6 december 2009 trad Laura Jansen in de kleine zaal van de Effenaar op. Meer nieuwsgierig door de aankondiging en ‘wat men over haar zei’ dan dat ik kennis van haar en haar muziek had ben ik het optreden gaan bezoeken. Stomverbaasd over de massale toeloop sloot ik ruim voor openingstijd aan in een lange rij die vanaf de Effenaar de Dommelstraat inliep, om vervolgens overrompeld te worden door deze jongedame die helemaal relaxed en op haar gemak in haar uppie achter haar keyboard een uitverkochte kleine zaal een heel optreden lang aan haar lippen gekluisterd kreeg, inclusief ondergetekende.

19 mei 2010 kreeg ik een nieuwe kans om Laura live te zien: nu in de grote zaal van de Effenaar, en aangevuld door haar band. Zou ze diezelfde intieme sfeer die me nog helemaal bijstond opnieuw waar kunnen maken?
Helemaal zo intiem als de vorige keer was het optreden niet. Maar daardoor niet van minder niveau: omdat ze met complete band een veel dynamischer optreden neer kon zetten had ze er geen enkele moeite mee om de grotere zaal voor zich te winnen. Een ander, maar zeker net zo indrukwekkend optreden van deze innemende meid was het gevolg.

19 april 2011 speelde Laura in de Dommelsch zaal van de 013: weer een stapje groter. Er is een grens dat intimiteit in massaliteit overgaat. Zou de grens bereikt zijn? Een paar momenten uit dit concert:
– Het nummer Use somebody waar in de intro een bezoeker onverhoeds moet niezen. Laura die hem gezondheid wenst, en een paar tellen zelf in lachten uitbarst zodat ze opnieuw moet beginnen. 2000 zieltjes gewonnen: check!
– Laura die midden in de zaal voor het mengpaneel gaat staan, slechts geflankeerd door haar gitarist met akoestische gitaar. Geen microfoons, maar het nummer I shall be released helemaal unplugged. Een lampje wordt van de mengtafel omhoog gericht zodat ze toch nog een beetje in de spotlights staat. Een bestraffend sssssht van bezoekers richting iedereen die het waagt om wat te zeggen. 2000 zieltjes nogmaals gewonnen: check!

En dan heb ik het nog niet over If moon was cookie, wat ze ieder concert spelend op een ukelele ten gehore brengt, en waarbij ze zelf minstens net zo veel plezier heeft als de bezoekers…

11 april 2013 staat ze eindelijk opnieuw in de grote zaal van de Effenaar in Eindhoven. Ervaringen uit het verleden leren dat ik reden genoeg heb om uit te kijken naar dit concert van deze jongedame, waarbij de setlist voor een groot gedeelte in het teken zal komen te staan van haar nieuwe album, wat op 22 maart verschijnt.

Patrick Spruytenburg

Wanneer: donderdag 11 april
Waar: Effenaar Eindhoven (grote zaal)
Aanvang: 20:00 uur
Deuren open: 19:30 uur

Rockportaal.nl is aanwezig voor een review.