pinkpop-2015-vrijdagIn juni vindt alweer de 46e editie van Pinkpop plaats. Onlangs vond in een vol Paradiso de persconferentie plaats en in het aansluitende weekend volgde de kaartverkoop. Wederom een groot succes, want de zaterdag-, zondag- en weekendkaarten raakten binnen no-time uitverkocht. Het belooft dan ook weer een druk festivalweekend te worden in Landgraaf met een flinke lineup. Rockportaal.nl is alvast in de lineup voor vrijdag 12 juni gedoken. Wat kunnen we verwachten? 

Pinkpop pakt op de eerste festivaldag in Landgraaf meteen groots uit. Grote namen op het menu, die veel muziekliefhebbers naar het festivalterrein zullen lokken. Van de traditie om Pinkpop met Pinksteren te plannen is wederom afgeweken, een allerbeste line-up daarentegen lonkt! Net zoals afgelopen telt Pinkpop voortaan 4 podia. Genoeg te zien en te beleven!

Pop Evil - OnyxOp het nieuwste podium Stage 4 staan op vrijdag tot nu toe twee namen geprogrammeerd. Liefhebbers van post-grunge kunnen hun hart ophalen bij Pop Evil. De vrijdag in Landgraaf staat bol van gitaren en het gitaargeweld van Pop Evil op Stage 4 past daar prima bij. Misschien is de band wel een vreemde eend in de bijt, maar dat maakt het des te spannender. Vooral nu het tijdschema nog niet bekend is lijkt het zeer aantrekkelijk om de gang naar dit podium te ondernemen. Zanger Leigh Kakaty heet iedereen van harte welkom! Ook Hiphop en Pinkpop gaan goed samen. Tijdens eerdere edities in Landgraaf wisten al veel hiphopacts, waaronder The Opposites, Outkast, Opgezwolle, Spookrijders en N.E.R.D. de weg naar Landgraaf te vinden en op vrijdag mogen aan dat rijtje Adje en JeBroer worden toegevoegd. De rappers komen DJ Waxfiend & Prime versterken en zullen de handjes in de lucht krijgen. Yo! Yo! Laat je horen……!

Gavin James - LivePinkpop is ook al jaren het festival wat ruimte biedt aan nieuw talent. Wie had ooit gedacht dat het optreden van het Tilburgse Krezip zo legendarisch zou worden voor deze groep. De carrière van Gavin James lijkt er ook eentje te zijn die in een sneltreinvaart doordendert. De zanger gaat debuteren met een live-abum opgenomen in zijn stad Dublin, waarna er ongetwijfeld een echt studioalbum zal volgen. Nederland ligt al aan zijn voeten door zijn wonderschone Book of Love en de singer-songwriter zal met zijn liedjes het Brand Bier Stage doen zwijmelen. Liefhebbers van Ed Sheeran, Passenger en George Ezra zijn gewaarschuwd.

George Ezra - WantedDe liefhebbers van singer-songwriters worden op Pinkpop wederom goed bediend. George Ezra maakte met zijn Budapest een droomstart. Met het verschijnen van zijn eerste album Wanted On Voyage scoorde hij direct en was hij al vele malen in ons land te gast. Spelen op de kleinere festivals gingen hem in het verleden al goed af. Gaat hij ook op het hoofdpodium zijn verwachtingen waarmaken? Is zijn allergrootste hit aangevuld met Cassy O’en Blame It On Me groot genoeg om het Pinkpopterrein mee te doen zingen?

