fortarockVandaag kunnen we wederom vier nieuwe namen toevoegen aan het programma van FortaRock XL, te weten Opeth, Finntroll, Amenra en Hacktivist. FortaRock XL vindt plaats op zaterdag 1 juni 2013 in het Nijmeegse Goffertpark en de voorverkoop van FortaRock XL is reeds begonnen via www.ticketmaster.nl en 0900 – 300 1250 (45 cpm).

Het Zweedse Opeth wordt al vele jaren op handen gedragen binnen de metalscene, maar ook daarbuiten. Zanger en gitarist Mikael Åkerfeldt put namelijk uit meerdere bronnen als het om songs schrijven gaat. Jazz, blues, folk, klassiek, progrock, niets lijkt te gek voor deze muzikale veelvraat. Opeth is in haar bestaan uitgegroeid tot één van ’s werelds meest interessante metalgroepen die ook buiten de geijkte paden succes weet te boeken. Finntroll geldt al jaren als één van de absolute vaandeldragers van het folk metal genre en is nog steeds immens populair. Er is dan ook moeilijk weerstand te bieden aan de vrolijke, onstuimige en vooral dansbare ‘humppa’ muziek. De live shows van de Finse band staan iedere keer weer garant voor een groot polkafeest waarbij het enthousiasme van het podium afspat. De snoeiharde sludgemetal van Amenra gaat menigeen niet in de koude kleren zitten. De Belgische band brengt al jaren een stevige dosis sfeervolle doch allesverwoestende geluid voort. Een log zwaar en repetitief geluid met de nodige postmetal invloeden die zijn gelijke niet kent. Het uit Groot Brittanië afkomstige Hacktivist is een rijzende ster in het metalgenre, het ‘djent’ genre om precies te zijn. In plaats van grunts en cleane zang gebruikt de Britse band vooral rauwe hiphop zang als belangrijkste wapen. De twee (!) zangers van de band, J Hurly en Ben Marvin, zorgen voor een geheel eigen dimensie en geluid. De nummers van Hacktivist geheel klinken zowel bekend en vertrouwd maar tegelijkertijd ook fris en vernieuwend.

Inmiddels staat de teller van het aantal bevestigde bands op FortaRock XL op zestien. Uiteindelijk bestaat de definitieve line-up uit achttien bands met, verdeeld over drie podia, zowel gevestigde namen als nieuwkomers binnen de metal en heavy rock.

Voor meer informatie over FortaRock XL: www.fortarock.nl.

FORTAROCK XL
Met o.a. Rammstein, Volbeat, Motörhead, Opeth, Mastodon,  Amon Amarth, Airbourne, Kreator, Hatebreed, Finntroll, Five Finger Death Punch, Entombed, Enslaved, Delain, Amenra en Hacktivist
Zaterdag 1 juni 2013
Goffertpark, Nijmegen
Entree: € 75,- (excl. servicekosten)
Aanvang FortaRock XL: 12.30 uur
Festivalpoorten open: 11.00 uur

Kaarten voor FortaRock XL zijn te koop via: www.ticketmaster.nl  en 0900 – 300 1250 (45 cpm).
FortaRock XL is presented by 3FM en wordt georganiseerd door FortaRock, Mojo Concerts en LOC7000.