Op 1 en 2 mei vindt de vijfde editie van Rewire Festival plaats in Den Haag. Locaties zijn dit jaar onder meer de monumentale E.ON Electriciteitsfabriek en het prachtige Korzo theater. Eerder werden Godspeed You! Black Emperor en Grouper al aangekondigd. Nieuwe namen op het programma zijn Evian Christ, Jenny Hval & Susanna, Lorn, Ron Morelli, Oren Ambarchi, Saskia Lankhoorn / Kate Moore, Thomas Ankersmit, Powell, Shit and Shine, Svengalisghost, Bronze Teeth, Gnod, Siinai, Yodok III. Er zijn dagkaarten, weekend passe partouts en losse tickets te koop via www.rewirefestival.nl. Meer informatie over het programma en de locaties volgt binnenkort.

L.I.E.S. x Diagonal club night
Op vrijdag 1 mei presenteert Rewire een club avond waar twee toonaangevende labels uit de underground dance centraal staan; het L.I.E.S. label uit New York en het Londense Diagonal. Op het programma; Ron Morelli (US), producer en oprichter van L.I.E.S., Powell (UK), labelbaas van Diagonal presenteert zijn live debuut in Nederland, dansbare psychedelische muziek van Shit and Shine (US/UK), Chicago experimental dance van Svengalisghost (US) en schurende rave van Bronze Teeth (UK).

Jenny Hval & Susanna (NO)
Rewire presenteert het bijzondere ‘Meshes of Voice’ project van de twee meest toonaangevende stemmen van Noorwegen; Jenny Hval en Susanna. In 2014 brachten zij de LP Meshes of Voice uit, een album dat met veel lof door o.a. Pitchfork werd ontvangen. Referenties zijn o.a.: Joanna Newsom en Julia Holter. Meshes of Voice is inmiddels vertaald naar een audiovisuele live show en werd wereldwijd pas drie maal uitgevoerd. Tijdens Rewire op 2 mei vindt de Nederlandse première (en tevens enige optreden in Nederland) plaats.

Evian Christ (UK)
Evian Christ is een jonge experimentele hiphop/downtempo-producer uit het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar kwam hij met zijn veel geprezen EP Waterfall op Tri Angle Records. Tijdens Rewire zal hij zijn gloednieuwe audiovisuele live show presenteren in samenwerking met beeldend kunstenaar Emmanuel Biard.

Lorn (US)
Lorn is het alias van de Amerikaanse producer Marcos Ortega. Met zijn unieke geluid, een combinatie van rauwe beats en sfeervolle elektronische muziek, brengt hij geregeld platen uit op gerenommeerde labels als Brainfeeder en Ninja Tune.

Oren Ambarchi (AU)
Voor Oren Ambarchi, componist en multi-instrumentalist, is zijn gitaar het uitgangspunt voor zijn composities. Dankzij het gebruik van laptop en veel distortion weet hij op een zeldzame wijze gitaarklanken om te vormen tot donkere sonische patronen. Zijn live performances zijn bijzonder intens en meeslepend.

Saskia Lankhoorn (NL) / Kate Moore (AU)
De Nederlandse/Australische componist Kate Moore ontketent met minimale middelen grootse emotionele klanklandschappen. In haar nieuwste pianocyclus ‘Dances & Canons’ gaat Moore een uitzonderlijk pas-de-deux aan met geestverwante en generatiegenoot, pianiste Saskia Lankhoorn. Het concert wordt live gepresenteerd met lichtsculptuur van Maarten Warmerdam.

Thomas Ankersmit (NL)
Thomas Ankersmit is een Nederlandse geluidskunstenaar en componist. Hij woont en werkt in zowel Berlijn als Amsterdam. Tijdens Rewire presenteert hij zijn nieuwste project, Eartones.

Siinai (FI)
Vorig jaar moest de band nog afzeggen wegens ziekte maar dit jaar maken ze dat goed. Siinai zou een Finse underground supergroep genoemd kunnen worden, bogend op leden van Joensuu 1685, Zebra and Snake & Äänijännite. Siinai klinkt als een spannende mix van ambient, prog en krautrock. Volgens de band zelf is hun recente album Supermarket “a soundtrack for the supermarket nations.”

Gnod (UK)
Gnod is een krautrock collectief uit Manchester. De band staat bekend om de constante wisseling van bandleden, en haar ijzersterke live-reputatie.

Yodok III (NO/SE/BE)
Yodok III is een samenwerking van de grensverleggende avant-garde muzikanten Kristoffer Lo (tuba), Thoms Järmyr (drums) en Dirk Serries (gitaar). In januari kwam de groep met een nieuwe dubbel LP getiteld The Sky Flashed, The Great Sea Yarns. Yodok III gebruikt elementen uit jazz, postrock en geïmproviseerde muziek.

Vrijdag 1 mei
Bronze Teeth (UK), Evian Christ (UK), Godspeed You! Black Emperor (CA), Grouper (US), Lorn (US), Powell (UK), Ron Morelli (US), Saskia Lankhoorn / Kate Moore (NL/AU), Shit and Shine (US/UK), Svengalisghost (US), Thomas Ankersmit (NL).

Zaterdag 2 mei
Gnod (UK), Jenny Hval & Susanna (NO), Oren Ambarchi (AU), Siinai (FI), Yodok III (NO/BE).

Tickets (te koop via www.rewirefestival.nl)
Regular Weekend Ticket: € 39,95
Day Ticket: € 28
CJP kaarthouders ontvangen €3 korting op weekend tickets en dagkaarten.
Hotel packages zijn te koop vanaf a.s. vrijdag 6 februari