within temptationHet wachten van vele fans wordt eindelijk beloond: vandaag brengt de symfonische rockband Within Temptation hun nieuwe singleParadise (What About Us?) uit. Het nummer is onderdeel van de gelijknamige EP en betreft een uniek duet met de klassiek geschoolde Finse zangeres Tarja Turunen. Op de dag van release gaat ook de bijbehorende promovideo in première. De clip is vanaf vanmiddag via deze link te bekijken (vanaf 13.00 uur CET).

De samenwerking met Finse nachtegaal Tarja Turunen, voormalig zangeres van de band Nightwish, mag op zijn minst bijzonder genoemd worden. Fans speculeerden al tijden over de identiteit van de duetpartner, maar slechts weinigen hadden deze combinatie verwacht. Within Temptation en Nightwish, beiden grondleggers van het hedendaagse symfonische genre, worden door veel fans namelijk beschouwd als ware concurrenten.

Toch was de keuze voor de band zelf logisch, vertelt Within Temptation-frontvrouw Sharon den Adel. “Toen we de demoversie van Paradise beluisterden, dachten we gelijk aan Tarja en hoe perfect haar klassieke stem daarbij zou passen.” Via internet werd het eerste contact gelegd; hoewel ze al vijftien jaar dezelfde internationale festivals aandoen, hadden de twee zangeressen elkaar nooit ontmoet. “Dat was het eerste wat we tegen elkaar zeiden: raar, dat we nooit eerder gezellig een wijntje met elkaar hebben gedronken!” lacht Sharon. Bij die eerste kennismaking klikte het op zowel creatief als persoonlijk vlak, met dit spraakmakende partnerschap als resultaat.

De nieuwe samenwerking past ook nog eens perfect bij het centrale thema van Paradise (What About Us?). De single is gebaseerd op de toespraak die generaal Peter van Uhm hield op 4 mei van dit jaar, tijdens de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam. “Zijn speech maakte diepe indruk op ons”, herinnert Sharon zich. “Wat vooral bleef hangen was zijn boodschap dat het creëren van een betere wereld alleen mogelijk is door niet te denken in ‘ik’ en ‘zij’, maar juist aan ‘wij’.”

Within Temptation verkocht tot nu toe ruim drie miljoen albums wereldwijd. Paradise (What About Us?) is het eerste nieuwe materiaal van de band sinds hun succesvolle album The Unforgiven uit 2011. De nieuwe single is de titeltrack van de gelijknamige EP, die in totaal vier tracks bevat. De drie overige nummers Let Us BurnSilver Moonlight en Dog Days zijn demoversies van songs die bestemd zijn voor het nieuwe album van de band, dat begin 2014 verschijnt. Vanaf eind februari zal de band haar nieuwe album ondersteunen met een uitgebreide wereldtournee.

Meer informatie over de EP, het nieuwe album en de tournee in 2014 is te vinden op http://www.within-temptation.com