TivoliVredenburg viert de officiële opening van het nieuwe muziekhart van Utrecht en Nederland met een muziekspektakel dat twee weken duurt. Vanaf 21 juni kan het publiek naar tientallen shows en concerten. Ook het Internationaal Kamermuziek Festival van Janine Jansen is onderdeel van het openingsprogramma. In TivoliVredenburg komt alles bij elkaar: pop, jazz, klassiek, dance en cross-over. Deze twee weken zijn een uitgelezen kans om kennis te maken met alle zalen.

2362_1-2
Foto: Frans van Bragt – www.arfu.nl

De aftrap is op zaterdag 21 juni met de eerste editie van het ‘TivoliVredenburg Festival’. Een festival met meer dan 40 optredens verspreid over de vijf zalen, variërend van Janine Jansen, The Opposites, Arthur & Lucas Jussen, 2ManyDj’s tot Kyteman. Ook de muziekfestivals die TivoliVredenburg als thuisbasis hebben, dragen bij aan het programma. De Publieke Omroep doet ter plekke verslag. Zondag is voor de families met een programma voor de kleintjes en middelbare scholieren. Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor de architectuur: alle architecten geven een lezing in de Grote Zaal.

Direct na dit eerste weekend barst het kamermuziekfestival van violiste Janine Jansen los met een programma met al haar internationale muziekvrienden.

Tijdens de openingsweken staan er ook tal van internationale popconcerten op het programma zoals Madness, Bootsy Collins en John Butler Trio. De entree en het café zijn dagelijks gratis toegankelijk vanaf 12 uur. Hier is onder meer een open podium. Amateurs en professionals kunnen zich hiervoor opgeven via openstage@tivolivredenburg.nl.  Op donderdag 3 juli vindt de officiële openingshandeling plaats, met een grand tour door het gebouw met artiesten en kunstenaars. Kijk hier voor een korte trailer: http://www.youtube.com/watch?v=uYTSgYTcUqc&feature=youtu.be

Toelichting programma’s:

21 juni: TivoliVredenburg Festival
Janine Jansen – The Opposites – Radio Filharmonisch Orkest – Groot Omroepkoor – Arthur en Lucas Jussen – De Tweede Speeldoos – 2ManyDJ’S – Goose – Bruut! – Nora Fischer & Asko|Schönberg – Great Minds – Kris Berry & Perquisite – Afterpartees – Joost van Bellen – Miro Move – Magnus – Jungle by Night – Meindert Talma – Bart Lust Quintet – Ralph van Raat – Dotan – The Kyteman Orchestra: the Jam Sessions – Late Night Comedy – De Nacht van de Poëzie – Amsterdam Klezmer – Arie Koomen – Insomnio – Dutch Harp Festival – Internationaal Frans Liszt Piano Concours – Gaudeamus Muziekweek en Festival Oude Muziek

Op deze avond worden alle zalen van het gehele gebouw tegelijk in gebruik genomen. Bezoekers kunnen de zalen ontdekken en genieten van het fantastische uitzicht over de stad.

Grote Zaal
De avond begint met een concert van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van James Gaffigan in de Grote Zaal, waarna Janine Jansen en Arthur en Lucas Jussen het podium betreden. De leden van The Kyteman Orchestra zijn de volgenden die het publiek in de ‘nestor’ van de zalen zal betoveren. Het laatste deel van de avond is het vanzelfsprekende moment om te laten zien en horen dat De Nacht van de Poëzie maar op één plek thuis hoort: in TivoliVredenburg.

Ronda
De avond in Ronda begint met Steve Reich’s Tehelim door Insomnio, waarna de opzwepende hiphop van The Opposites en Great Minds het publiek aan het dansen brengt. Joost van Bellen, Goose en 2ManyDj’s nemen vervolgens het stokje over. Pas bij het krieken van de dag gaan de lichten weer aan.

Cloud Nine
Cloud Nine, de jazzbiotoop, geeft de eerste uren ruimte aan Ralph van Raat, Kris Berry & Perquisite en Sven Hammond Soul. De late avonduren zijn voor Magnus, het dj-project van Tom Barman en CJ Bolland met hun mix van funk, jazz en blues. Het stokje wordt overgenomen door de opzwepende dansmuziek van Jungle by Night en Amsterdam Klezmer Band. In Club Cloud Nine staan Miro Move, het Bart Lust Quintet en Bruut.

Pandora
Pandora, de zaal die net zo veel gezichten heeft als er muziekgenres zijn, geeft als eerste het podium aan singer-songwriter Dotan. Hierna volgen de vrolijke rock ‘n’ roll van Afterpartees en de alternative rock van Mozes and the First Born. Roos (van Roosbeef) en Torre (van De Staat) komen speciaal voor TivoliVredenburg nog één keer terug met De Tweede Speeldoos. Hierna begint de dansavond My Generation, voor de oudere jongere met het beste van 50 jaar popmuziek.

