PinkpopzaterdagDe 46e editie van Pinkpop nadert. Om alvast helemaal in de sfeer te komen is Rockportaal al eerder in de lineup van vrijdag gedoken. Vandaag is het tijd om alvast vooruit te gaan kijken wat de zaterdag ons allemaal zal gaan bieden. Er is geen kaartje meer te krijgen voor deze dag en dat is niet gek. De zaterdag is gevuld met veelal grote namen die stuk voor stuk een zaal zoals een Ziggo Dome doen uitverkopen. Wat krijgt de festivalbezoeker vandaag allemaal voor hun kiezen?

John Coffey - The Great NewsOp de vier podia van Pinkpop is ook dit jaar voldoende plek voor Nederlandse bands. Heel wat acts uit ons eigen land hebben hun weg al eens naar Landgraaf gevonden. Zo liet De Dijk het publiek in 2000 nog Dansen Op Een Vulkaan, klonk in 2005 Radar Love van de Golden Earring en wist Racoon in 2012 iedereen mee te laten zingen met Love You More. Slechts een kleine greep van namen, want de lijst van Nederlandse artiesten is vele malen langer. Een band die zich aan deze lijst zal gaan toevoegen is John Coffey. Een van de hardst werkende bands van het afgelopen jaar mag zich op Pinkpop laten zien. Hun album The Great News bevestigde nogmaals de vorm waarin deze heren verkeren. Elke show die ze het afgelopen jaar hebben gespeeld barstte van de energie. Menig zaal werd op zijn kop gezet en dat geldt ook voor de festivals. Het Brand Bier Stage is de plek waar het op Pinkpop zal gebeuren. De besnorde mannen pompen een show vol allure uit de grond en zullen het publiek doen stuiteren, headbangen, moshen, beuken en dergelijke. De tent zal echt op zijn kop worden gezet, zet de haringen maar wat strakker, John Coffey komt er aan!

Sheppard - Bombs AwayWie niet van het grote geweld houdt, maar gewoon relaxed naar een artiest wil luisteren is van harte welkom bij Sheppard. Ineens was daar de hit Geronimo en ondertussen is van de Australische formatie ook al een album verschenen. Het zestal uit Brisbane heeft hun debuutalbum Bombs Away onder de arm meegenomen en zal Pinkpop laten genieten van wat folk, wat pop, wat roots en ook een vleugje blues. Wat je van ver haalt moet meestal goed zijn, maar het grote nadeel voor de groep rondom de zusjes en broer Sheppard zal toch wel zijn dat het publiek op Pinkpop toch op de grote hit zal staan te wachten. Of dan ook de tent volledig vol zal staan is nog een raadsel, maar aan het vrolijke geluid van Sheppard zal het niet liggen. Dit verhaal kan mogelijk ook gelden voor het Canadese Magic!. Ook deze groep valt onder de categorie nieuw talent en hebben ook een grote hit op hun naam staan. Laat je de naam Magic! horen zal men afvragen “Wie?”, maar na het horen van de hit Rude zal men snel reageren met “O die”. De Canadezen brengen een flinke dosis reggae mee naar het Brand Bier Stage. Ook voor deze zomerse klanken is plaats op Pinkpop. Zo zijn ook dit jaar alle stijlen wel weer vertegenwoordigd. Magic! bracht afgelopen jaar hun debuutalbum Don’t Kill The Magic uit en scoorden in hun thuisland door met het album hoog in de albumlijsten binnen te komen. Nederland blijft nog een beetje achter, maar de single Rude zal zeker voor een mooi moment gaan zorgen.

