Def Americans - Bospop 2016 zondag 10-07-2016 - foto Dave van HoutDe Eindhovense Johnny Cash tribute band Def Americans presenteert tijdens hun jaarlijkse Johnny Cash Memorial Show veel nieuw materiaal. “De lijn die we hebben ingezet afgelopen jaar voeren we verder door: meer aandacht voor de American Recordings. Maar natuurlijk zijn niet alle American Recordings nummers geschikt voor het feestelijke karakter van de Memorial Show. We vieren immers het leven van the Man in Black! Door de jaren heen hebben we een vaste schare bezoekers opgebouwd, die we graag verrassen met een show waarin zowel het melancholische als het opgewektere werk van Cash aan bod komt. Beide kanten zijn kenmerkend voor Cash en geen ervan mag dus ontbreken. Daar een balans in vinden zonder al te veel in herhalingen te vallen blijft een mooie uitdaging”, aldus Def Americans voorman Elco Weitering.

De Johnny Cash Memorial Show vindt plaats op zaterdag 10 september in Muziekgebouw Eindhoven. Supports worden verzord door Bootleg Betty, met een meerstemmige mix van rockabilly, pop, country en rock ‘n’ roll, en BMI goes Cashmir, een duo dat klassieke Cash-songs van een Indiase elektronische dance groove en sitar-partijen voorziet. Een speciaal catering-aanbod is er in de vorm van een Beerze Bar en Cash Burgers. De jaarlijkse hommage aan de countrylegende gaat om 20.15 u van start, tickets kosten € 20,- per stuk en zijn verkrijgbaar via de website van Muziekgebouw Eindhoven. 

Ook het aandeel van zangeres Kim Wolterink, die binnen Def Americans de rol van June Carter vertolkt, wordt de aanstaande Memorial Show vergroot. Weitering: “We zijn hiervoor nummers als ‘Wayfaring Stranger’ gaan uitwerken. Hierin hebben we naast de versie van Cash goed geluisterd naar de versie uit de soundtrack van The Broken Circle Breakdown, de filmhuishit met veel bluegrass- en countrymuziek. Alle elementen moeten vervolgens weer teruggebracht worden tot een uitvoering die zo natuurlijk klinkt dat het een onuitgebrachte track van the Man in Black zelf had kunnen zijn.”

De band start ieder jaar al in een vroeg stadium met de voorbereidingen op hun meest speciale show van het jaar. Weitering: “Het is iedere keer een hele klus om een goede setlist voor de Memorial Show samen te stellen, als muzikanten willen we er graag vernieuwing in brengen, maar bepaalde nummers mogen natuurlijk nooit ontbreken. Met het uitkomen van achtergebleven materiaal of het oppoetsen van bestaand Cash-repertoire kunnen we toch actueel blijven en komen er nieuwe bandfavorieten in de set; nummers die meteen goed voelen voor iedereen. ‘Baby Ride Easy’ is zo’n nummer. We waren meteen gecharmeerd van het ouderwetse June & Johnny duet-gevoel: springerig, flirterig en een goed rock ‘n’ roll meets country gehalte. Onbegrijpelijk eigenlijk, dat zoiets zo lang op de plank is blijven liggen.”

Over Johnny Cash Memorial Show

De Johnny Cash Memorial Show is een muzikaal eerbetoon aan de op 12 september 2003 overleden countrymuzikant Johnny Cash, dat door Def Americans is geïnitieerd en dit jaar de negende editie beleefd, de tweede in Muziekgebouw Eindhoven. Met hun jaarlijkse show verkocht de band al meermaals de grote zalen van Dynamo en de Effenaar uit. Ook het Klokgebouw en de Steentjeskerk waren in het verleden plaats van handeling, op laatst genoemde locatie kreeg ook de samenwerking met Beerze Bier voor het eerst vorm.

Frontman Elco Weitering kijkt uit naar het vervolg op de zo succesvolle episode van de speciale show in 2015: “Vorig jaar was het zo goed bevallen in het Muziekgebouw dat we eigenlijk direct na afloop al wisten dat het hier een vervolg zou krijgen. De faciliteiten van de grote zaal, met zowel staan- als zitplaatsen, sluiten perfect aan op de wensen van onze grote en diverse groep fans die we door de jaren heen aan ons hebben mogen binden. En uiteraard speelt de fantastische akoestiek van de zaal een rol in onze keuze, de vintage sound die we als band neerzetten komt hier heel natuurlijk tot zijn recht.”

facebook event Johnny Cash Memorial Show 2016
agenda-item op website Muziekgebouw Eindhoven

www.muziekgebouweindhoven.nl
www.defamericans.nl

www.facebook.com/defamericansjohnnycashtribute

Over Def Americans
Een slordige 60 jaar na de eerste hits van Johnny Cash weten deze Eindhovenaren de swing, sfeer en rebellie van een optreden van deze legendarische Amerikaanse outlaw verbluffend goed te raken. De songs die Johnny Cash zelf met zoveel liefde en bevlogenheid wist te brengen worden opnieuw leven ingeblazen door de Def Americans. De band schakelt moeiteloos tussen de rebellie van de Folsom Prison en San Quentin albums, Sun recordings rockabilly krakers en het vuur en de broosheid uit de comeback albums uit de American Recordings reeks. Inmiddels kunnen de heren en dame van Def Americans terugblikken op een lange reeks succesvolle shows in het club- en festivalcircuit door heel het land. Ook meerdere geslaagde theatertours behoren inmiddels tot het cv. En met shows in België, Duitsland, Noorwegen en Engeland, steekt het gezelschap ook steeds vaker de landsgrenzen over met hun succesformule.
www.defamericans.nl