Hertz
De avond begint met een presentatie van de klassieke festivals in TivoliVredenburg, te weten: het Dutch Harp Festival, Internationaal Frans Liszt Piano Concours, Gaudeamus Muziekweek en Festival Oude Muziek. Hierna volgen Ralph van Raat en Nora Fischer & Asko|Schönberg. Na de pauze is het de beurt aan de droogkomische voetballiederen van Meindert Talma en de comedians van Late Night Comedy, waaronder Arie Koomen.

De kaartverkoop van 21 juni is net gestart. Kaarten kosten 25 euro en geven toegang tot het gehele gebouw.
Vier radiostations van de Nederlandse Publieke Omroep doen verslag van het TivoliVredenburg Festival op 21 juni. Radio 4 laat zijn luisteraars live meegenieten van de klassieke concerten. Op 3FM, FunX en Radio 6 Soul & Jazz hoor je de hoogtepunten en sfeerverslagen van de pop/rock/jazz-optredens. Luisteraars van 3FM, Radio 4, Radio 6 Soul & Jazz en FunX maken in de week voorafgaande aan het TivoliVredenburg Festival kans op exclusieve toegangskaarten.

Zaterdag 21 & zondag 22 juni: Fête de la Musique in de hele stad
Op 21 & 22 juni wordt de stad Utrecht omgetoverd tot een muzikale vrijmarkt. Fête de la Musique is een internationaal muziekfeest dat traditioneel rond de zonnewende plaatsvindt. Het evenement is ontstaan in Frankrijk en wordt in 130 landen gevierd. Tijdens dit muziekfeest kan iedereen spelen als artiest, een podium organiseren of gewoon lekker komen kijken en genieten van muziek. . Musici die dit weekend in TivoliVredenburg spelen, komen langs en spelen mee. Alle optredens van Fête de la Musique zijn gratis toegankelijk, zijn voor jong en oud én vinden soms plaats op verrassende locaties. Kijk voor meer informatie en het programma op www.fdlm.nl.

Fête de la Musique is een initiatief van ZIMIHC in samenwerking met TivoliVredenburg, Utrecht Muziek en de wijkcultuurhuizen.

Zondag 22 juni: My First Festival #1
In TivoliVredenburg gaat in het nieuwe seizoen een nieuwe serie kinderfestivals van start: My First Festival. De allereerste aflevering vindt plaats op zondag 22 juni. Op het programma staan onder andere De Nieuwe Philharmonie Utrecht met een kinderversie van Griegs Peer Gynt in de Grote Zaal, en Het Filiaal met liedjes uit de musical Wiplala in Cloud Nine. Vanzelfsprekend ontbreken de echte festivalelementen niet zoals polsbandjes, gras en een heus Dixie-toilet. Tussen de optredens door zijn er workshops en andere doe-dingen zoals een speurtocht en dansen. Entree is 5 euro.

Zondag 22 juni: B-Brave
Voor alle middelbare scholieren heeft TivoliVredenburg vanzelfsprekend ook een programma: op zondag komen de heren van B-Brave naar Ronda. Deze jongensband, bekend van X-Factor, zingt Nederlandstalig en Engels door elkaar. Het concert is de eerste in een serie programma’s voor jongeren van 12 t/m 15 jaar.

Zondag 22 juni: Architecten Estafette
TivoliVredenburg is door vier verschillende architectenbureaus ontworpen. Hierdoor heeft iedere zaal een eigen sfeer en is TivoliVredenburg ‘een stad in een stad’ geworden. Op zondagavond is het woord dan ook aan de architecten. Tussen 17.00 en 18.30 geven Herman Hertzberger, Patrick Fransen, Thijs Asselbergs, Jo Coenen en Pieter Bannenberg van NL Architects in de Grote Zaal een korte lezing over ‘hun gebouw’. Na afloop kunnen de zalen van de verschillende bureaus samen met de architecten worden bekeken. Deze avond is gratis te bezoeken en is georganiseerd in samenwerking met Archiprix en Aorta.

De deur staat altijd open
De entreehal van TivoliVredenburg is dagelijks geopend vanaf 12 uur. Iedereen is welkom voor een kop koffie en taart in het nieuwe café, voor rondleidingen, speurtochten en informatie, kaartverkoop of voor gratis wifi. In de hal zijn dagelijks vanaf 13.00 uur optredens op ons open podium. Met dit podium bieden we het rijke landelijke muziekleven een vrijplaats om zich te presenteren. Alle getalenteerde muzikanten van Utrecht en uit het hele land in alle genres; solisten, ensembles, bands, koren, singer-songwriters zijn welkom. Iedereen kan zich aanmelden voor dit podium met de laagste drempel viaikdoemee@tivolivredenburg.nl. Op basis van de inzendingen wordt een selectie gemaakt.

