Eén van de grootste en meest populaire festivals van Europa is komende zomer toe aan haar twintigste editie. Het Sziget Festival belooft daarom groots uit te pakken met haar beste line-up ooit. Van 6 tot 13 augustus 2012 is de Hongaarse hoofdstad Boedapest daarom opnieuw the place to be.

Het Sziget Festival begon in 1993 als een bonte verzameling bars en festivals onder de naam ‘Woodstock Sziget’, waarbij het Hongaarse woord ‘sziget’ eiland betekent. De opzet staat nog steeds: iedereen is vrij zijn tent op te zetten waar hij wil, er zijn opmerkelijk veel bars en eettentjes en de programmering is bijzonder breed; van pop, jazz, rock en dance tot workshops, worldmusic en (dans)theater. Ook de locatie is nog altijd dezelfde: het Óbudai-eiland in de Donau, vlakbij het centrum van Boedapest. Maar met inmiddels 60 podia, 7 festivaldagen en bijna 400.000 ‘daily visitors’ mag het Sziget Festival zich nu tot de grootste festivals van Europa rekenen.

De Nederlandse festivalgangers weten hun weg richting het Sziget Festival ook te vinden. In 2011 kwamen wel 13.000 Nederlandse bezoekers op het festival af. Deze bezoekers konden in 2011 onder meer genieten van Nederlandse bands als De Jeugd Van Tegenwoordig, Go Back To The Zoo, Baskerville, DeWolff en Amsterdam Klezmer Band, maar ook van internationale sterren als Prince, The Prodigy, Interpol, Chemical Brothers, Pulp en The National. Ter gelegenheid van de twintigste editie belooft Sziget flink uit te pakken en komende zomer een nog betere line-up neer te zetten.

Vanaf vandaag is het mogelijk kaarten voor het Sziget Festival aan te schaffen. Vanuit Nederland zullen twee treinen rechtstreeks naar Boedapest gaan rijden speciaal voor het festival. De verkoop hiervoor begint waarschijnlijk begin december. Veel festivalgangers zorgen dat ze al enkele dagen voor aanvang van het festival in Boedapest zijn. Dan zijn er speciale pre-party’s in onder andere een groot badhuis en op een boot in de Donau.

Afgelopen jaar waren onder meer 3FM en de NTR aanwezig op het Sziget Festival. Afgelopen zondag was hiervan een verslag in het televisieprogramma 3 On Stage. Voor wie deze uitzending heeft gemist, deze is hier alsnog te bekijken:

3 On Stage: Groeten uit Sziget!

Actuele informatie over het festival, de line-up en de treinen is te vinden opwww.szigetfestival.nl.