Met nog 235 dagen te gaan tot de start van het festival, heeft de organisatie bekendgemaakt dat één van de meest gevraagde festival-acts van het moment zal optreden op Sziget. Na bijna 16 jaar zullen The Stone Roses terugkeren in Hongarije, waar zij in 1996 op Sziget één van hun laatste concerten gaven voor een periode van stilte van ruim 15 jaar.

The Stone Roses maken deel uit van de zogenaamde ‘Madchester’-scene, die met hun combinatie van rock, gitaar en dansmuziek de Britse hitlijsten overspoelde eind jaren ’80, begin jaren ’90. Ook wordt de band gezien als één van de grondleggers van de Britpop. Dat de band ook tegenwoordig nog zeer populair is, werd bewezen toen hun eerste twee shows in Manchester in de verkoop gingen. Ondanks de enorme capaciteit van 150.000 mensen raakten beide shows binnen een kwartier uitverkocht.

Ook zullen in 2012 weer speciale Sziget-treinen rijden. Wegens organisatorische redenen rijden er dit jaar twee in plaats van drie treinen. De Sziget-treinen vertrekken op 3 augustus vanaf Utrecht en rijden rechtstreeks door naar Boedapest. Op 13 augustus rijden de treinen terug naar Utrecht waar ze op 14 augustus weer aankomen. De verkoop van de Sziget-trein tickets start op 15 december 2011.

Met 60 podia, 7 festivaldagen en bijna 400.000 ‘daily visitors’ is het festival uitgegroeid tot het grootste festival van Centraal-Europa. Afgelopen zomer kwamen ruim 13.000 Nederlandse bezoekers naar het festival in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Komend jaar is Sziget van plan haar 20e editie te vieren met haar beste line-up ooit.

Video: The Stone Roses - Fool's Gold