Summer Darkness brengt altijd een grote verscheidenheid aan genres; van de apocalyptische folk van Ordo Rosarius Equilibrio (swe) tot de postpunk van The Wars (de). Het muzikale spectrum wordt elk jaar verbreed. Met Broken Note (uk), Matta (uk) en Niveau Zero (fr) is de donkere kant van dubstep voor het eerst aanwezig op het festival. Met Wikan is ook de opkomende occult/ambient stijl witchhouse nieuw. Verder zijn Kirlian Camera (it), Faderhead (de), Destroid (de), Rome (lux) en 16Pad Noise Terrorist (de) bevestigd. Het programma is nog lang niet compleet.

Van 29 t/m 31 juli vindt het dark underground festival Summer Darkness plaats in de gotische binnenstad van Utrecht. Summer Darkness bevestigt met trots VNV Nation (uk), Nitzer Ebb (de) en Rotersand (de) als eerste headliners voor de negende editie van het festival. De kaartverkoop start halverwege maart, de early bird tickets zijn uitverkocht.

VNV Nation, Nitzer Ebb en Rotersand vertegenwoordigen de top van verschillende decennia. Nitzer Ebb is de grote invloedrijke cult EBM band die startte in de jaren 80. VNV Nation is de meest invloedrijke jaren 90 EBM/future pop band. Met Rotersand zet Summer Darkness ook het grootste nieuwe talent neer. Een goed voorbeeld van de verschillende tijdperken die Summer Darkness samen brengt.

Fashion
Summer Darkness is meer dan alleen muziek, het is een lifestyle. De side events zijn een wezenlijk onderdeel van het programma en geven het festival mede zijn identiteit. Na een zeer succesvolle eerste editie in 2010, krijgt Bal Du Masquewederom de eer het festival te openen. Verder speelt mode een belangrijke rol. Post Nuclear Steam organiseert een fashion meeting en een unieke post-apocalyptische steampunk fashionshow. Ook de pin-ups van de Laced-Up Boutiquekunnen bewonderd worden op het festival. De Gothic Dark Underground Market vindt plaats op het prachtige gotische Domplein, waar veel activiteiten plaatsvinden. Vele fashionshows en marktkramen volgen nog.

Summer Darkness
Summer Darkness is een dark underground interdisciplinair festival en wordt georganiseerd door Tivoli en Cybercase. Het festival vindt plaats in de prachtige gotische binnenstad van Utrecht. Het Domplein wordt drie dagen lang worden omgetoverd tot het hart van het festival met o.a. live-optredens, modeshows en een Gothic/Fantasy/Dark Underground Market. Ook muzikaal is het festival erg veelzijdig. Summer Darkness brengt een gevarieerd spectrum van bands en genres samen, zoals wave, ambient, electro, medieval, neo-folk, EBM, synth/futurepop, neo-classical, industrial, noise en dit jaar voor het eerst ook dubstep en witchhouse. In het weekend van 29 t/m 31 juli staat Utrecht volledig in het teken van Summer Darkness. Dit jaar twee weken eerder om beter in de internationale festival agenda te passen en nog meer buitenlandse bezoekers te trekken.

Info in het kort:
SUMMER DARKNESS FESTIVAL 2011
datum: 29 – 31 juli 2011
Website: www.summerdarkness.nl
Facebook

Twitter: @Summer_Darkness
Kaartverkoop start halverwege maart, de early bird tickets zijn uitverkocht.
Line-up tot dusver:
VNV Nation (UK), Nitzer Ebb (DE), Rotersand (DE), Broken Note (UK), Ordo Rosarius Equilibrio (SWE), Kirlian Camera (IT), Faderhead (DE), Rome (LUX), Wikan, Matta (UK), Destroid (DE), Niveau Zero (FR), 16pad Noise Terrorist (DE), The Wars (DE) +
Bal Du Masque – Opening Night, Post Nuclear Steam – Fashion Meeting, Laced-Up Boutique Pin-Ups, Gothic / Dark Underground Market @ Domsquare