Op 18 september komt het langverwachte nieuwe album van The Killers uit: Battle Born. Fans hebben vier jaar moeten wachten op het vervolg van het succesvolle Day & Age. Vorige maand kregen we al een voorproefje toen de lead single Runaways uitkwam. De single werd zeer goed ontvangen door critici en werd door lezers van Rolling Stone gekozen als beste nummer in de Top Best Songs of Summer 2012. Het nummer reikte tot de negende plaats in de US Rock Songs Billboard.

In 2001 startte zanger Brandon Flowers zijn zoektocht naar bandleden om een rockband te starten, nadat hij Oasis had zien optreden in de Hard Rock Hotel. Op de advertentie in een lokale krant reageerde gitarist Dave Keuning en de twee begonnen nummers te schrijven wat resulteerde in een demo tape die werd opgenomen in de Kill The Messenger Studio met bijeengeraapte muzikanten.

De heren traden op in kleine clubs in Las Vegas waar ze werden ontdekt door Lizard King Records uit Engeland, waarna ze begonnen te touren in clubs in Londen. Een schare trouwe fans groeide uit een flinke fanbase. Hun debuutalbum Hot Fuss werd een enorm succes en bereikte de eerste plaats in Engeland en behaalde 3x platinum in Amerika. Het succes groeide daarna naar grote hoogten.

Ondanks dat hun grote doorbraak in principe in Engeland was, is de thuishaven is nog steeds Las Vegas. Voor de meesten is Las Vegas een toeristenoord waar je kunt gokken. Velen kennen de World Series of Poker, het grootste pokertoernooi ter wereld, of kennen Las Vegas van films als The Hangover en Casino. Voor The Killers is Las Vegas simpelweg hun woonplaats en standplaats voor hun studio.

The Killers zijn eigenaar van de “Battle Born Studios” waar bijvoorbeeld Motly Crue, Elton John, Aerosmith, BB King en Jerry Lee Lewis hun nummers hebben opgenomen. Uiteraard hebben ze ook hun eigen materiaal daar opgenomen, waaronder het nieuwe “Battle Born”. Het album wordt op dit moment afgemixt door Alan Moulder. Invloeden op het album zijn de jaren tachtig, powerballads en Bruce Springsteen, met wie Flowers in 2009 op Pinkpop een duet deed.

Het solosucces van Brandon Flowers die in 2010 met z’n album Flamingo nog de eerste plaats haalde in Engeland staat gelukkig dus niet in de weg van The Killers. Met 15 miljoen verkochte albums is de band nog lang niet uitgespeeld. De band tourt weer en zal te zien zijn op de grote festivals in Europa.

The Killers zijn terug van nooit weggeweest.