PinkpopzondagDe 46e editie van Pinkpop nadert. Rockportaal blikt alvast vooruit en neemt de zondag eens onder de loep. Welke acts moet je absoluut gaan bekijken in Landgraaf? Welke verrassing mag je niet missen? Over de lineup van Pinkpop 2015 mag gezegd worden dat het een redelijk solide programma is, bekende namen keren terug naar de provincie Limburg en onbekende namen kunnen de grote namen van de toekomst worden. Wat heeft dan ook de zondag in petto?

Jeugd van TegenwoordigHiphopliefhebbers komen vandaag redelijk aan hun trekken. Popprijswinnaars De Jeugd Van Tegenwoordig viert in 2015 hun tienjarig bestaan. Wie had ooit gedacht dat de makers van Watskeburt het zo lang zouden volhouden? Sinds het verschijnen van de eerder genoemde hit hebben Willie Wartaal, Vieze Fur, en Faberyayo al heel wat hits meer op hun conto bijgeschreven. In de afgelopen 10 jaar brachten de mannen slechts vier albums uit, maar keer op keer waren de mannen vernieuwend. Menig festival werd door de Jeugd Van Tegenwoordig bezocht en overal maakten ze er een feest van. Ze vieren hun jubileum in de Heineken Music Hall en zullen het dan ook in Landgraaf nog wel dunnetjes overdoen. Pinkpop zal weten dat “de Jeugd” er is geweest. Maar Willie Wartaal krijgt het nog veel drukker op het festival op deze zondag in het zuiden. Onder de naam Willie Wartaal & Doppelgang staat hij ook nog eens op de poster. Ditmaal zal hij plaatsnemen achter de wheels of steel om zo de gebroeders Typhoon Lobide Graaf van beats te voorzien. Een bezig baasje dus, die ook ongetwijfeld voor tv nog wel het een en ander zal gaan doen. Hiphop en feesten gaat zeer goed de laatste tijd. Zo nam Fresku iedereen mee naar de feesttent, maar een act waar er op veel plekken helemaal het dak vanaf ging is bij Typhoon. Zijn Lobi Di Basi zorgde voor een ware opleving in het land. Met een gigantische band trok de rapper langs alle podia en wat een energie weet de formatie over te brengen op het publiek. Zijn goedlachse blik, de sterke teksten en vooral de perfecte liveband zullen ook op Pinkpop hun uitwerking hebben. Laat het publiek maar helemaal los gaan. Vrolijke klanken met een serieuze ondertoon komen naar je toe deze zomer. Wie aan vrolijk denkt, denkt aan Happy. Wat een gigantische hit voor Pharrell - Girlrapper/artiest/producer Pharrell Williams. Overal waar deze persoonlijkheid met zijn vingers aan heeft gezeten is een hit en/of danwel goud geworden. Stond hij jaren geleden al eens met N.E.R.D. op het podium, nu is hij er onder zijn eigen naam aanwezig. Hij zette het Ziggo Dome meerdere malen naar zijn hand en nu mag Pinkpop zich opmaken voor een ongetwijfeld strak getimede show gevuld met louter hits. Wie heeft er het afgelopen jaar niet nummers gehoord zoals Happy, Blurred Lines, Marilyn Monroe en Get Lucky. Tijdens het grote meedeinspektakel zullen klassiekers zoals She Wants To Move en Lapdance niet ontbreken….. Happy?

Sam Smith - In The Lonely HourWie nog stem over heeft na de vele hits van Robbie Williams zal ook op zondag volop mee kunnen zingen. Pinkpop verwelkomt voor een tweede maal Sam Smith. De Britse zanger veroverde afgelopen jaar vele harten met zijn gigantische hits en mag dat dit jaar dunnetjes overdoen. In Engeland werd hij al gebombardeerd als een van de beloftes voor 2014, maar in ons land duurde het nog even voordat de nummers van zijn album In The Lonely Hour tot ons doordrongen. Nu kan echt niemand meer om zijn Stay With Me heen en ook op deze zondag zal deze gigantische hit niet ontbreken. Wat een geweldig stemgeluid heeft deze zanger. Hij zal veel dames doen zwijmelen als hij I’m Not The Only One inzet en het publiek doen dansen op Money On My Mind. Deze artiest past dan ook prima op Pinkpop en bewijst dat meezingen op La La La van Naughty Boy slechts het begin was. Een band die daarentegen al veel langer bezig is zijn de mannen van Counting Crows. Adam Duritz en de zijnen stonden voor het eerst oCounting Crows - Somewherep Pinkpop in 1997 en nog steeds weten de heren te imponeren. Voor het jeugdige publiek zal de muziek van deze groep niet zo veel zeggen. Hooguit de hit Holiday In Spain die de Amerikanen samen met Blof maakten. Mogelijk doen nummers van het nieuwste album Somewhere Under Wonderland nog wel een bel rinkelen. Hoe zal de liveuitvoering van Palisades Park het gaan doen? Een show van de Counting Crows kan eigenlijk niet tegenvallen. Er zijn wel zoveel hits om uit te kiezen. Of dat nu om Mr. Jones, Round Here, Accidentally In Love of A Long December gaat, stuk voor stuk zijn het schitterende songs. Voor sommigen een feest der herkenning en voor de jonge garde een mogelijke kennismaking met een supergroep.

