intothevoid2013‘Into the Void’ is de naam van een nieuw festival rondom stoner, sludge en doom dat op zondag 13 oktober wordt gehouden in Poppodium Romein in Leeuwarden. Onder meer het Zweedse ‘New Keepers of the Water Towers’, het Amerikaanse ‘The Midnight Ghost Train’ en het Italiaanse Abysmal Grief zullen optreden op het festival dat, in samenwerking met het Nederlandse webzine Zware Metalen, wordt georganiseerd door dezelfde mensen die achter ‘Into The Grave’ zitten.

Organisator Paul van Berlo (o.a. Into The Grave, Podium Asteriks) liep al een tijdje met het plan rond om een festival op te zetten rondom de niche-genres stoner, sludge en doom. “Ik ben zelf groot liefhebber van stoner, en je ziet aan een festival als Roadburn dat er markt voor is. Verder dan Roadburn is er in Nederland, en zeker in het noorden, niet veel te doen in deze genres, dus het werd hoog tijd dat iemand daar eens mee begon.”

Voor het festival dat op zondag 13 oktober van 14.00 tot na middernacht plaatsvindt, zijn negen bands vastgelegd. De regionale inbreng is vertegenwoordigd door NIGHT OF THE LOTUS EATER. Het trio uit Amsterdam herbergt een tweetal geboren Friezen die instrumentale, uitgesponnen stonerrock spelen. 44 VENOM is een band waar stonerrock-liefhebbers enthousiast van worden gezien de achtergrond van sommige bandleden. Datzelfde geldt voor MONOMYTH. Deze Haagse band herbergt ook leden die zich al lang in het genre bewezen hebben. Dat bracht de band in korte tijd al op de podia van Vera, maar ook de festivals State-X Forms, Parkpop en het fameuze Roadburn.

Buitenlandse inbreng is er van het psychedelische trio CHERRY CHOKE uit Engeland. YAMA uit Tilburg en Utrecht omschrijft zichzelf als ‘heavy fuzzed-out grooving stoner rock with a kick’. Uit Amerika komt THE MIDNIGHT GHOST TRAIN. De band noemt hun muziek zelf ‘heavy delta blues’ en ze maakten ook al een stop op Roadburn. Dat deed ook TONER LOW. Het Haagse zestal bracht dit jaar hun derde album uit, en wordt alom geprezen voor hun live-optredens.

Uit Zweden komt wat genoemd wordt ‘de nieuwe Mastodon’: NEW KEEPERS OF THE WATER TOWERS. De band maakte al veel indruk met hun eerste twee albums en heeft al vele clubs en festivals aangedaan. ‘Into the Void’ zou wel eens de laatste keer kunnen zijn dat deze band op een klein podium te bewonderen is. ABYSMAL GRIEF uit Italië is een doom-band die met hun zeldzame optredens inmiddels een behoorlijke cultstatus hebben opgebouwd, welke een trip van ver naar Leeuwarden zeker rechtvaardigt.

Naast muziek is er ook aandacht voor poster-art. Voor het festival wordt iedere band gevraagd een ontwerp aan te leveren voor een unieke poster die door zeefdrukkerij Drukvast in Leeuwarden gezeefdrukt wordt en in beperkte oplage verkocht zal worden op het festival.

De voorverkoop voor het festival is inmiddels gestart. Kaarten kunnen in de voorverkoop voor 10 euro worden gekocht via de website van poppodium Romein of de Facebookpagina en website van het festival: www.gointothevoid.nl