Eerste editie Oddstream multimediafestival met muziek, film en interactieve kunstinstallaties van o.a. Erwin Olaf, Joris Strijbos, Floris Kaayk, Michiel van Bakel, Jan van Nuenen, toktek, Koert van Mensvoort, De Geuzen, Tom van Vliet en Fernando Rabelo. Het is voor het eerst dat er een multimediafestival van deze schaal plaats vindt in Nijmegen.

Het gloednieuwe mulitmediafestival Oddstream in Nijmegen is stralend van start gegaan. Van 2 t/m 5 juni presenteert Oddstream een programma vol interactieve kunst, muziek, film, performance art en meer. In en om het monumentale fabrieksgebouw ‘De Vasim’ zijn meer dan 20 interactieve kunstinstallaties te zien met werk van o.a. Erwin Olaf, Joris Strijbos, Floris Kaayk, toktek, Matthias Oostrik en vele anderen.
Daarnaast treden er op vier podia meer dan 100 artiesten op waaronder The Young Gods, Alec Empire, T. Raumschmiere, Disappears (met Sonic Youth drummer Steve Shelley), The Gathering, Madensuyu, Chicks on Speed en meer. Ook is er een festivalcamping voor bezoekers.

360 graden panorama
Een van de klapstukken van de expositie is het 360 graden medialab van Tom van Vliet en de Fernando Rabelo, een soort bioscoop waar tien beamers en surround-speakers beeld én geluid 360 graden rondom de bezoeker projecteren. De Braziliaanse kunstenaar Fernando Rabelo overrompelt het publiek met zijn rondcirkelende beelden met zijn werk ‘Flying Saucers’.

Plane Scape
Plane Scape van Lyndsey Housden, Yoko Seyama, Jeroen Uyttendaele en Wolfgang Bittner is een doolhof van rubberen elastieken, gespannen van de grond tot aan het plafond. Door te projecteren op dit raster komen surrealistische, abstracte landschappen tot leven en bewegen door de ruimte. Elke verandering in het beeld wordt begeleid door tintelende soundscapes. Als bezoeker sta je midden in het werk en waan je je in een compleet andere dimensie.

Belofte voor de toekomst
Kunstenaar Joris Strijbos studeerde ArtScience aan de KABK en geldt nu al als een ware belofte voor de toekomst. Hij won de eerste STRP Talent Pit Award met zijn ‘Phase = Order’ en op Oddstream presenteert hij nu het indrukwekkende werk ‘Revolve’. Bij deze heftig ronddraaiende installatie wordt de compositie van het beeld bepaald door de snelheid van de beweging. Strijbos combineert digitale technieken met natuurlijke, vloeiende patronen, waardoor de machine een persoonlijkheid krijgt.

Geen mainstream, maar Oddstream
Naast bekende namen staan er veel nieuwe, opkomende acts op het programma, dus er is veel te ontdekken op Oddstream. Van indierock en singer-songwriter tot diepe techno en dubstep. Zo zorgde Odilo Girod (bekend van Coparck) met zijn nieuwe band Chop Wood voor een aangename verrassing bij het publiek evenals en de winnaars van de bandwedstrijd: Dearworld. De legendarische band The Young Gods sloot het avondprogramma af met een imposant optreden, waarna Coco Bryce de eer had op Club Oddstream te openen.

Komend weekend staan er nog optredens op de agenda van o.a. Alec Empire, Disappears, The Gathering, The Death Letters, Stagga, Eprom, Madensuyu, Krause, Petter Carlsen, Knalpot en Chicks On Speed.

Oddstream Festival
2-5 juni 2011 | Vasim, Nijmegen
Bekijk het volledige programma op www.oddstream.nl
Dagkaarten kosten 15 euro online of 17,50 aan de dagkassa en tevens zijn er combitickets te koop. Voor kinderen tot 10 jaar onder begeleiding is de toegang gratis.