Het Zottegemse Dunk!festival bestaat inmiddels reeds sinds 2005 en is dit jaar aan zijn achtste editie toe. Wat begon als een veeleer bescheiden evenement voor de lokale basketbalclub, groeide in de loop der jaren uit tot een internationaal gerenomeerd driedaags festival voor alternatieve muziek. Tijdens het Paasweekend wordt de Zottegemse fuifzaal Bevegemse Vijvers opnieuw ondergedompeld in een verkwikkend bad van postrock in al zijn variaties. 

De bands
Toppers als Pelican, This Will Destroy You, Steak Number Eight, Sleepmakeswaves en 65daysofstatic kan je op 3 dagen tijd meemaken, samen met bands als Omega Massif, Beware Of Safety, Lento, Vessels, If These Trees Could Talk, The Samuel Jackson Five of Atlantis. Samen met de andere bands zorgt deze line-up voor een uniek festival.

Dunk!festival is er opnieuw in geslaagd een aantal bands voor de eerste maal naar België of zelfs naar Europa te halen. Het Australische Sleepmakeswaves start zijn eerste Europese tournee in Zottegem. Ook Beware of Safety, My Empty Phantom, The Allstar Project, Late Night Venture, Sky Architects en The Beauty The World Makes Us Hope For waren nog nooit in België live aan het werk.

Nieuw materiaal
Het festival verliest het eigen land niet uit het oog deze keer. De veelbelovende streekeigen band Stories From The Lost mag op vrijdag de spits afbijten en presenteert die dag zijn eerste release: For Clouds. Ook Mosquito en San Diablo zijn van eigen bodem.

Nog een aantal andere bands presenteren nieuw materiaal, waaronder Kasan, Terraformer en Sky Architects, samen met Stories From The Lost van de dunk!records stal.

dunk!festival op zijn top?
Het dunk!festival is inmiddels uitgegroeid tot een voorbeeld in Europa binnen dit genre en wordt gekopieerd door diverse collega-festivals in Nederland, Denemarken en Duitsland. De line-up is nog nooit zo sterk geweest en toch blijft de voorverkoop beneden de verwachtingen. Hoewel opnieuw een bijzonder internationale ticketverkoop (+50% naar het buitenland met uitschiters tot in Brazilië) is de verwachte uitverkoop niet bereikt en overweegt de organiserende vzw Lootgenot drastische en noodzakelijke aanpassingen naar de volgende edities toe.

documentaire
Maar vzw Lootgenot blijft niet bij de pakken zitten en startte inmiddels het nieuwe initiatief dunk!lite (een light versie van het festival). De vzw is ook actief in de documentaire-wereld met een film over de Europese alternieve muziekscène. Daarvoor volgde het een aantal internationale bands op tournee en verwerkte de beelden tot een document dat op het festival in première gaat.

dunk!festival
6-7-8 april 2012
Bevegemse Vijvers, Zottegem, België
combi ticket 75 euro (kassa 85 euro)
dagticket 35 euro (kassa 40 euro)
Tickets, tijdsschema en info via www.dunkfestival.be

line up:
Vrijdag 6 april
docufilm over alternatieve rock
Stories From The Lost (BE)
Mosquito (BE)
Omega Massif (DE)
This Will Destroy You (US)
Pelican (US)

Zaterdag 7 april    
The Beauty The World Makes Us Hope For (FR)
Alright The Captain (UK)
Kasan (DE)
Lento (IT)
The Allstar Project (PT)
Vessels (UK)
Beware Of Safety (US)
If These Trees Could Talk (US)
Steak Number Eight (BE)

Zondag 8 april  
San Diablo (BE)
My Empty Phantom (US)
Terraformer (BE)
Late Night Venture (DK)
Sky Architects (DK)
The Samuel Jackson Five (NO)
Atlantis (NL)
SleepMakesWaves (AUS)
65daysofstatic (UK)