Met 3.000 professionals uit de Europese muziekindustrie, meer dan 150 panels, presentaties, keynote speeches en 290 showcases van het beste Europese talent, vormt Eurosonic Noorderslag ieder jaar het epicentrum van de Europese muziekindustrie. 

Op donderdag 12 januari 2012 organiseren Stichting Noorderslag in samenwerking met Buma Cultuur, POPnl, VNPF en VVEM een paneldag over gemeentelijk en provinciaal popbeleid. Het seminar is gericht op wethouders, podiumdirecties, cultuurambtenaren en politici. Diverse onderwerpen komen aan bod.

 • Het belang van poppodia voor gemeenten. Wie gaat dat betalen?
  Presentatie door Gerard Marlet
  Wat is een poppodium precies waard voor een stad of gemeente? En wie profiteren daarvan?
  Moet elke middelgrote gemeente een eigen poppodium hebben of kan deze gemeente profiteren van het aanbod in een naburige grote stad?
 • Kunnen podia en festivals nóg meer zelf verdienen?
  Presentatie door onderzoeksbureau Vreeke & Van Dalen
  Namens de VNPF deed Vreeke & Van Dalen een beknopt onderzoek naar de reactie van de VNPF-leden op de subsidie afname en de BTW-stijging.
 • Bezuinigen doe je zo!Part II
  Hoe kan door samenwerking met de overheid zoveel mogelijk voorkomen worden dat het aanbod van popmuziek onder de bezuinigingen gaat lijden.
 • Dublin, culture strategy
  Presentatie door Ray Yeates, Dublin City Arts Officer
 • Verantwoordelijkheden bij evenementen. 
  Wie mag of moet in welke fase van het evenement handelen? Wat is bij evenementen de verdeling in verantwoordelijkheden tussen de organisator en de gemeente, de  hulpdiensten?
 • De Evenement Assistent, het werkt! 
  Over een nieuw landelijk systeem dat het aanvragen van evenementenvergunningen vergemakkelijkt
 • Botsingen in het veld?! 
  Ontwikkeling in wet- en regelgeving in samenhang met techniek bij evenementen.
 • Eigenwijze arbo-oplossingen. 
  Voor de theater- en popmuziekwereld zijn er in 2011 nieuwe arbo-catalogi gemaakt. Welke zijn er en wat betekenen ze?

De seminardag is onderdeel van Eurosonic Noorderslag en vindt plaats op donderdag 12 januari in De Oosterpoort te Groningen. Meer informatie over het seminar: http://www.popnl.nl/p/49.html?m=31. Eurosonic Noorderslag wordt georganiseerd door Stichting Noorderslag in samenwerking met Buma Cultuur. Meer informatie over Eurosonic Noorderslag: www.eurosonic-noorderslag.nl.