2013 is een goed jaar voor de Eindhovense stoner/sludge band KOMATSU, de band die in 2010 uit de as van Repomen en Godschosendealer is verrezen. In februari bracht het viertal al haar debuutalbum Manu Armata uit dat door de pers louter positief is ontvangen. Na een goed festivalseizoen en een aantal fraaie support shows voor o.a. Red Fang, Karma to Burn. Truckfighters en PPSR sluit KOMATSU het jaar in stijl af. Op 23 november 2013 speelt de supermassieve rockmachine op Speedfest in thuisstad Eindhoven en lanceert aldaar een split-EP, uitgebracht met de Engelse blues/stonerrockers Desert Storm.

Mede dankzij de positieve ontvangst en lovende recensies van het debuutalbum Manu Armata is KOMATSU in 2013 langzaam maar zeker een veel spelende en gevestigde naam binnen de stoner & sludgescene geworden.
De hard werkende band zit niet stil en heeft in oktober 2013 in de Pop-Ei studio te Eindhoven twee nieuwe nummers opgenomen; het groovende Cast Away en de Slo Burn cover July . De nummers verschijnen op een split-EP  genaamd Nomen est Omen, met op de andere zijde twee nummers van Desert Storm te weten  Word To The Wiseman  & Shadow Of An Eagle (beide afkomstig van het album Horizontal Life). De EP zal enkel op 10” vinyl verschijnen en wordt uitgebracht door het Eindhovense label Lighttown Fidelity, dat ook het debuutalbum van Komatsu uitbracht op vinyl. Distributie vindt plaats via Suburban Records.

Op zaterdag 23 november 2013 zal KOMATSU de split-EP op Speedfest 2013 presenteren. De EP is tijdens het festival in het Eindhovense Klokgebouw voor het eerst te koop en zal daar voor een speciale actieprijs verkrijgbaar zijn. KOMATSU speelt om 14:00 uur op de Wrecker stage. In december zal de band afreizen naar Engeland alwaar het vier shows met Desert Storm speelt ter promotie van Nomen est Omen.