Kovacs - ShadesWie naar Pinkpop komt om nieuwe artiesten te ontdekken is in Landgraaf aan het juiste adres. De programmacommissie heeft met Oscar And The Wolf, Nick Mulvey en Kovacs niet de kleinste in huis gehaald. Het Eindhovense Kovacs begint steeds meer door te breken. Na de succesvolle EP My Love is nu het album Shades Of Black verschenen. Kovacs zal vandaag in de tent dan ook veel nieuw materiaal doen klinken en bewijzen waarom de groep het tot Serious Talent bij 3FM schopte en ook 3voor12 als een blok voor Kovacs is gevallen. De tent zal worden omgedompeld een mysterieuze sfeer. Kovacs klinkt niet alledaags en daardoor vat de formatie rondom zangeres Sharon Kovacs enorm op. Laat het publiek maar in trance geraken en naar het podium staren. Na Lowlands, Eurosonic Noorderslag en Paaspop mag Pinkpop zich opmaken voor een artiest die zich mogelijk in de toekomst steeds meer zal kunnen meten met Lana Del Rey en Goldfrapp. De gevestigde orde kan op dit moment bijna niet meer stilzitten. Voordat je het weet ben je alweer uit de mode en ligt er concurrentie op de loer.Nick Mulvey - First MindNick Mulvey is zo’n naam die aan deze opmars bezig is. Deze singer-songwriter met folky invloeden blijkt prima gitaar te kunnen spelen en zette in het clubcircuit al menig sterke show neer. Cucurucu leverde hem al de nodige airplay op en zijn show op Pinkpop is weer een volgende grote stap voor dit Multi-talent. Op zijn debuutalbum klinkt Mulvey soms nog wat psychedelisch en wie weet neemt hij het publiek op Pinkpop mee op zijn trip, terwijl hij zichzelf begeleid met een Spaanse gitaar. Nick Mulvey is voor de fijnproevers en mogelijk een van de hoogtepunten op deze zondag. Ook de Zuiderburen lenen hun Oscar and the Wolfnieuwste talent uit. Oscar And The Wolf is zo’n best next thing. De electropopband wordt maar groter en groter. In België vullen ze de Lotto Arena en in Nederland begint het succes ook steeds grotere vormen aan te nemen. De Heineken Music Hall zal dit jaar ook met een bezoek vereerd worden, maar Pinkpop staat ook op het menu. De beats zullen klinken en Oscar And The Wolf zullen duistere klanken over het publiek uitspreiden. Oscar  And The Wolf zal eenieder doen dansen en dat terwijl de muziek niet eens zo toegankelijk is Een parel uit het zuiden maakt zijn opwachting in Landgraaf.

Urbanus - Wan Troe TieEr komen meer opmerkelijke formaties uit België en eentje deed tijdens de Pinkpoppresentatie velen de de wenkbrauwen fronsen. Ja, ze hoorden het goed! Urbanus komt naar Pinkpop! De alom bekende cabaretier en tevens goede vriend van Jan Smeets komt met zijn Fanfaar het publiek vermaken met zijn grote hits. Pinkpop is geen theater, dus ongetwijfeld zal Urbanus wat meer uit de kast moeten halen en daar is zijn Fanfaar voor. De band zal de grootmeester van de lach van livemuziek voorzien zodat het publiek een Hittentit te horen krijgt zoals ze het nog nooit hebben gehoord. Ook zullen de hits Kodazuur, Madammen Met Nen Bontjas en Poesje Stoei de revu wel passeren, maar of Pinkpop hierop zit te wachten is een tweede. Het zal een lach op heel wat gezichten doen toveren, maar heel interessant zal het niet worden, een feestje der herkenning des te meer. Zo biedt Pinkpop voor elk wat wils en wie komt op zondag om flink feest te kunnen Fiddlers Green  - Blarneyvieren kan met Fiddler’s Green prima uit de voeten. De band begint zich aardig bij het rijtje van Flogging Molly, Dropkick Murphys en Gogol Bordello te scharen. Het horen van deze namen zegt eigenlijk genoeg. Een dampend feest vol met springen, polonaise, folk en gemoedelijkheid lonkt. Op Lowlands maakten ze er laat op de avond een heel gezellige boel van en dit zal op Pinkpop niet minder zijn. Een festival zoals Pinkpop heeft zo’n naam simpelweg nodig. Het publiek kan dan lekker los gaan en kijken naar een zeer vermakelijke act. De grootste festivaltenten zullen ze niet tot de nok vullen, maar het feest zal toch achterin op te merken zijn.

