Dankzij de sprookjesachtige locatie, de sterke programmering en de maatschappelijke betrokkenheid heeft het Servische EXIT Festival een voorname plaats verworven op de internationale festivalkalender. Het muziekfestival vindt plaats van 12 tot en met 15 juli in het 18e eeuwse Petrovaradin Fort in Novi Sad. De kaartverkoop voor de 13e editie is gestart op www.exitfest.nl.

De festivaltickets zijn al laag geprijsd (€119) maar gewoontegetrouw komt EXIT met een speciale actie voor de kerstdagen:

  • Wie in de periode 20-25 december 2011 twee festivaltickets koopt, ontvangt gratis een derde festivalticket.
  • Wie in de periode 20-25 december 2011 vijf festivaltickets koopt, krijgt gratis vijf campingtickets nagestuurd.
  • Wie in de periode 20-25 december 2011 tien festivaltickets koopt, krijgt gratis tien campingtickets nagestuurd en krijgt een dag toegang tot het VIP-deck met een gereserveerde tafel en een fles spirit naar keuze.
Zoals gebruikelijk komt EXIT ook met een actie voor trouwe bezoekers. Wie eerder tickets heeft besteld op exitfest.nl wordt hierover binnenkort per e-mail op de hoogte gesteld. De actie omvat een korting van vijf euro op de festivaltickets en daarnaast allerlei extra voordelen. Welke voordelen dit precies zijn, is helaas nog niet bekend, maar dat zal te zijner tijd op de website verschijnen.
Flashback to EXIT Festival 2011

Naast een sprookjesachtige locatie staat het festival bekend om haar geschiedenis en sociale betrokkenheid. EXIT begon in het jaar 2000 als studentenprotest tegen de toenmalige Servische president Milosevic. Deze protesten duurden meer dan honderd dagen en veel muzikanten kwamen hierbij optredens geven. Na het vertrek van Milosevic werd besloten de protesten jaarlijks te gedenken met een muziekfestival: het EXIT Festival.

In de jaren na Milosevic werd het EXIT Festival de plek voor Serviërs om in contact te komen met jongeren uit binnen- en buitenland. Tot recent konden veel Serviërs de Europese Unie niet in zonder visum en lang niet iedereen kon een visum verkrijgen. Daarom werden buitenlandse artiesten naar Novi Sad gehaald, waarna de buitenlandse bezoekers al snel volgden. Inmiddels is de visumplicht voor Serviërs in de Europese Unie opgeheven en zet EXIT zich vooral in voor saamhorigheid in de gehele Balkan-regio.

Uiteraard staat EXIT ook bekend om haar muzikale programma. In het verleden verzorgden onder andere Massive Attack, Iggy & The Stooges, The White Stripes, Fatboy Slim, Franz Ferdinand, The Prodigy, Beastie Boys, Arctic Monkeys en populaire DJs als David Guetta, Richie Hawtin, Ricardo Villalobos, Adam Beyer, John Digweed en Laidback Luke optredens op het festival. Afgelopen zomer stonden onder meer Arcade Fire, Jamiroquai, Editors, Portishead, Pulp, Underworld, deadmau5, Paul Kalkbrenner, Steve Aoki, Beirut, Santigold, Fedde le Grand, Go Back To The Zoo, Kensington en De Staat op het programma.

LINE UP:
De eerste acts worden spoedig verwacht.

TICKETS:
Tickets zijn te koop via www.exitfest.nl

OVER EXIT:
Het Servische EXIT Festival is van 12 tot en met 15 juli gastheer voor meer dan 400 optredens. Ontstaan vanuit jongerenbewegingen die protesteerden tegen het beleid van de toenmalige president Milosevic is EXIT tegenwoordig uitgegroeid tot een internationaal festival van faam, met meer dan 10.000 bezoekers uit West Europa en artiesten uit de hele wereld. De locatie van het festival is onovertroffen, in en rond het 19e eeuwse Petrovaradin fort aan de oevers van de Donau met uitzicht over de Servische stad Novi Sad. De 20 podia worden verbonden door oude klinkerwegen, wallen en tunnels. Een wandeling door het mystieke fort is als een reis door een magisch wonderland. Met een zeer divers aanbod van muziekstijlen (rock, dance, indie, latino, reggae, electronica, chill-out, Balkan folk en meer) biedt EXIT vier dagen topentertainment. De combinatie met het prachtige weer en de unieke atmosfeer maken EXIT ideaal voor de veeleisende festivalganger.

Voor en na het festival zullen Novi Sad en Belgrado in het teken staan van verschillende festiviteiten. Zo kunnen de festivalgangers meer van Servië ontdekken dan alleen het Petrovaradin Fort en langer de warmte van de Servische mensen ervaren. Een trip naar EXIT is een complete vakantie: avontuur en festival ineen!

– http://www.exitfest.nl
– http://www.facebook.com/exitfestnl
– http://www.twitter.com/exitfestnl