Selah Sue - ReasonDe zaterdag op Pinkpop grossiert in gigantisch grote namen. Wie zoveel mogelijk wil zien, heeft nogal wat meters voor de boeg. Van het hoofdpodium weer naar het 3FM stage en dan vervolgens door naar het Brand Bier Stage. Overal is wel wat leuks te zien en te horen. Ook voor de inwendige mens wordt goed gezorgd in Landgraaf. Overal op Megaland zijn kramen waar gegeten en gedronken kan worden. De vette hap ontbreekt niet, maar voor de fijnproevers zijn er ook heerlijke gerechten te koop op de Kalm Aan Laan. Overigens is dat ook een plek om, zoals de naam al zegt, even kalm aan te doen, jezelf even neer te strijken in de schaduw om er vervolgens weer helemaal tegenaan te kunnen. Je wil natuurlijk niet de show van Selah Sue missen. De dame van onze Zuiderburen is helemaal terug. Haar eerste album sloeg in als een bom en leverde in Nederland een gouden plaat op. Ook was op veel festivals en zalen in ons land al te zien. Ze scoorde vele prijzen, waaronder Music Industry Award en de European Border Breakers Award en  Vervolgens kwam er een grootse stilte. Hier is gelukkig nu een einde aan gekomen en met Reason heeft ze wederom een geweldige plaat afgeleverd. Selah Sue is dan ook helemaal terug en te zien op veel festivals en gelukkig ook op Pinkpop. Sommigen zullen even moeten nadenken, was zij niet die zangeres die samen met Triggerfinger Mercy deed klinken? Jazeker! Maar ze heeft nog veel meer in haar mars. Een dijk van een stem zal het publiek op Pinkpop verwennen met nummers zoals Raggamuffin, Fyah Fyah en het recente Alone.

Anouk - ParadiseSelah Sue is niet de enige vrouwe vocalist op het podium vandaag op Pinkpop. De Nederlandse rockchick Anouk staat voor de vijfde keer op de poster van festival. Een van de beste zangeressen die ons land rijk is zal op Pinkpop zichzelf komen bewijzen. Ooit eens uit de goot geplukt door de Golden Earring en vervolgens vanaf het begin van haar carrière steeds groter geworden. Wie had ooit gedacht dat deze dame aan het Eurovisie Songfestival zou deelnemen en zo hoog zou eindigen? Of gedacht dat ze als jurylid bij The Voice of Holland zou aansluiten? Anouk en Pinkpop hebben een rijke historie. In 1998 werd ze bekogeld met eieren en toonde toen al karakter door haar shirt maar uit te doen en in beha het optreden voort te zetten. Deze dame met pit ontsloeg ook al eens vlak voor de show op Pinkpop haar band en ging in zee met nieuwe muzikanten. De afgelopen jaren zijn er minder roemruchte momenten te noemen en draait het vooral om de muziek. Tijdens haar optredens laat ze horen wat ze allemaal in huis heeft. Anouk kan rocken, maar heeft ook een heerlijke soul in huis. Op elk nieuw album probeert ze weer wat nieuws uit en dat geldt ook voor haar laatste album Paradise And Back Again. De zangeres blijft immer populair, vult in no-time het Ziggo Dome en met eenzelfde gemak kan ze haar setlist vullen met hits. Zou ze net zoals tijdens haar eerste Pinkpop nog plaats hebben voor Nobody’s Wife, Sacrifice en Mood Indigo?

Dotan - 7 LayersOok bezig aan een grootse zegetocht is Dotan, wiens hit Home zorgde voor zijn definitieve doorbraak. De zanger scoorde al eens een bescheiden hitje met This Town, maar verdween vervolgens weer naar de achtergrond. Zijn album 7 Layers bracht hier overduidelijk verschil in, hoewel de eerste single Fall daar nog niet voor zorgde. De single Home, die de platenmaatschappij aanvankelijk te lang vonden voor de radio leverde Dotan gouden tijden op. De NOS gebruikte het nummer tijdes Wereldkampioenschap Voetbal afgelopen jaar en terwijl miljoenen mensen naar de verrichtingen van het Nederlands Elftal keken denderde ook de hit van Dotan door de speakers. Apart dat deze hit van intense vreugde ook naar intense droefenis zou leiden, want ook bij beelden van de ramp met de MH17 kwam Dotan met zijn nummer opnieuw in beeld. Nederland sloot Dotan massaal in hun hart en overal verkocht de singer-songwriter uit. Zanger Dotan Harpenau pakt het zelfs groots aan door met zijn band ook het Ziggo Dome te gaan bestormen. Voordat het zover is mag Pinkpop gaan genieten van deze geweldige artiest, wiens soms kleine liedjes heel groots kunnen uitpakken.