Frank Turner - Tape DeckPinkpop vulde onlangs het programma aan door op alle dagen nog een paar acts toe te voegen. Een hele fijne toevoeging is die van Frank Turner And The Sleeping Souls. Frank Turner was eens een gevierd punkrockzanger maar heeft het harde werk aan de wilgen gehangen. Hij is zich meer gaan richten op de folkmuziek, maar ook mag je hem best een singer-songwriter noemen. Hij stond al eens in het voorprogramma van The Gaslight Anthem en soms doet zijn muziek ook wel aan deze stijl denken. De Brit stond al eens op Lowlands en Dauwpop, maar ook de zalen in Groningen en Amsterdam zijn al door de formatie bezocht. Wie daar bij waren weten dat hij zeer vermakelijke nummers maakt, waarbij het meezinggehalte aanwezig is en je het anders al vrij snel oppikt. Frank Turner is de ideale festivalact die het publiek goed met zich meekrijgt. Een groep die punkrock wel trouw blijft Rise Against - Black Marketis Rise Against. Geen onbekenden meer in ons land en flinke schare fans trokken afgelopen november naar de Heineken Music Hall om hun helden te verwelkomen. Het optreden maakte deel uit van de Black Market-tour. In Landgraaf zal mogelijk ook veel klinken van de meest recente geluidsdrager van de heren uit Chicago. Liefhebbers van de hardere gitaren komen op deze zondag minder aan hun trekken en zullen dan ook zeer blij zijn met de komst van de Amerikanen. Rise Against zal er voor zorgen dat er een pit ontstaat en we een springende menigte zal ontstaan. Een hardere act doet het altijd goed op Pinkpop. Het programma is dit jaar niet zo volgeladen met gitaren zoals afgelopen jaar toen Metallica, Rob Zombie, Ghost en Mastodon er stonden, maar Rise Against zal de vuisten ook de lucht doen ingaan. Jong en oud zal helemaal losgaan op de geweldige klanken. Zanger McIrath zal ook vandaag zijn stempel wel weer weten te drukken.

Foo Fighters  Sonic HighwaysDe 46e editie wordt dit jaar afgesloten door de band die dat ook deed in 2011. Toen maakte het optreden deel uit van de Wasting Light World Tour en vandaag zullen de Foo Fighters de focus meer liggen op hun recentere album Sonic Highways. Dave Grohl mag met zijn band het licht komen uitdoen en enorm veel fans kijken hier al naar uit. De band was voor het laatst te zien op het hele warme Lowlands in 2012, waardoor het publiek er even op heeft moeten wachten om hun helden weer te mogen verwelkomen. Deze regelrechte podiumbeesten zullen het allerlaatste druppeltje energie van het publiek tot zich nemen, om het vervolgens weer keihard terug te kaatsen. Het typische gitaargeweld zal Pinkpop in zijn greep nemen, waarbij we mogen uitkijken naar zoveel klassiekers. Laten de mannen Everlong, My Hero en All My Life klinken? Of kiezen ze voor The Pretender, Wheels en Monkey Wrench? In de grote kluis van de Foo Fighters liggen tig pareltjes opgeslagen die het publiek uren kan vermaken. In 2008 eerden ze Focus door in Landgraaf Hocus Pocus te doen klinken en in 2011 werd Tie Your Mother Down van Queen op een formidabele wijze vertolkt. Hebben ze ook voor Pinkpop weer een mooie cover in gedachten? Of krijgen we eerst een blokje vol met nieuwe nummers voor onze kiezen? De documentairereeks Sonic Highways leerde ons veel over de muzikale steden waar de Foo Fighters allerlei inspiratie opdeden. Gan we dit vanavond merken?  De band kan werkelijk alles! Of het nu gaat om een een rustig of een snel nummer of toch het heerlijk uitrekken van een nummer, het is puur genieten om te zien hoe het samenspel tussen gitarist Grohl en drummer Hawkins werkt, Wie van de twee heren kan de grootste brede glimlach op zijn gezicht toveren? Verrassend zijn de Foo Fighters al jaren niet meer, maar keer op keer bewijzen ze waarom juist zij een festivaldag mogen afsluiten. Het strakke spel, de grappige korte speeches en het vuurwerk wat ze binnen no-time kunnen genereren. Alvorens het traditionele All You Ned Is Love klinkt geven de mannen alles en kan het publiek alweer vooruitkijken naar de 47e editie……