timetabledynamometalfestrpNu de Bandbattle is geweest zijn de allerlaatste namen bekend. Het Eindhovense Facelifter heeft de eer verworven het allereerste Dynamo Metalfest te mogen openen en het Utrechtse Sativa zal op de preparty de opener zijn. Facelifter zal op 18 juli Alestorm, Nuclear Assault, Bodyfarm, Death Angel, Biohazard, Orange Goblin en Arch Enemy vooraf gaan en op vrijdag 17 juli zal Sativa openen voor Evil Invaders. Ramming Speed en Gama Bomb tijdens de pre party in de Effenaar. “We werden nogal weg geblazen”; zegt Paul van Berlo, organisator van Dynamo Metalfest. “Deze twee bands hebben ieder op hun eigen manier niet alleen het publiek maar ook de vakjury overtuigd. Bij het juryberaad bleek na het tellen van de publieksstemmen dat beide partijen er 100% hetzelfde over dachten. Daar zijn we erg blij mee.”

Het trio Sativa is als dat drankje, een beetje vreemd maar wel lekker. Stoner riffs worden gedragen door thrash ritmes, Venom achtige doorstampers hebben Kyuss stukken en dan nog dat onbestemde waar trio’s vaak patent op hebben. Maar het is allemaal terug te brengen tot; vette shit!

Facelifter, de opener van het festival, is een band afkomstig van de o.a. door Dynamo opgezette Metal Factory. Death metal door jonge gasten die precies weten hoe het genre anno 2015 hoort te klinken; bruut, technisch zonder teveel gepiel, hakken en beuken met melodie en dikke grooves. In your face! Een perfecte opener lijkt mij!

Bodyfarm zal daarna het stokje overnemen. Een feest is geen feest zonder een stevige pot death metal. Op Dynamo Metalfest gaat het Amerfoortse Bodyfarm daar voor zorgen. Old School Death in de stijl van Obituary, Bolt Thrower en Asphyx. Dynamo Metalfest wil ook plek bieden aan ‘nieuw’ talent, en zeker uit eigen land. En Bodyfarm is daar een sprekend voorbeeld van. Wij maken ons vast op voor een ‘wall of death’.

Britten weten ook wat een feestje bouwen is. Daarom staat Orange Goblin in de line up. Als er een band is die een feest in gang kan zetten, dan zijn het de Britten van Orange Goblin wel. Zelf noemen ze het “balls out, booze fueled, party starting metal” en wie zijn wij om daar tegen in te gaan of zelfs maar een vertaling daarop los te laten? Duidelijker dan dit wordt het niet. De vuisten gaan in de lucht. Pas wel op dat je de juiste omhoog doet, je hebt immers die andere nog nodig om je bier vast te houden! De laatste plaat “Back From The Abyss” is ook weer goed gevuld met recht-door-zee metal nummers die de dranklust goed aanwakkeren. Onder leiding van Ben Ward kan het niet anders dan een mooi feest worden. Proost!

alestorm-20130303-005Dan krijgen we de band die altijd de tent op zijn kop weet te zetten. De Schotten van Alestorm noemen zichzelf ‘a drunken band of pirates on an epic quest to drink your beer, steal your rum, and be the greatest damn band that ever did sail the seven seas!’ True pirate metal dus op Dynamo Metalfest. Sinds 2006 bracht de band bier albums uit waarmee ze hun plek in het metallandschap verovert hebben. Uitverkochte shows op hun laatste tour (waaronder die in Dynamo) bevestigen de live-reputatie. Vergeet je ooglapje niet. Uiteraard ben ik benieuwd of het frontman Christopher lukt om op het eind van het laatste nummer al crowdsurfend te eindigen op de bar om daar een biertje getrakteerd te krijgen.

Biohazard, de band die regelmatig voorkomt op de Richter schaal als er weer een lichte aardbeving wordt veroorzaakt door een springende massa onder aanvoering van frontman Billy Graziadei. Stilstaan is onmogelijk op de grooves die door de mannen uit Brooklyn, New York al meer dan twee decennia ten gehore worden gebracht. De explosieve mix van metal en hardcore zorgde al voor klassieke platen als “Urban Discipline” en “State Of The World Address” en alsof er niets gebeurd is in de tussenliggende jaren, klappen Billy, Bobby, Danny en Robert er nog net zo hard op als toen. Ben jij DFL? Wij in ieder geval wel!

Nuclear Assault werd in 1985 opgericht door bassist Danny Lilker nadat hij was ontslagen bij Anthrax. Hij wilde meer agressieve muziek spelen, en dat is hem wel gelukt. Met klassiekers als ‘The Plague’ en natuurlijk ‘Hang the Pope’, veroverde Nuclear Assault podia over de hele wereld, en inmiddels is de band toe aan wat ze zelf noemen ‘The Final Assault’. Dat betekent dat ze op een select aantal festivals voor de waarschijnlijk laatste keer live te aanschouwen zijn. En daarbij mag Dynamo Metal Fest niet ontbreken.

deathangel-20130810-018Bij iedere liefhebber van thrash hoort het debuutalbum ‘The Ultra-Violence’ van Death Angel in de kast te staan. Zelf dik 25 jaar na dat debuut (met destijds 14-jarige drummer) staat dit album nog steeds als een huis en wordt dit werk gezien als een van de hoogtepunten van de bay area thrash. Maar zelfs na een 10-jarige afwezigheid (tussen 1992 en 2002) speelt Death Angel nog steeds een hoofdrol in het genre. De laatste vier platen sinds hun reünie hebben dat bewezen, en live staat de band ook als een huis. Ook dat hebben ze al vaak genoeg laten zien. Zelfs als ze bekogeld worden met bier spelen de mannen gewoon strak door. Metal zoals het hoort. Gas op die krukas!

archenemy-20140809-006De hekkensluiter van deze avond is niemand minder dan Arch Enemy. Toen Michael Amott in 1995 uit Carcass stapte besloot hij de meest melodieuze deathmetal band ooit te starten. Dat is Arch Enemy behoorlijk gelukt. 19 jaar en 10 platen verder is de Zweedse band een van de toppers in het genre met goede recensies, en volle zalen. Het laatst wapenfeit ‘War Eternal’ is opnieuw een schot in de roos gebleken net als de nieuwe zangeres Alissa White-Gluz. Verzekerd van een energieke show weet deze dame ook nog flinke gaten in de lucht te springen! Ook de recente toetreding van gitarist Jeff Loomis is een aanwinst voor de band. Aan hun indrukwekkende erelijst kan de headline-plek op de eerste editie van Dynamo Metalfest worden toegevoegd!

Genoeg leuks om naar uit te kijken lijkt mij! Voor iedereen die een echt feest wil meemaken waar het dak ervan vanaf gaat is Dynamo Metalfest the place to be op 18 juli. De deuren gaan open vanaf 11u30 zodat je alvast een lekker plekje uit kan gaan zoeken en alvast een pilske kan pakken! Voor meer info omtrent het festival, check de website