Pinguinradio.nl is een nieuw webradiostation dat in het gat springt dat het verlies van Kink FM achterlaat. Het initiatief komt van een aantal ex-Kink FM-medewerkers en twee luisteraars van het eerste uur. Hen is er veel aan gelegen dat de muziek, die vooral en niet zelden alleen op Kink FM te beluisteren was, een plek blijft houden in het Nederlandse radiolandschap. 

Doelgroep
De initiatiefnemers van Pinguinradio.nl constateren dat er een grote en groeiende markt bestaat voor alternatieve, onafhankelijke en eerlijke muziek. Het publiek dat de festivals bezoekt, regelmatig naar concerten gaat en dagelijks internet afstruint op zoek naar nieuwe geluiden verdient een eigen radiostation.

Programma’s
Tot 1 januari zal Pinguinradio.nl non-stop muziek uitzenden. Vanaf 1 januari 2012 worden er DJ’s geïntroduceerd en komen er ‘special’ interestprogramma’s in de avonduren. De uren tussen 23.00 en 07.00 blijven non-stop. De presentaties van de dagprogramma’s zullen sober en zakelijk zijn, dus geen spelletjes, telefoontjes etc. Het motto van Pinguinradio.nl is No Bullshit, Great Music. De mening en inbreng van de luisteraar is echter wel van belang. Zij zullen worden gevraagd (nieuwe) nummers aan te dragen en de redactie te tippen over nieuwe trends, bands en relevante gebeurtenissen. Een deel van de avondprogrammering zal zeer herkenbaar zijn voor Kink-luisteraars.

Muzieksoort
Voorstel: Net als Kink FM is Pinguinradio.nl een station dat alternatieve muziek uitzendt, muziek die niet direct bedoeld is voor de hitparade en massaconsumptie, waarbij ook ruimte is voor opnames van eigen bodem. Pinguinradio.nl zal een actieve en stimulerende rol spelen in de Nederlandse popscene en nauwe contacten onderhouden met de nationale clubscene.

Presentatie
Pinguinradio.nl zal een platform vormen voor nieuw DJ talent. In oktober begint de zoektocht naar de “stem” van Pinguin en zullen nieuwe getalenteerde DJ’s een kans krijgen hun talenten te tonen.
Programmamakers van Pinguinradio.nl. krijgen een interface en een microfoon waarmee hij/zij thuis, in het park of op tournee een programma kunnen maken. De DJ kan overal ter wereld inloggen op de programmatuur, een programma maken en uploaden, zolang er maar internet is. Dit is nieuw en revolutionair concept dat unieke kansen biedt voor makers en luisteraars.

Hoe is Pinguinradio te beluisteren?
Na een gepaste stilte zal Pinguinradio.nl starten op de stream van Kink FM vanaf zaterdagochtend 1 oktober, 06.00 uur. Pinguinradio.nl is te beluisteren via de player op de website van Pinguinradio.nl. In de maand oktober en november zullen er gefaseerd apps beschikbaar komen voor mobiele telefoons en toegang via iTunes en Spotify. Pinguinradio.nl is uitsluitend te beluisteren op internet.

Structuur
Pinguinradio.nl is een stichting en zal naast een kleine kern van vaste medewerkers, draaien met behulp van vrijwilligers.