De Effenaar bestaat 40 jaar en dit leverde de afgelopen tijd een flink aantal grote shows op. Niemand minder dan Queens of the Stone Age en Primus hebben onder de noemer “40 jaar Effenaar” al hun weg naar het podium gevonden. De afgelopen 40 jaar hebben er natuurlijk veel internationaal grote acts in de Effenaar gespeeld, maar vergeet ook niet de delegatie uit Nederland, waar ook veel talent rondloopt. Sommige bands zijn helaas gesneuveld en zullen we niet meer terugzien op het podium. Hoewel? Vanavond is zo’n avond dat er toch een stukje nostalgie op het podium terecht komt….

Op deze speciale avond zijn dan ook veel bezoekers afgekomen. Er hangt een gespannen sfeer, het gaat vanavond gebeuren! Hiervoor moeten de bezoekers nog wel even geduld hebben, want er staan ook voorprogramma’s op het schema. De zaal is al bijtijds geopend en dat betekent ook dat er al vrij vroeg een band zal gaan spelen. Helaas missen we de allereerste act, waarvan we slechts hebben vernomen dat het een instrumentale band was, waarbij net zoals Karma to Burn er geen zanger aanwezig is. De goedgevulde zaal van de Effenaar heeft al snel de blikken weer richting het podium, want de tweede supportact laat niet lang op zich wachten.

Het is aan Mozes and the Firstborn om de zaal wederom te trakteren op muzikale klanken. Hoewel deze jonge formatie uit Eindhoven wel enorm hun best staan te doen is het wel ietwat misplaatst. Vanavond staat in het teken van de Stonermuziek en daar passen deze mannen met hun indie-sound niet bij. De Indie-rock is de afgelopen tijd weer behoorlijk in opkomst en dat gaat ook Nederland niet zomaar voorbij. Mozes and the Firstborn passen hier dan ook prima tussen en ze spelen vanavond nummers van hun debuutalbum “I got Skills”. Ondanks de andere muziekstijl weten ze het publiek wel te boeien en krijgen ze de handen op elkaar.

Het draait echter om de Stonerrock vanavond en als Candybar Planet aantreedt is het avondje nostalgie begonnen. De mannen uit Eindhoven hadden tegelijkertijd met 7 Zuma 7 hun hoogtijdagen en zijn sinds kort weer aan de gang. Dit hoor je bijna niet en het klinkt alsof ze simpelweg weer op tour zijn. Ja, de mannen zijn wat ouder geworden, maar dat zijn de gemiddelde fans in de zaal vanavond ook. Er valt echter op hun show weinig aan te merken en de groovende Stonerrock wordt prima uitgevoerd. We zijn echt weer terug in de jaren ’90 en mogen weer genieten van “Dirttrack” en “Candybarbarella”. Ook The Beatles moeten er aan geloven en een ruige “Helter Skelter” zit er bij vanavond. Niet alleen het publiek is enthousiast. Vol trots vertelt de zanger dat ze ook nog in de Groene Engel in Oss staan en volgend jaar een aantal festivals zullen gaan doen. De nostalgie leeft dan ook bij Candybar Planet nog even voort!

Of dat voor het hoofdprogramma ook geldt is nog maar de vraag. Het hoogtepunt van de avond nadert als 7 Zuma 7 mag gaan rocken. De Stonerrock klinkt wederom vanaf dit grote podium en hoewel het allemaal even geleden is kent iedereen de nummers nog wel. De band uit Eindhoven is voor deze speciale reünie in nieuwe pakken gestoken en het ziet er allemaal gelikt uit. Ook is voor deze reünie opnieuw het debuutalbum `Deep Inside` uitgebracht. Het optreden van vanavond bevat her en der wel wat schoonheidsfoutjes, maar hier zit praktisch niemand mee. De setlist is heerlijk gevuld met hun helaas korte discografie, waarbij zelfs nummers van hun eerste EP niet ontbreken. De herkenning is er alom en er wordt meegebruld op de heerlijke klanken. Ook gaan er menig vuist in de lucht en is iedereen er van bewust dat dit een memorabele show is. Het is dan ook zo jammer dat deze band in hun populaire periode zo plots verdween. Er had absoluut meer ingezeten en dit wordt met een goede eenmalige show vanavond bevestigd. De klanken zijn nog steeds hetzelfde en de gitaren en drums brengen nog steeds mooie muziek voort. Zou het dan ook vanavond echt eenmalig zijn geweest? Krijgen de bezoekers die vroegtijdig de show hebben moeten verlaten om een trein te halen nog een nieuwe kans? De toekomst zal het leren…….