Met “SONIC BOOM” op de rol heeft PopEi (Klokgebouw 300 te Eindhoven) op 8 september 2012 een half dozijn zwaargewichten op het affiche staan: Monomyth, Yama, Bitcho, Komatsu, The Sleeper en The Harlets. Wat te verwachten? Van pompende rock en logge stoner naar zompige sludge en via lome doom tot (post)metal. DJ Hogwash, VJ Stalker en een barbecue maken het geheel af. Stoer? Check! Spannend? Check! Gaan? Check! Gratis entree. Zaal open om 14.30 uur.

Als je Wikipedia moet geloven betekent “SONIC BOOM” supersonische snelheid. Dit is een hogere snelheid dan die waarmee geluid zich voortplant in het medium waarin bewogen wordt. Goed, niet te hoogdravend gaan doen hier… vandaag betekent dit een moddervette dagtrip met ruige avontuurlijke bands.

Monomyth
Monomyth is een gloednieuwe space-krautrock band uit het westen van het land. Onbekenden zijn het dan weer niet, met leden uit ondermeer Gomer Pyle, 35007, Polar Exploration Ship en Incense lijken we het hier te hebben over een “supergroep”. Tja, supergroepen, we bedoelen dit in de goede zin des woords. Beïnvloed zijn de mannen door Pink Floyd, Sleep en Steve Reich, dus het lijkt erop dat we je een goede kosmische reis mogen toewensen. Bij deze!

Yama
Afgaande op de live reputatie van de band kunnen we stellen dat we een belofte hebben gestrikt. Wat wil je ook met zo’n naam, Yama is namelijk de Tibetaanse god van de dood in het Boeddhisme. De uit Tilburg/Utrecht afkomstige rockers omschrijven zichzelf als; “heavy fuzzed-out grooving stoner rock with a kick”. Beter dan dit laat het zich niet omschrijven. Wanneer je platen van Baroness en Goatsnake in de kast hebt staan, zal Yama je bekoren. Laten we met zijn allen van God los gaan!

Bitcho
Het is tamelijk zeldzaam dat een band voor de helft uit bassisten bestaat, zeker wanneer het om een zeskoppige gaat. Voor het Limburgse Bitcho is dit de normaalste zaak van de wereld. Of dit zware kost gaat worden? Jazeker, maar hier moet iedere zelfrespecterende stoner-doom liefhebber een broertje dood aan hebben. Het debuut “Toybox” uit 2009 staat twee schijven bol van de hypnotiserende grooves en drones. Wat doen de mannen in 2012? Komt dat zien!

Komatsu
Wanneer een band zichzelf naar een bulldozermerk vernoemt, moet het een eitje zijn om een brute doorstart te maken wanneer er een schakel uitvalt. Dat bewijst het Eindhovense Komatsu met een wisseling van de wacht in de gelederen. Enne? Ja, dat rockt zeker zo hard. Over de allesvernietigende stoner-metal op hun debuut dat begin dit jaar de wereld in werd geforceerd, waren alle toehoorders het unaniem eens. Eindhoven Rockcity heeft er een paradepaardje bij en dan wel één met verdomd veel PK’s!

The Sleeper
Ooit eerder een stoner-grunge band met elektrische contrabas gezien? Nee? Het uit Utrecht/Den Bosch afkomstige The Sleeper is zo’n band. Onder de naam The Legion of Substitute Heroes begon de band in 2006, maar met het opstappen van de zanger werd meteen het hele roer omgegooid. Verse naam, verse zanger en een vers geluid. Wat te zeggen van invloeden als Queens of the Stone Age, Alice in Chainsen Black Sabbath, om maar eens wat namen te noemen. Zegt genoeg, toch?

The Harlets
Waarom The Harlets? Omdat de jonge mannen zo “cool as the gang” zijn dat het niet mooi meer is. Maar goed, de muziek dus. Het recept luidt; een handvol dikke stonerriffs, effectieve vocalen op een doeltreffende groovemachine. Voeg hier dan nog hun jamdrang aan toe en je hebt The Harlets in een notendop te pakken. Liefhebbers van bands als Kyuss, Millionaire en misschien wel een beetje White Stripes kunnen hier de vingers bij aflikken.

Met deze line-up mogen we best stellen dat SONIC BOOM een toffe dagtrip dreigt te worden. VJ Stalker zorgt tijdens de shows voor een dikke dosis “eye candy”. Een ongemakkelijke stilte zal er niet vallen want DJ Hogwash trekt zijn platenkast leeg. En wat we met het eten doen? BBQ’N natuurlijk (bij slecht weer bedenken we wel iets anders)!

Wanneer: zaterdag 8 september
Waar: PopEi Eindhoven
Aanvang: 15:30 uur

Rockportaal.nl zal aanwezig zijn voor een review.