ABSOLUTELY FREE FESTIVAL (AFF)

5+6 AUGUSTUS – C-MINE GENK – GRATIS

JONG! ANDERS! DWARS!
Op een paar uitroeptekens na is de affiche van het Absolutely Free Festival (AFF) intussen helemaal à point. Op vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus staan niet minder dan 30 binnen- en buitenlandse beloftevolle bands in de drie festivaltenten aan C-Mine in Genk (Belgisch Limburg). Door zoveel (inter)nationaal beloftevol talent te programmeren, profileert AFF zich steeds meer als het zomerse ontdekkings-festival bij uitstek. Belangrijk detail: AFF is gratis.

AFF steekt de tong uit naar commercie en werkt ecologisch, serveert gezonde, onverwachte voeding en promoot zachte mobiliteit. AFF mocht de voorbije jaren al ettelijke duizenden festivalbezoekers begroeten en vindt plaats in samenwerking met het Genkse cultuurcentrum en de stad Genk.

LINE-UP

The Phantom Band (UK)
The Phantom Band uit Schotland maakt spannende indiefolkkrautrock waarbij de verwijzingen naar Yeasayer, The National, Talking Heads, Folk Implosion, Nick Cave en Sebadoh niet van de lucht zijn. Het laatste album ‘The Wants’ (2010) wordt door BBC omschreven als een ‘masterpiece’. The Phantom Band speelt deze zomer op mega-festivals als ‘T in The Park’ en ‘Latitude’, en komt exclusief voor België naar AFF.
www.myspace.com/thephantombandpage

The Virginmarys (UK)
Andere grote belofte voor de nabije toekomst zijn The Virginmarys (UK). Enkele maanden geleden blies dit trio uit Manchester hoofdact Skunk Anansie nog van het podium in de Lotto Arena in Antwerpen, met hun rauwe, nijdige, bluesy seventiestrasraaawk. Muzikaal staat de band op de zevensprong Black Keys-Stooges-Hellacopters-New York Dolls. Het concert van The Virginmarys is exclusief voor België.
www.myspace.com/thevirginmarys

Spokes (UK)
Van intens dromerig tot euforisch hyperextravert: de coming band Spokes bevindt zich op de kruising tussen Radiohead en Flaming Lips. Spokes – uit Manchester, UK – maakt bitterzoete songs waarin het Heilig Kampvuur altijd brandt, en waarin shoegaze, indiefolk en postrock de rangen sluiten. Spokes kreeg voor ‘Everyone I Ever Met’, de verse plaat uit 2011, uiterst lovende kritieken van Radio 1 en Knack.
www.myspace.com/spokessound

The Method (UK)
Groovy Northern soul, opzwepende ska, uiterst dansbare punky sixties backbeatgaragerock, een familieverpakking psychedelica en on top ook nog eens de cool van de mods: The Method is een van de hotste band aan de overzijde van het Kanaal. Darlings van de undergroundpers, de hemel ingeprezen door de BBC, ITV en een pak of wat gazetten en musiczines. Terecht: de aan Pink Floyd/Last Shadow Puppets/The Specials/The Clash/The Coral verwante sound van het vijftal uit Cardiff mondt live uit in een wervelstorm met horny trompetten, toeters, bellen, bonkende beats en scheurende gitaren. Met een uitzinnig publiek tot gevolg. Op AFF zullen ze de main stage figùùrlijk – de brandweer leest mee! – in de fik steken. Welcome to your party out of bounds, fookin’ Belgium!
www.myspace.com/methodofficial

Joe Lally (USA/Fugazi)
De Opperbasgitaargod – onze excuses aan Flea – heet tot nader order Joe Lally, bassist van het exquise Fugazi (opwinding! noise! kickass ritmesectie!). Lally maakt solo rauwe, luie, sobere postpunk die live – in driemansbezetting – nogal eens durft rocken. Hij komt naar AFF met zijn nieuwe plaat ‘Why Should I Get Used To It’ (release: april 2011) onder de arm!