Wombats - GlitterbugGedraaid worden op de radio, welke artiest wil dat nou niet? Airplay op de radio zorgt er voor dat je een groot publiek kunt bereiken en vooral bands in een beginstadium kunnen zo’n mooi opstapje wel gebruiken. Zo ook het relatief onbekende The Wombats die in 2007 ineens een gigantisch grote hit scoorden. 3FM streek neer in Den Haag met hun Glazen Huis en vervolgens barstte de gekte los rondom Let’s Dance To Joy Division. Dit grote succes ontging ook Buro Pinkpop niet en ze stonden in 2008 dan ook op de bühne in Landgraaf. Nederland en The Wombats hebben een goede relatie. Talloze festivals en optredens op de vele podia zorgen ervoor dat de band weer terugkeert in Limburg. Ze keren niet zomaar terug, want ze hebben ook nog wat te promoten. Net zoals veel andere acts die dit jaar op Pinkpop staan hebben The Wombats ook een nieuw album uitgebracht. Ongetwijfeld zal de band nummers laten horen van het nieuwe Glitterbug-album, maar het festival zal zeker uit zijn dak gaan als Tokyo en het eerder genoemde Let’s Dance To Joy Division zullen worden ingezet. Of zouden de mannen zich alweer te groot voelen voor deze hit?

Kensington - RivalsEigenlijk stonden ze helemaal niet op de shortlist voor Pinkpop. Door het massale stemgedrag voor de Gouden Tip kwam daar verandering in. Nederland meldde zich massaal voor de heren van Kensington. De formatie rondom leadzanger Eloi mag zich op dit moment de grootste bands van Nederland scharen. De band heeft dan ook over populariteit niet te klagen. Overal uitverkochte shows en ook op de festivals mogen ze op zeer veel fans rekenen. Toen de band aanvankelijk een show aankondigde voor het Ziggo Dome was het nog spannend of ze deze wel vol zouden krijgen. Niets was minder waar, binnen no time was ook een tweede uitverkochte avond een feit. In de loop der jaren scoorde Kensington al hits zoals Home Again, Don’t Look Back en We Are The Young, maar het album Rivals deed het aantal hits al verdubbelen. Kensington is een van die festivalacts die het overal enorm goed doet. Het enthousiasme en de energie spat van het podium en hun muziek zorgt er voor dat iedereen meezingt. In de verre omtrek van Landgraaf zal dan ook Where Do We Go When The Streets Are Calling klinken en de zegereeks van het Utrechtse Kensington zal nog even voortduren!

The Script - No Sound Without SilenceEen oplettende fan ontdekte dat haar favoriete band naar Pinkpop zou komen. Op een tourshirt van The Script stond toch echt Pinkpop 2015. Ome Jan Smeets ontkende nog, maar kon eigenlijk niet om het heuglijke feit heen. De makers van No Sound Without Silence staan voor de vierde keer op Pinkpop en dat is niet voor niets. De band verkocht Paradiso in amper een paar minuten uit en het doet lijken alsof het uiverkopen van de grootste concertzaal in Amsterdam een peulenschilletje is. Gillende meiden willen allemaal vooraan staan om een glimp op te kunnen vangen van de mannen uit Dublin. Hun softe muziek past prima op het festival in Limburg en For The First Time, The Man Who Can’t Be Moved en If You Could See Me Now zullen veel fans doen zwijmelen en zingen. Stiekem zal er her en der nog een traantje worden weggepinkt. Muziek en emotie gaan goed samen. Net zoals Pinkpop en The Script goed samen gaan. For The First Time waren ze op Pinkpop in 2009 en sindsdien is het heel hard gegaan. Uitverkochte shows in zowel hun eigen Ierland, maar ook op het vaste land. The Script lijkt als maar groter te worden en wie weet pakken ze over een paar jaar wel de headlinerpositie in Landgraaf.

