Op 23 maart verschijnt het nieuwe album van The Mars Volta getiteld Noctourniquet.Noctourniquet is de band zijn zesde studioalbum en het eerste dat via Warner Brothers uitkomt. Het dertien nummers tellende album is geschreven door Omar Rodriguez-Lopez en Cedric Bixler-Zavala en ook door Rodriguez-Lopez geproduceerd. Op het album verkennen Rodriguez-Lopez en Bixler-Zavala muzikale gebieden die zij in de afgelopen twintig jaar nog niet eerder betreden hebben. Zo opent Noctourniquet met het bombastische The Whip Hand, neemt The Malkin Jewel je mee in de duisternis en hypnotiseert het epische In Absentia.

De gewaagde diversiteit van het nieuwe materiaal gecombineerd met de vertrouwde hand van producent Rodiriguez-Lopez maakt Noctourniquet één van de meestverfijnde prestaties van de band tot nu toe. Net als bij de vorige albums van The Mars Volta nemen de teksten op het album je mee op reis, dit keer geïnspireerd door uiteenlopende elementen zoals de UK alt-rockers The Godfather uit de jaren 80, Superman comic aartsvijand Solomon Grundy en de Griekse mythe van Hyacinthus.

Gitarist Omar Rodriguez-Lopez en zanger Cedric Bixler-Zavala begonnen ooit met hun punkband At The Drive-In, maar besloten snel te stoppen met de band en richtten samen de punkrockband The Mars Volta op. De eerste line-up van de band bestond uit Omar en Cedric en mede-muzikanten Ikey Owens (keyboard), Jon Theodore (drums) en de in 2003 overleden Jeremy Ward (samples). The Mars Volta debuteerde in 2003 met hun met goud bekroonde debuutalbum De-Loused in the Comatorium, waarna de albums Frances the Mute (2005), A Missing Chromosome (2005), Scabdates (2005),Amputechture (2006), The Bedlam in Goliath (2008) en Octahedron (2009) volgden.

The Mars Volta bestaat uit:
Omar Rodriguez-Lopez
Cedric Bixler-Zavala
Juan Alderete de la Pena
Marcel Rodriguez-Lopez
Deantoni Parks

Voor meer informatie, zie http://www.themarsvolta.com/