De vierde editie van Phantasium in het Beursgebouw in Eindhoven (24/ 25/ 26 februari) staat in 2012 in het teken van opmerkelijke, Phantastische muziek. Daarnaast is er een uitgebreid aanbod van marktkramen, entertainment/ workshops en verschillende schrijvers/ kunstenaars. Voor het eerst zullen de deuren van Phantasium al op vrijdag open gaan. Niemand minder dan het Franse Rosa Crvx zal acte de presence geven om Phantasium 2012 te openen. Daarnaast zullen oudgedienden Kelten Zonder Grenzen en Rapalje op het podium verschijnen. Supertrots zijn we op het exclusieve, unieke optreden van Daemonia Nymphe (voor het eerst in Nederland), Hekate en The Violet Tribe. Daarnaast is er gelukkig ook aandacht voor tradities en nieuw talent uit Nederland. Zo kunnen bands als Sassenachs, EmBRIO (leden EmBRUN), Faerydae, Idris en Magion hun kunsten vertonen. Drie dagen vol muziek, plezier en vermaak. Kortom, Phantasium is in 2012 beter, sterker en completer dan ooit!

 Voor alle informatie check: www.phantasium.nl

Kaarten: 9 euro voor een dagkaart, 15 euro voor Vrijdag (Rosa Crvx) – er zijn ook verschillende passe-partouts en familie kaarten beschikbaar. Kaarten zijn te bestellen via de website.

 Lokatie: Beursgebouw Eindhoven, Lardinoisstraat 8 in Eindhoven (loopafstand van Centraal Station/ centrum Eindhoven/ voldoende parkeergelegenheid dichtbij)

 Voor exposeren op de art-gallery of voor het aanmelden van een marktkraam mail info@phantasium.nl

Hieronder nog meer informatie over de bands:

Het Franse Rosa Crvx is een band die in Nederland al eerder furore maakte met optredens op Castlefest en Summer Darkness. Met nieuwe nummers op zak en hopelijk met de nieuwe CD eindelijk in de schappen zal hun ongeëvenaarde mix van oudheid, mystiek, show en intrigerende muziek weer tot veler inspiratie spreken. Een combinatie van rock, wave, folk, klassiek op gitaar, opmerkelijk carillon en een eigenzinnige drummachine.

Het Griekse Daemonia Nymphe zal voor de eerste keer in Nederland haar opwachting maken voor een speciaal concert. Daemonia Nymphe brengt de mystiek van de Griekse oudheid terug in een modern jasje. Deze Grieken spelen op zelf gefabriceerde instrumenten gebaseerd uit geschriften uit de Griekse oudheid. Ook visueel draagt men dit verleden uit, waarin naast muziek ook dans een belangrijke rol speelt.

Naast vernieuwing houdt Phantasium ook vast aan goede tradities. Rapalje komt, op veler verzoek, ook dit jaar weer de boel op stelten zetten. Rapalje staat synoniem aan Ierse, Schotse (en Nederlandse) folk op eigenwijze wijze. Dieb, William, Maceál en David zingen en spelen op muziekinstrumenten zoals viool, tin-whistle, gitouki, trekharmonica, mondharmonica, bodhrán, Highland pipes, border pipes en theekistbas.

 

Het Duitse Hekate weet met het donkere sprookje “Die Welt Der Dunklen Garten” de ongeëvenaarde mix van dark folk en middeleeuwse muziek te combineren met Oriëntaalse ritmes en neo-klassiek. Waar een nummer als ‘Byronic Hero’ nog zwaar leunt op het dark folk gedeelte komen er tijdens een optreden van Hekate heel wat meer invloeden voorbij. Exclusief in Nederland!

The Violet Tribe is een Duitse steampunkband die buikdansen en (nieuwe) experimentele folk/jazzmuziek met elkaar combineert. Met het debuutalbum “The Violet Tribe’s Ravishing Collection of Curios” liet men horen van verschillende muzikale markten thuis te zijn. Met “Grand Hotel” is deze veelzijdigheid volwassen geworden. The Violet Tribe is een fris project met electro en jazz invloeden gekruist met 1800 steampunk en Middeleeuwse invloeden.

 

Met EmBRIO zijn Bert Leemans, Jonas Scheys en Ludo Stichelmeyer goed op weg om een van de betere balgroepen te worden. Minder power dan hun andere band EmBRUN, maar wel veel subtieler en altijd zeer dansbaar. Het wordt lekker dansen op een variatie aan uiterst dansbare nummers.

Ook de Kelten Zonder Grenzen zijn, naast Rapalje, een bekend gezicht op Phantasium. De Kelten zonder Grenzen spelen balfolkmuziek om lekker op te dansen of fijn naar te luisteren. Wat ooit begon als keltisch verteltheater is inmiddels uitgegroeid tot een niet te missen balfolkband met een heel eigen geluid.

Sassenachs, betekend o.a. laaglander, en dat is precies wat deze band is, een bijzondere, energierijke en ritmische laaglandse band met Schotse invloeden. De muziek die zij maken komt o.a. Schotland en Ierland en wordt ritmisch ondersteund door de drums aangevuld met behulp van het typische geluid van de moderne hedendaagse muziek technologie.

 

Nederland heeft een rijke schat aan folk bands. Faerydae maakt een geheel eigentijdse interpretatie van wereld/ folkmuziek door gebruik te maken van harp, klarinet (en verschillende andere fluiten), percussie en didgeridoo. Hun debuut CD “Changeling” klinkt als een vrolijke muzikale reis door het verleden

 

De zeven muzikanten van Idris hebben een uiteenlopende muzikale achtergrond, van klassiek gitarist via drum ’n bass adept naar progressieve rock. De verbindende factor is de muzikale chemie. Idris brengt een verrassende combinatie van stijlen, variërend van pop tot folk, van gipsy tot funk en soms zelfs wat vleugjes die psychedelisch en gothic aandoen.

 Het Nederlandse Magion. Magion maakt krachtige, strak neergezette symfonische metal. De songs zijn breed opgezet, hebben duidelijk een kop en een staart en bevatten veel afwisseling.