Utrecht stond het afgelopen weekend in het teken van de elfde editie van het Summer Darkness festival. In totaal kwamen er meer dan 50 nationale en internationale underground acts naar de Utrechtse binnenstad. Verdeeld over drie dagen trok het festival dit jaar ruim 5000 bezoekers. Summer Darkness biedt ieder jaar het beste aan dark underground en zocht dit jaar de breedte op, zowel op het gebied van lifestyle als muziek.

Lifestyle
Summer Darkness opende haar festival met Steampunk Fantastique de eerste Nederlandse steampunk conventie. Steampunk, een subgenre binnen de fantasy, wordt al jaren vertegenwoordigd op het festival door de catwalkshows van Rosanna Hoogendoorn. Dit jaar werd voor het eerst een gehele steampunk convertie opgezet waar op vrijdag in Vredenburg Leeuwenbergh diverse exposities, stands en optredens plaatsvonden met als afsluiter de show met de nieuwe collectie van Rosanna Hoogendoorn.

De Summer Darkness Academy
In de speciaal voor het festival ingerichte locatie The Chamber in Tivoli Oudegracht was de Summer Art Gallery opgezet. Hier werd het werk van uiteenlopende dark-minded creatives uit binnen en buitenland geëxposeerd. Filosoof en historicus Dimitri Goossens verzorgde lezingen met als thematiek de fascinatie voor horror, de dood en de verwevenheid hiervan binnen onze cultuur.

Muziek
Summer Darkness verbreedde haar horizon deze editie. Nieuwe ontwikkelingen in de metal en nu wave kregen ruim aandacht binnen de line up van dit jaar. Nieuwkomers als Lebanon Hanover, Light Asylum stonden naast gevestigde namen als Covenant en Clan of Xymox. De Belgische doom metal band Amenra zorgde op zaterdag in een vol Tivoli voor een van de muzikale hoogtepunten. Evenals The Soft Moon die overtuigde met hun atmosferische synthesizers en hypnotiserende ritmes.

TivoliVredenburg
Summer Darkness vindt volgend jaar plaats in het nieuwe onderkomen van Tivoli aan het Vredenburgplein. In TivoliVredenburg vindt op 18-20 juli 2014 de twaalfde editie van het festival plaats.

Er volgt nog een verslag van dit evenement op deze site.