AMSTERDAM – Het optreden van de band Wooden Saints tijdens Record Store Day op 21 april is vooraf opgenomen. De bandleden zouden afzonderlijk van elkaar, met behulp van een webcam, in tien verschillende platenzaken in Nederland optreden. Record Store Day is een initiatief uit Amerika en is de dag voor platenwinkels, muziekliefhebbers en artiesten om de kunst van muziek, de schoonheid van vinyl en de charme van de platenzaak te vieren.

Wooden Saints heeft ter promotie van hun optreden groots aangekondigd te gaan spelen met behulp van webcams. Dit is in de media uitgebreid aan bod geweest. “In de praktijk kan het helemaal niet”, geeft Daniël van Loenen (29) achteraf toe. Hij heeft op zijn trombone meegespeeld met een eerder opgenomen filmpje. “Als band moet je iets vinden om jezelf te onderscheiden van de rest. Daarom hebben we voor deze opzet gekozen voor Record Store Day. Als je in de praktijk via een webcam met elkaar moet spelen, is er altijd een vertraging. Daardoor is het onmogelijk om zo met elkaar samen op te treden.” De band heeft het van tevoren voor iedereen stil gehouden.

Marlein Parlevliet (25), organisator van Record Store Day, is speciaal voor dit optreden naar platenzaak Velvet Music Amsterdam gekomen. “Ik ben zo benieuwd hoe ze het gaan doen. Er hoeft maar één iemand een tel te laat in te zetten en het gaat verkeerd.” De zenuwen lopen op bij zowel het publiek als de muzikant. Van Loenen: “Ik geloofde zelf even dat ik echt met een webcam speelde. Ik ging helemaal op in het moment.” Vlak voor twaalf uur stonden alle bandleden klaar met hun hand in de lucht zodat zij tegelijkertijd konden beginnen. Op zijn laptop waren de andere bandleden te zien die ieder hun eigen partij uitvoerden.

Record Store Day werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd. De internationale feestdag voor de platenzaak lijkt beter bezocht dan vorig jaar. “Muziek op vinyl bruist”, aldus Parlevliet. “Het begint in Nederland steeds meer naam te krijgen. Vorig jaar moesten we bands nog echt overhalen om te komen optreden. Dit jaar kostte dat totaal geen moeite.” Op Record Store Day brengen bands speciale uitgaven van hun muziek uit. Oude albums worden opnieuw geperst. Soms in gelimiteerde oplage. Parlevliet: “Ik heb vandaag een singletje gekocht waarvan er maar twaalf zijn in Nederland.”

“Record Store Day is een goede actie om naast platenzaken ook bandjes te promoten”, vindt Van Loenen. “Wij brengen in eigen beheer onze muziek uit op vinyl. Ik luister zelf ook graag naar platen. Wanneer je een plaat opzet ga je echt naar muziek luisteren. Een cd zet je meestal op de achtergrond aan.” Wooden Saints neemt hun lp’s voor de verkoop mee wanneer ze ergens optreden. “Vandaag ben ik onze plaat vergeten mee te nemen. Ironisch, uitgerekend op Record Store Day.”