Jon Lord

Eén van de grondleggers van de hedendaagse rockmuziek, toetsenist Jon Lord, is op maandag 16 juli 2012 overleden. In augustus 2011 was alvleesklierkanker bij hem geconstateerd. Hij hoopte toen nog op herstel, “met hulp van de muziek“. De reacties op Jons overlijden stromen binnen en stonden een dag later al op ruim 2.000.
Jon Lord maakte naam als toetsenist in Deep Purple, waarin hij als componist mede verantwoordelijk was voor klassiekers als Child In Time, Smoke on the water en Knocking At Your back Door. Van Deep Purple maakte Jon Lord deel uit van 1968 tot 1976 en van 1984 tot 2002. Van 1978 tot 1984 was Jon Lord toetsenist van Whitesnake en ook in die band droeg hij bij als componist.
Jon Lord heeft in projecten Concerto for Group and Orchestra gezocht naar verbinding tussen rock en klassieke muziek. Recentelijk is dit muziekwerk opnieuw opgenomen als “Jon Lord Concerto for Group and Orchestra“. Het staat gepland om te worden uitgegeven in september 2012.
Jon Lords handelsmerk waren de op klassieke leest geschoeide melodieën, gespeeld op het Hammond orgel. Hij kon daar liefdevol over praten, zoals in deze video is te zien. Tijdens live optredens van Deep Purple liet hij het instrument soms voorover kantelen en met een dreun terugvallen, wat kakofonische uitbarstingen tot gevolg had. Door te zoeken naar de grenzen van het instrument heeft Jon Lord veel muzikanten beïnvloed. De lijst muzikanten waarmee Jon Lord heeft samengewerkt is schier eindeloos. Hij heeft zijn stempel gezet op een muziekgenre toen het nog in de kinderschoenen stond en zijn nalatenschap is onuitwisbaar.

Jon Lord is 71 jaar geworden.