Vandaag worden zeven nieuwe bevestigingen voor Down The Rabbit Hole aangekondigd. Onder andere Damon Albarn, The Brian Jonestown Massacre en The Naked and Famous komen naar het nieuwe festival dat 27 – 29 juni 2014 plaatsvindt in de Groene Heuvels in Beuningen (GLD).

Het programma gaat alle kanten op: van psychedelische rock naar intergalactische grooves en via psychpop door naar rammelende rock ’n roll. Vandaag worden toegevoegd:

DAMON ALBARN
Damon Albarn
 trekt graag de wijde wereld in om mooie muziek te maken. Of beter gezegd: muziekgeschiedenis. Van zijn tijd met Blur, of zijn twee opera’s Monkey: Journey To The West en Dr Dee tot zijn belangrijkste rol in een duizelingwekkend aantal supergroepen als GorillazThe Good The Bad & The Queen en het collaboratieproject Africa Express, Albarns gevoel voor teamspirit is grenzeloos. Met Everyday Robot -zijn eerste soloplaat ooit- lever de Londenaar een intiem, autobiografisch album af, op de voet gevolgd door een tour waarbij de geboren frontman een greep doet uit zowel nieuw werk als materiaal uit zijn carrière tot nu toe.

THE BRIAN JONESTOWN MASSACRE
Geniaal gek of gillend gestoord? The Brian Jonestown Massacre is dé psychedelische rockband van Amerika, en misschien wel ter wereld. Sowieso met een killer discografie van veertien langspelers en achttien ep’s, die vrijwel elke uithoek van het genre bestrijkt; van psych- en bluesrock tot epische soundscapes en van elektronische muziek tot de folky Sixties. Al even far out is drijvende kracht Anton Newcombe, de van zichzelf bezeten frontman die sinds de oprichting begin jaren negentig al meer dan veertig bandleden uitzwaaide – en niet alleen omdat hij zelf meer dan tachtig instrumenten bespeelt. Goed om te weten dus, dat The BJM in nagenoeg originele bezetting naar Beuningen komt, mét onder meer mede-oprichter Matt Hollywood.

THE NAKED AND FAMOUS
The Naked and Famous is de belofte eindelijk voorbij. Twee jaar vrijwel onafgebroken touren, een op de klippen gelopen relatie en de collectieve verhuizing van thuisgrond Auckland, Nieuw-Zeeland naar Los Angeles later was daar ineens het tweede album InRolling Waves. En inderdaad: The Naked and Famous klinkt klaar voor de herstart. Dit is door drama en extase bezielde electropop met een roestig randje postpunk, op vleugels gedragen door de perfect in elkaar verstrengelende hij-/zij-vocals van Alisa Xayalith en Thom Powers. Dat belooft wat.

HALF MOON RUN
Wat Half Moon Run op hun niet stuk te luisteren debuutalbum Dark Eyes beloven, maken ze live dubbel en dwars waar. Hun serieus spannende, meerstemmige indierock lijkt gemaakt voor afgeladen volle festivaltenten en –velden, maar valt ook in intieme setting altijd precies op zijn plek. Zagen ook Mumford & Sons, die de Canadese boys subiet als voorprogramma op hun intensieve Europese tour meenamen. En dan is het makkelijk om naast je schoenen te gaan lopen, maar wees niet bang: met retestrakke shows vol blije branie en oprecht enthousiasme spant Half Moon Run hele zalen tegelijk voor hun zegekar – vaak nog tot hun eigen stomme verbazing ook .

KUROMA
Met Kuroma is de zon nooit ver weg. Tenminste.. Tenzij je frontman Hank Sullivant op speeddial hebt, moet je het voorlopig doen met schaarse internetvideo’s, een paar social-media hangouts en – natuurlijk – hun aanstaande show op Down The Rabbit Hole. Dat maakt onze honger des te groter, want Kuroma’s kortgekinpte psychpop is jam-packed met geweldige hooks en gitaarloopjes. Geinig weetje: Sullivant trekt samen met bassist James Richardson en drummer Will Berman al jaren volle zalen als tourgitarist van MGMT, ook al zo’n dikke pijler in onze line-up. Kijken wie er straks als laatste lacht.

ELECTRIC EYE
Electric Eye kent de weg Down The Rabbit Hole als geen ander. De Noorse psychrockers rijden een sonische storm van intergalactische grooves, eindeloos jammend tot de horizon bloedrood in zicht komt. Wie van The Black Angels, Wooden Shjips of de vroege Monster Magnet houdt, kan dit niet missen. Electric Eye is binnen de scene een ware supergroep, met leden van The Megaphonic Thrift, Low Frequency in Stereo, Hypertext en The Alexandria Quartet. Het trippy, maar oh zo stoere debuutalbum Pick-up, Lift-off, Space, Time is geworteld in blues, krautrock en de duistere kant van India, en doet zelfs de meest verstokte shoegazer verrast opkijken.

KID KARATE
Kid Karate rammelt en rockt zich onherroepelijk een weg naar je hart. Of lager, want de muur van geluid die deze explosieve Ierse tweemans-tsunami van rrrawk & roll live weet te produceren, borrelt diep en ongemakkelijk tot in je onderbuik. Iets met splitters en loopstations en versamplede signalen, weet jij veel. Om je heen dwarrelen synths in de wind, van links en rechts doorzeefd door de kick-ass snare-hits van drummer Steven Gannon en de huilende stem van gitarist Kevin Breen. Dansen? Op zeker, want Kid Karate komt rechtstreeks uit de Dublinse clubscene en omstreken. Rock on, rock off.

Eerder werd al bekend dat ook The Black Keys, Foals, MGMT, The Soft Moon en Thomas Dybdahl naar het festival komen. Binnenkort volgen meer bevestigingen die overigens niet alleen uit bands bestaan. Hoewel muziek een zeer belangrijk onderdeel van het festival vormt, is er ook aandacht voor andere projecten waarin het publiek zelf een rol speelt en een bijdrage kan leveren.

De kaartverkoop is inmiddels van start via www.ticketmaster.nl. Er worden alleen driedagen-kaarten verkocht waarbij een plek op de tentencamping is inbegrepen. Deze tickets kosten €135,- (incl. servicekosten). Binnenkort komen diverse andere overnachtingsmogelijkheden beschikbaar waaronder een beperkt aantal bungalows, tipi’s, legertenten en kant-en-klaar opgebouwde tenten met inventaris. Informatie hierover wordt tzt op www.downtherabbithole.nl gepubliceerd.

DOWN THE RABBIT HOLE 2014
Vrijdag 27 juni – zondag 29 juni 2014
De Groene Heuvels, Beuningen (GLD)
Festivalticket (3 dagen festival + plek op de tentencamping): €135,- (incl. servicekosten)

Kaartverkoop via http://www.ticketmaster.nl/ en 0900 – 300 1250 (45 cpm).