EODM - Heart OnLiefhebbers van gitaren worden op deze zaterdag in Landgraaf niet groots bediend. De zaterdag wordt veelal gedomineerd met popmuziek en met het knallende Avicii doet de gitaarliefhebber ook al geen deugd. Hoewel velen graag horen hoe de hits Wake Me Up en Hey Brother klinken, of stiekem gewoon nieuwsgierig zijn naar de show van deze populaire DJ zit de doorgewinterde rocker toch eerder te wachten op wat gitaargeweld. Gelukkig zijn daar nog de mannen van Eagles Of Death Metal. Jesse Hughes en de zijnen zijn geen onbekende meer op de Nederlandse bodem. Met grote regelmaat duiken ze op in allerlei zalen en festivals, maar niet altijd even glorierijk. Laten we het er op houden dat de band achter de schermen graag wat nuttigt en niet altijd nadenkt over de werkzaamheden die nog verricht moeten worden. Hierdoor lijkt het alsof men een show als een lolletje afdoet en vaak nog meer met elkaar ouwehoert dan zich op een strakke show richt. Maar als de band in vorm is krijgt het publiek een puik concert voor hun kiezen. Cherry Cola, Wannabe In La en I Want You So Hard zijn instant klassiekers en brengen een vleugje Stonerrock naar Landgraaf. En wie aan Stoner denkt heeft al snel Queens of the Stone Age in gedachten. Vroeger maakte zanger Josh Homme nog deel uit van deze band, maar hij heeft tegenwoordig geen tijd meer om samen met zijn makker Jesse op tour te zijn. Groots is de formatie niet, maar wel zeer vermakelijk en de gitaarliefhebbers zullen massaal komen kijken en meeknikken op hun klanken.

Robbie Williams - Live in TallinnBegin jaren ’90 waren de jongens van Take That niet weg te denken uit de Top 40. De boyband uit het Verenigd Koninkrijk vulden tot vele malen de Hitkrant met foto’s en uitklapposters en braken de vele harten van tieners over heel de wereld. In 1995 verliet zanger Robbie Williams de groep om zich op een soloavontuur te richten. Conflicten binnen de groep deden hem besluiten op eigen houtje verder te gaan en dat blijkt achteraf geen onverstandige keuze. Hij scoorde simpelweg hit na hit en zijn populariteit ging ook Buro Pinkpop niet onopgemerkt voorbij. In 1999 mocht hij al eens komen opdraven en zestien jaar laten mag hij wederom het grote podium beklimmen. Robbie Williams is de grote headliner van de zaterdag. De bekendmaking werd heel wisselend ontvangen en velen kunnen zich absoluut niet vinden in de keuze voor de Britse zanger. Pinkpop is natuurlijk een popfestival en met Robbie Williams hebben ze toch een soort van “King Of Pop” binnengehaald. Wie kent niet een van de grote hits van deze zanger? Naast de muzikale kwaliteiten is Robbie Williams de perfecte entertainer en zal hij ook het publiek achteraan weten te bereiken met zijn klanken. Grote stadions windt hij met gemak om zijn vinger en ook een grootse festivalweide is geen probleem. Stiekem zullen we de klagers betrappen op het ronduit meezingen met Angels en Let Me Entertain You. Meeswingen op Candy en Rock DJ en langzaam smelten tijdens Feel en Come Undone. Robbie Williams heeft genoeg nummers om uit te kiezen. Zo zou hij zijn set kunnen vullen met zijn swingnummers, maar een Greatest Hits zou veel meer op zijn plaats zijn. Ongetwijfeld zal hij dan ook grossieren in hits, hits en nog meer hits!