De organisatie van het Sziget Festival heeft tijdens een persconferentie in Boedapest veel nieuwe informatie gedeeld over de editie van het festival in augustus van dit jaar. Het concept voor het festival blijft in grote lijnen hetzelfde, gericht op de complete festivalbeleving, maar extra aandacht zal er dit jaar zijn voor de visuele vormgeving. Nieuw zijn onder meer de eindshow met David Guetta, een discopark, een freakpark en een heus strand aan de Donau. Speciaal is ook de komst van een aantal beroemde Boedapestse ruin bars naar het festival.

Dat Sziget meer is dan alleen een festival voor muziek, is al jaren bekend. Zo zijn er in de afgelopen jaren talloze straattheaterproducties geweest, maar ook aparte projecten als het Luminarium, het Tarotdoolhof, de Oost-Europese Kermis, de houtsculpturen van Hello Wood en het Hungaricum Village, met aandacht voor de traditionele Hongaarse cultuur. Door zulke projecten is het rondlopen over het festivalterrein al een feest op zich.

Eén van de grootste veranderingen voor dit jaar is de eindshow, een spektakel op de laatste dag van het festival met vuurwerk, pyrotechniek, lasers en andere speciale effecten. Voor de muziek bij deze eindshow wordt gezorgd door niemand minder danDavid Guetta.

Op het Donaustrand zal dit jaar een nieuwe venue worden gebouwd: Sziget Beach. In voorgaande jaren was het strikt verboden in de Donau te zwemmen vanwege de veiligheid, maar door nieuwe ontwikkelingen is het vanaf deze zomer wel mogelijk een verfrissende duik in de Donau te nemen. Op het strand komen barretjes te staan en ’s nachts zijn er feesten in de stijl van de Full Moon feesten in het Verre Oosten.

Het reuzenrad Sziget Eye is dit jaar weer terug en twintig meter hoger dan vorig jaar. Daarmee is het één van de grootste rondreizende reuzenraden ter wereld. Niet alleen het uitzicht over het festivalterrein en Boedapest is mooi, maar door de projecties op het reuzenrad vormt het reuzenrad ook letterlijk één van de grootste attracties van het festival voor degenen die op de grond blijven staan.

De Oost-Europese Kermis, een project waarin de kermissen in de tijd van het communisme worden nagedaan, staat dit jaar in het teken van de hippiewereld van de jaren ’60 en ’70. Lange haren, skinny jeans, peace en love! In de kledingfabriek in deze venue is het bovendien mogelijk je eigen festivaloutfit te maken.

Er zijn in de afgelopen jaren al diverse circusacts op Sziget geweest, maar dit keer krijgen de circusacts ook een eigen plek op het festivalterrein: het Circus. In deze nieuwe tent zullen jonge Hongaarse circusartiesten weergaloze voorstellingen geven en is het ook mogelijk zelf een circusinstrument uit te proberen.

Het Giant Street Theatre zal dit jaar niet één maar drie keer per dag te zien zijn. Welke act er komt optreden, kan nog niet worden bekendgemaakt, maar het is een wereldberoemde act uit Australië die een adembenemende productie zal neerzetten. Ook zullen er diverse kleinere straattheaterproducties te zien zijn vanuit de hele wereld, van Nieuw-Zeeland tot China en van India tot allerlei Europese landen.

Ook met verlichting wordt weer volop uitgepakt. Bomen worden ingepakt met kerstverlichting en het aantal lampionnen zal ook flink toenemen. De bossen naast de Main Stage zullen worden verlicht met discoverlichting. In dit Disco Park zal een echte feestsfeer hangen. Dichtbij de ingang wordt het Freak Park gecreëerd. Met speciale verlichting en mistmachines wordt de sfeer daar een stuk spannender…

Boedapest staat onder meer bekend om haar beroemde ruin bars: leegstaande panden die doorgaans tijdelijk zijn getransformeerd tot barretjes. Dit jaar zullen een aantal van deze ruin bars naar Sziget komen om in de Ruin Pubs Quarter de speciale ambiance van een ruin bar te creëren.

Het Colosseum zal ten opzichte van vorig jaar twee keer zo groot worden en meer functies gaan krijgen. Zo verhuist het programma van de voormalige Meduza-tent naar deze venue en wordt het een kleurrijk feest waarbij het publiek met kleurpoederpatronen kan gaan gooien. Het Colosseum zal daardoor duizenden malen van kleur gaan veranderen.

Twee podia die terugkomen na een tijdje afwezig te zijn geweest, zijn de Ierse Pub en de Tribute Stage. In de Ierse Pub wordt live Ierse muziek ten gehore gebracht, terwijl in deTribute Stage coverbands de hits van veel idolen van het publiek zullen spelen.

Naast deze innovaties met betrekking tot visuele vormgeving en podia, probeert Sziget ook haar hoge standaard voor services nog verder te verbeteren. De hygiënische voorzieningen zullen nog beter worden, door de komst van nieuwe bio-toiletten met verlichting en schoonmaakploegen die de wc’s constant schoon proberen te houden. Ook de douchemogelijkheden zullen verbeteren door de komst van meer en comfortabelere douches. Daarbij horen ook een kleedkamer met lockers, een comfortabele wachtruimte en een make-upruimte.

Nieuw is ook de familiecamping, vlakbij de grote speeltuin op het festivalterrein. Hier zullen speciale voorzieningen aanwezig zijn voor ouders met kinderen die op het festival kamperen. Ook wordt er gewerkt aan een speciaal programma voor de allerkleinste bezoekers van Sziget.

En ten slotte zal dit jaar ook de populaire Citypass weer terugkeren. Hiermee kunnen bezoekers van het festival gebruik maken van het openbaar vervoer in Boedapest en diverse andere services gratis of met korting gebruiken. Meer informatie over de Citypass volgt binnenkort.

In de komende weken volgt er meer nieuws, met onder meer nieuwe acts en producties voor Sziget Festival 2013.

Voor meer informatie en tickets: www.szigetfestival.nl