedeelte aan de geweldige live shows. Op het podium veranderd Phil Rind in een waar showbeest en wordt duidelijk waarom drummer Greg Hall ooit auditie heeft gedaan bij Slayer toen Dave Lombardo verder ging bij Grip Inc. Het blijft een inkoppertje, maar we blijven het zeggen; ‘Er mag weer gemosht worden!’