Met hardcore-iconen Fugazi was Lally in de jaren ’90 verantwoordelijk voor DIY-klassiekers als onder andere ‘Repeater’ (met daarop ‘Styrofoam’, ‘Song #1’ en het aan hemzelf opgedragen ‘Joe #1’), ’13 Songs’ (‘Waiting Room’, ‘Margin Walker’, ‘Burning Too’), ‘Steady Diet Of Nothing’ en ‘Red Songs’. Lally tourde in 2007 met The Melvins, die andere punkhelden waar Kurt Cobain een grote fan van was.

Als solo-artiest bracht Lally twee platen uit (There To Here en Nothing Is Underrated) en in april 2011 verschijnt ‘Why Should I Get Used To It’, zijn derde soloalbum. Die releast hij net als Fugazi op het gerenommeerde Dischord-label van Fugazifrontman Ian McKaye.

Live staat Joe Lally voor pure opwinding. Naar het schijnt speelt hij ook een paar Fugazisongs. Wij kruisen nu al de vingers!
www.myspace.com/josephlally

Belgen en de Grote Doorbraak
Ook uit eigen land programmeert AFF heel wat straffe bands op de grens van de Grote Doorbraak.Zoals de onwaarschijnlijk straffe indiepop van Oscar & The Wolf, bezig aan een blitzcarrière in het spoor van Isbells. Of zoals Radio 1 zegt: hier zetten wij ons geld op in.

Psycho 44 mengt door haar elektronische rock een experimenteel sausje. De band bereikte de finale van Humo’s Rock Rally 2010, trok de studio in met Lange Polle van Triggerfinger en scoorde een eerste echte Stubru-hit met het nummer All My Demons Have Distortion.

Andere blije verrassing van 2011 is het Brugse Low Vertical. Het debuut ‘I Saw A Landscape Once’ dwarrelt van lichte duisternis naar melancholische indierock tot onbesuisd experiment of stiekeme humor. Studio Brussel zegt: ‘PlanetMinusMonkey is een ijzersterke song die van de ene verbazing in de andere doet vallen’.

Horse Antlers mengt de rauwe, donkere energie van een oude bluesneger met de gedurfde en eigenzinnige aanpak van hedendaagse avant-rock. Gitarist Vincent Tetaert (ex-Amen Ra en Officer Jones And His Patrol Car Problems) en de zijnen omschrijven het zelf iets eenvoudiger: “we play kinda slow heavy rock music”. Voor muziekkenners die houden van het opwindendste van Creature With The Atom Brain, het donkerste van de Pixies en het goorste van Dandy Warhols.

Ook heel wat Talent uit Eigen Gouw staat op de AFF-podia: The Brothers Deere (met Piet ‘Krakow’ De Pessemier), Statue (met Arsenal-gitariste Chloë Maes), Rones, The Prospects (met Dave ‘Millionaire’ Schroyen), Astronaute (ex-Horses), Bearsuit, feetfetish en nog enkele aan te kondigen acts.

Voorlopige line-up:
Vr 5/8: The Prospects, Undermine, headliner TBA.
Za 6/8: The Phantom Band (UK), Joe Lally (USA/Fugazi), The Virginmarys (UK), Spokes (UK), The Method (UK), Psycho 44, Oscar & The Wolf, Rones, Low Vertical, The Brothers Deere, Horse Antlers, Luik (NL), Astronaute, Laughing Academy, Statue, Bearsuit, feetfetish en nog enkele acts TBA.

 

 

Praktisch
AFF (Absolutely Free Festival)
Vrijdag 5/8 (vanaf 20 uur) en zaterdag 6/8 (vanaf 14 uur)
Drie overdekte podia
C-Mine, Evence Coppéelaan, Genk
GRATIS

www.kissmyaff.be