De elfde editie vindt plaats op 26 t/m 28 juli 2013

Utrecht, 29 juli 2012 – Utrecht stond het afgelopen weekend in het teken van de tiende editie van het Summer Darkness festival. Dit driedaags muziek en lifestyle festival kleurde het zonnige Utrecht zwart. Het festival trok ruim 6000 bezoekers. Opvallend is dat veel buitenlandse bezoekers speciaal voor het festival Utrecht aandeden. Organisatoren Tivoli en Cybercase kijken tevreden terug op dit jubileum, mede door de goede samenwerking met Ekko, Vredenburg en de Utrechtse middenstand.

Opening
Het officiële openingsprogramma werd verzorgd door Malgosia Fiebig, de beiaardier van de Domkerk. Zij speelde vanaf het carillon Enjoy The Silence van Depeche Mode. Het klokkenspel van de Dom luidde letterlijk en figuurlijk de tiende editie van het festival in.

Domplein
De voor iedereen gratis toegankelijke gothic markt op het Domplein werd nooit eerder zo druk bezocht. De marktkramen, diverse modeshows en optredens trokken veel bekijks. Bezoekers van het festival, gekleed in hun mooiste outfits, kregen aandacht van grote getalen (hobby)fotografen en het winkelend. Samen vormden zij het bruisende hart van het festival.

Hoogtepunten
Summer Darkness wist ook dit jaar het totale spectrum van dark underground stromingen te belichten. Zo was er bijvoorbeeld op vrijdag het sprookjesachtige Bal du Masque in Tivoli Oudegracht. Tivoli de Helling was vrijdag de plek voor industrial cross-over tijdens STORM, maar bood ook podium aan alternative electrorock en new wave acts als O.Children. Kunstcollectief Post Nuclear Steam zorgde met bijzondere catwalk shows voor een uitverkochte Leeuwenberghkerk. Elders in het weekend was er op deze bijzondere locatie experimentele folk en de vertoning van de stomme film Aelita, met live begeleiding van een organist. Poppodium Ekko, dit jaar weer deelnemend als festivallocatie, had één van zijn hoogtepunten met de industrial noise van Winterkaelte. Ook bijzonder was de samenwerking met de Concertzender die live registraties maakte van onder andere de dark ambient acts op de X-Rated stage. Het festival wordt zondagavond afgesloten door Peter Hook, oprichter van Joy Division.

Tivoli en Cybercase bedanken graag alle partners voor de succesvolle samenwerking en kijken uit naar de elfde editie, welke plaatsvindt op 26 t/m 28 juli 2013. Meer informatie is te vinden op de website van Summer Darkness.