[singlepic id=12235 w=320 h=240 float=left]Zegt “Type O negative” u iets? Dat was een New Yorkse gothic/doom metal band. Was, want met het overlijden van frontman Peter Steele hield deze band op te bestaan. Al is dat nooit officieel bekend gemaakt overigens. Vanavond staan bij Dynamo twee zijprojecten van Type O leden op de planken, A Pale Horse Named Death en Seventh Void. Hoewel er duidelijk overeenkomsten zijn tussen de bands (neem het gros van de muziekanten), zijn er ook heel duidelijke verschillen. Ten opzichte van Type O is dat vooral de afwezigheid van toetsen en dat maakt dat het theatrale gothic gevoel op de achtergrond is verdwenen. Wat over blijft is doom en metal verpakt in een stevig stukje stoner. Ook niet verkeerd.

A Pale Horse Named Death trapt het dubbelconcert af. De band zet een lekker optreden op het kleine uitverkochte kelder van Dynamo. Een stevige backline zorgt voor een constante flow waarop o.a. gitarist Bobby Hambel (Biohazard) heerlijk te keer gaat. Wat opvalt is de verscheidenheid van stijlen die door elkaar geweven lijken te zijn of, zoals iemand uit het publiek het zegt: “weer typisch zo’n band die niet in een hokje te duwen is”. Een minpuntje is dat de zang van frontman Sal Abruscato niet erg goed overkomt. Of dit komt door een brakke geluidsinstallatie of dat het aan hemzelf ligt is niet duidelijk, maar zijn stem bleef duidelijk achter bij de kwaliteit van de rest van de band.

[singlepic id=12242 w=320 h=240 float=right]Het tweede optreden van de avond wordt verzorgd door Seventh Void. Deze band brengt een meer metal geluid, hoewel de teksten nog steeds op allerlei doemscenario’s berusten. In het algemeen komt de band wat beter ingespeeld over. Daar waar A Pale Horse nog zoekende lijkt, is er bij Seventh Void sprake van een eenduidige stijl en is er een lijn de nummers te herkennen. Overigens is het nog steeds verdomd lastig hier een stickertje op te plakken.  Je kunt je trouwens afvragen hoe belangrijk dat nu is. Waar het immers om gaat is dat het publiek een goede avond heeft en met een voldaan gevoel naar huis gaat. Dat is Dynamo ook deze avond weer prima gelukt. De keuze om het kelderpodium te gebruiken lijkt mij de juiste en komt de sfeer zeker ten goede.

[nggallery id=1010]

[nggallery id=1011]