Voor de eerste keer worden de IJzeren Podiumdieren tijdens Eurosonic Noorderslag uitgereikt. De VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia- en Festivals) maakt de winnaars van het jaar 2011 bekend, tijdens een prijzengala in de Stadsschouwburg in Groningen op zaterdag 14 januari 2012.

Sinds 1997 reikt De VNPF jaarlijks de IJzeren Podiumdieren uit in de categorieën beste directeur,beste programmeurbeste podium en beste festival. Een onafhankelijke jury van professionals uit de verschillende bedrijfstakken van het live-circuit wijst per categorie een aantal genomineerden aan. De VNPF-leden zelf wijzen, door te stemmen, een winnaar aan.

Eurosonic Noorderslag
Eurosonic Noorderslag, the European Music Conference and Showcase Festival, vindt van 11 tot en met 14 januari 2012 plaats in Groningen. Overdag vindt een conferentie plaats voor Europese muziekprofessionals, actief in de live muziek. ’s Avonds krijgt nieuw talent hier de kans om zich aan een publiek van internationale professionals en muziekliefhebbers te presenteren. Eurosonic is de etalage voor de meest actuele en veelbelovende Europese (en Nederlandse) acts en speelt zich af van 11 tot en met 13 januari in de Groningse binnenstad. Noorderslag is graadmeter voor Nederlandse muziek en vindt plaats op zaterdag 14 januari 2012 in De Oosterpoort in Groningen. Op dezelfde avond worden nu ook uitgereikt: de prijzen voor en door het clubcircuit, de IJzeren Podiumdieren.

De uitreiking vervangt het Club Diner dat Eurosonic Noorderslag voorheen op zaterdag organiseerde. De awardavond start met een diner (alleen op uitnodiging), gevolgd door de uitreikingen van de IJzeren Podiumdieren. De uitreiking is alleen op uitnodiging te bezoeken.