Faith No More - SolHet heeft maar liefst 20 jaar mogen duren voordat Faith No More weer zich zal laten zien in Landgraaf. De rockers van weleer zullen ongetwijfeld een blik met hits opentrekken. Wie zit er niet te wachten op Epic, We Care A Lot, Be Agressive, Caffeine en Midlife Crisis? Zouden ze zich niet schromen om “hun” hits Easy en I Started A Joke te doen klinken? De band zal opmerken dat het er anno 2015 wat rustiger aan toe gaat dan tijdens hun optreden op Pinkpop in 1995. De tijd heeft ook niet stilgestaan en dat geldt ook voor deze heren. Er is zelfs nieuw materiaal te verwachten. Sol Invictus is het album waarmee Faith No More dit jaar op pad gaat en de bezoekers krijgen dan ook vast en zeker wat nieuws voor hun kiezen. Vergane glorie? Neen, de band speelde een aantal jaar geleden nog geen grootse show op Lowlands en de duivelse Mike Patton blijft een must om te zien.

Slash - World on FireVorig jaar werd de maandag volop gedomineerd door gitaren. Dit jaar is vooral de vrijdag voorzien van veel gitaargeweld. Op het 3FM-stage maakt daar Slash zijn opwachting. De voormalig gitarist van Guns ’n Roses is geen vreemde meer in het zuiden des lands. In 2010 was hij ook al in Landgraaf te vinden en gaf daar met Myles Kennedy een spetterende performance. Nu anno 2015 zal dit duo samen met zijn Conspirators wederom het podium doen rocken. Het is genieten om deze gitaarvirtuoos bezig te zien en het grootse stemgeluid van Myles Kennedy hier bij te horen. Verrassend? Niet echt meer, want de afgelopen jaren was Slash regelmatig te zien in ons land en weet iedereen wel dat hij wat Guns ’n Roses-klassiekers doet klinken en daarnaast passen de nummers van zijn nieuwste album World On Fire prima in de setlist. Pinkpop mag zich opmaken voor een degelijke show waarbij iedereen toch stiekem weer hoopt op Paradise City……

Elbow - Take OffOok een band met over het algemeen een vrij solide show is Elbow. De groep met fantastische albums zoals Seldom Seen Kid, Build A Rocket Boys en hun laatste The Take Off And Landing Of Everything mag zich wederom komen melden op Pinkpop. Hun vorige show deed iedereen meezwijmelen op de sferische klanken. Het typische stemgeluid van zanger Guy Garvey zorgt hier wel voor. Elbow bestaat als sinds 1997, maar de doorbraak in 2008 deed even op zich wachten. Ook Nederland omarmde de muziek van de formatie uit Manchester en zij zorgden voor een van de hoogtepunten op de afgelopen editie van Best Kept Secret. Geen wonder dat de mannen gevraagd zijn om op Pinkpop nogmaals een prima show af te komen leveren. Lippy Kids en The Birds passen goed op A Day Like This.

Muse - DronesWaar iedereen echt naar uitkijkt op deze vrijdag is MUSE. De headliner speelt voor de vijfde keer op Pinkpop en zijn dan ook graag geziene gasten. Sinds het verschijnen van hun eerste album Showbiz in 1999 waren ze al vaak in Nederland te vinden. Elke keer werden ze op Pinkpop wat groter en bombastischer. Elke keer hadden ze ook een nieuw album te promoten. De laatste keer dat Muse zich echter meldde aan de artiesteningang is 2007 geweest. Ze hebben niet stilgezeten en wie de media in de gaten heeft gehouden weet dat er wat nieuws is te verwachten. Drones is het zevende studio-album van de groep uit het Verenigd Koninkrijk en in Landgraaf zullen ze vast en zeker wat van deze geluidsdrager laten horen. Een paar singles zullen op de setlist prijken, maar de band rondom gitaarvirtuoos en zanger Matthew Bellamy heeft genoeg keuze. Muse wil nog wel eens een oud nummer uit het stof halen om deze terug te laten komen in hun shows, maar als Plug In Baby, Bliss, Knights of Cydonia en Time Is Running Out onze oren doen piepen hoeven we ook niet te klagen. Muse kan heel groots uitpakken tijdens hun shows. Lasers. Grote ballonnen en vuurwerk is niet vreemd. Een absolute must op deze vrijdagavond lonkt….