25 t/m 29 juni: Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht – Janine Jansen
Op woensdag 25 juni gaat het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht van start. Violiste Janine Jansen en haar internationale muziekvrienden spelen de hoofdrol in dit eerste meerdaagse festival in TivoliVredenburg.

Kamermuziekzaal Hertz en de Grote Zaal zijn het podium voor werk van Schubert, Brahms, Ravel en Tsjaikovski. Van het onbekende, ontroerende pianokwintet van Mieczyslaw Weinberg tot de bekende Vier Jaargetijden van Vivaldi.

Dagelijks is het festivalcafé in de prachtige bovenfoyer geopend. Men kan daar eten en drinken, films bekijken en er zijn activiteiten zoals de klassieke muziek Pubquiz.

Donderdag, vrijdag en zaterdag wordt in Cloud Nine om 16.00 uur een film & muziekversie van Peter en de Wolf uitgevoerd, speciaal voor de jonge muziekliefhebbers.

Kijk voor meer details op kamermuziekfestival.nl.

25 juni t/m 2 juli: Unieke clubshows
Doordat de capaciteit van Ronda groter is dan de zaal aan de Oudegracht, zijn er nu meer exclusieve clubshows te zien in Utrecht in zeer uiteenlopende genres. Zo zijn er bijvoorbeeld unieke optredens van Madness, Rob Zombie, Steel Panther, John Butler Trio en Bootsy Collins.

Ook in TivoliVredenburg: een concert van het Utrechtse close-harmonykoor DeKoor, het koor dat door de Rolling Stones is uitgenodigd om met hen mee te zingen op Pinkpop van dit jaar.

Ook nog:
In Tivoli Oudegracht bestaat al sinds jaar en dag de traditie om met je muziekvrienden voetbal op groot beeldscherm te kijken. Dit feest wordt voortgezet in TivoliVredenburg met dj’s en vj’s. Op maandag 23 juni wordt de wedstrijd Nederland-Chili uitgezonden in Ronda. Van Jupiler ontvangen bezoekers een gratis WK-shirt. Afhankelijk van het feestgevoel wordt na de wedstrijd meestal nog lang gedanst.

In de dB’s staat ter gelegenheid van de opening een Club3voor12 XL geprogrammeerd. Tweemaal zoveel bands als gewoonlijk presenteren zich op 26 juni. Kijk op www.dbstudio.nl voor het programma.

TivoliVredenburg staat pal naast een van de drukste plekken van Nederland: Hoog Catharijne en Utrecht Centraal Station. Op deze zaterdag 28 juni vindt in en rond dit gebied de tweede editie plaats van The Mall of Sound, in het kader van Utrecht Muziek. Winkelend publiek kan op verschillende plekken luisteren naar verrassende en diverse soorten muziek, afkomstig uit de kokers van de Utrechtse muziekorganisaties zoals Festival Oude Muziek, Gaudeamus Muziekweek, Rasa, ZIMIHC en vele anderen. Er zijn optredens van o.a. Spinvis, Slagwerk Den Haag, Most Unpleasant Men, Knalpot, Rosa Ensemble en Nederlands Kamerkoor.

Dit is momenteel het volledige programma voor het publiek. Kijk op www.tivolivredenburg.nl voor het gehele programma en voor eventuele toevoegingen.

Utrecht Muziek
TivoliVredenburg staat niet voor niets in Utrecht. Werkelijk overal in Utrecht wordt muziek gemaakt. Op alle podia, maar ook in de beroemde werfkelders, in de kloostertuinen, bovenop de Domtoren, in en om de industriële hallen aan de randen van de stad. Een ragfijn netwerk van oefenlokalen, kleine zalen en grotere complexen, intieme festivals, drie muziekopleidingen en veel meer opleidingen voor talent achter de schermen biedt jong talent de kans te groeien tot sterren van wereldfaam.

www.utrechtmuziek.nl

Beknopt programmaoverzicht:
Zaterdag 21 juni: TivoliVredenburg Festival met meer dan 40 optredens van onder meer Janine Jansen, The Opposites, Arthur & Lucas Jussen, 2Many Dj’s en Kyteman. Live uitzending op Radio 4 en verslag op 3FM, Radio 6 Soul & Jazz & FunX. En amateurmuziekfestival Fête de la Musique in de hele stad.

zondag 22 juni: My First Festival #1, familieprogramma, Architectenestafette en concert van B-Brave.
maandag 23 juni: Voetbal op groot beeldscherm, Nederland – Chili.
25 t/m 29 juni: Internationaal Kamermuziek Festival van Janine Jansen.
zaterdag 28 juni: Mall of Sound, muziekprogramma in en rond Hoog Catharijne en Utrecht Centraal.
26 t/m 2 juli: Unieke concerten van o.a. Rob Zombie, Bootsy Collins, John Butler Trio en Madness.
3 juli: officiële openingshandeling voor genodigden, details volgen