Na de een succesvolle eerste editie in 2014 is het nu tijd voor de 2015 editie. Door uitbreiding naar 2 dagen en 2 zalen wordt FemME het grootste Female Metal Event van Nederland. Het vindt plaats op vrijdag 16 en zaterdag 17 oktober 2015 in de Effenaar. Eindhoven bevestigt hiermee haar status als metal. FemME is het derde grote metal festival in Eindhoven (na Dynamo Metal Fest in augustus en Eindhoven Metal Meeting in december).

FemME

Door het koppelen van (metal) lifestyle aan het festival onderscheid FemME zich van andere festivals. In ieder geval is als opener op de zaterdag weer het fashion spektakel van Ingeborg Steenhorst van “I Style Stars” geprogrammeerd. Zij doet de band styling voor toppers als Lacuna Coil en Epica en kleedt Floor Jansen (Nightwish) en Dianne van Giersbergen (Xandria). Verder zullen er kleine shows en demo’s zijn van dans, fashion, haarstyling, metal sieraden, tattoos en meer.

Bij het Female Metal Event is het primaire criteria dat de band tenminste een vrouw in de gelederen heeft. Dat hoeft niet alleen een frontvrouw te zijn maar kan ook een gitarist of bassist zijn. Bij de line-up wordt duidelijk dat dat laatste lastig in te vullen is. Maar door de keuze komen desalniettemin vele stijlen in aanmerking. Het programma van FemME 2015 kent naast bekende zwaargewichten ook wat onbekendere vernieuwende bands. In de grote en kleine zaal is het hele scala, van operatic / symphonic tot death / trash metal te vinden.

De eerste 15 namen waren al aangekondigd op de Effenaar agenda en op internet. Met de laatste 6 namen, waaronder de vrijdag headliner Lacuna Coil, is de line-up compleet.

FemMEDe echte zwaargewichten zijn de headliners Lacuna Coil en Therion. Het Italiaanse Lacuna Coil draait al een hele tijd mee en bevestigden met het laatste album “Broken Crown Halo” hun status. Het zangduo Cristina Scabbia en Andrea Ferro geeft het heftige gitaar en drum werk een geheel eigen sound. Compleet anders is het Zweedse Therion. Zij zijn moeilijk te plaatsen maar combineren bombastische operamelodieën (2 zangeressen en een zanger) met stevig symfonisch metal werk. Beide bands staan met hun niet aflatend enthousiasme en plezier garant voor een spetterde show.

Onder de buitenlandse bands zijn de toppers Tristania (Noorwegen), Xandria (Duitsland, maar met de Nederlandse Dianne van Giersbergen) en Draconian (Zweden). Nederland laat zich echter niet kennen want ook The Gentle Storm (het nieuwe project van Arjan Lucassen en Anneke van Giersbergen), Stream Of Passion en Karmaflow (een project gerelateerd aan een videogame die in januari in de Parade Den Bosch in première is gegaan).

De line-up wordt compleet gemaakt met Visions of Atlantis (Duitsland), Whyzdom (Frankrijk), Cripper (Duitsland), Kingfisher Sky, Lovelorn Dolls (België), Purest of Pain, Autumn, Dyonisis (Engeland), Aeverium (Duitsland), Sin7sinS, Effloresce (Duitsland), Aria Flame (Verenigde Staten) en Unshine (Finland).

De ticketverkoop is inmiddels ook al gestart. Voor meer info check de Facebook pagina van FemME, de Effenaar site of rechtstreeks via Ticketmaster